SHL

En amerikansk snajper med ett uppdrag: Skjut guldet till Frölunda – ”Viktigt att spela sin bästa hockey nu”

ANNONS

Han leder skytteligan och poängligan i slutspelet. Casey Wellman håller på att träda fram som ett av Frölundas främsta guldvapen. Igår var det han som ledde Frölunda till storsegern i Gavlerinken.
– De rätta sakerna hände idag, säger han.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Trots förlusten i söndagens hemmamatch i Scandinavium var det Frölunda som kände ett psykologiskt övertag inför gårdagens match i Gavelrinken. Den galna avslutningen, där Frölunda var någon tiondel ifrån att stå för en av tidernas mäktigaste upphämtningar i slutspelssammahang, gav det regerande mästarlaget ny energi till gårdagens match.

Där var det inget snack om saken. Från första till sista byte var det Frölunda som dominerade. De vann med 6-1, och kvitterade semifinalserien.
– Förra matchen blev ett litet uppvaknande för oss. Men jag tror att avslutningen där, det var ju en galen match, gav oss ett litet försprång i den här matchen. Vi fick med oss ett momentum därifrån och insåg att om vi spelar som vi gjorde i tredje perioden där så kommer vi ha en chans, säger Frölundastjärnan Casey Wellman och fortsätter:
– Den senaste matchen, även om det blev förlust, lade grunden till den här vinsten.

Han menar att Frölundas chockstart igår, där man satte en enorm press på Brynäsförsvararna och bosatte sig i deras zon, var den stora nyckeln till utklassningen.
– Vi pratade om att vi skulle komma ut hårt. De kom till vår lada och stal en match av oss, så vi visste att vi skulle vara tvungna att göra det också och få jobbet gjort här. Vi pratade inom laget om att vi skulle behöva få en väldigt bra start.

Casey Wellman skriker ut sin glädje.

Casey Wellman skriker ut sin glädje.

Det var verkligen Wellmans match. Han pricksköt 1-0, dödade matchen med sitt 4-1-mål, och avslutade senare målskyttet när han i powerplay satte 6-1. Efter matchen sade han att det var den roligaste kvällen han haft i Frölundatröjan, och att det var hans bästa match för klubben.
– Ja, förmodligen. De rätta sakerna hände idag. Kedjan jag spelade med (med Sean Bergenheim och Patrik Carlsson) spelade väldigt bra. Vi fick bra fart och det stämde bra u vårt powerplay också. Det var en rolig match att spela, helt klart.

Efter en trög start på säsongen växlade amerikanen upp i slutet av säsongen, och har fått med sig formen in i slutspelet. Han toppar nu poängligan med sina elva poäng på nio matcher.
– Jag tycker det är viktigt att spela din bästa ishockey när det är slutspel. Det är något jag försökt lägga på mig själv, att jag ska göra ett bra slutspel och hela tiden vara fokuserad och redo att köra. Och som jag sa, hela vår kedja spelar väldigt bra och gör de rätta sakerna.

Casey Wellman hyllades också av coachen Roger Rönnberg på presskonferensen efter 6-1-vinsten. Precis som hattrickskytten själv var Rönnberg inne på vikten av att toppa formen till slutspelet.
– Han är en av de som börjar toppa formen precis nu i slutet. Det är det vi behöver nu i slutspelet; spelare som kommer upp  och spelar på sitt personbästa. Annars har man inte i ett slutspel att göra.

Ishockey, SHL, Semifinal 2, BrynŠs - Fršlunda

Henrik Tömmernes och Casey Wellman.

Men 1-0 eller 6-1 spelar ingen roll för Casey Wellman. Redan nu handlar det om att lägga den här matchen bakom sig och fokusera för morgondagens drabbning i Göteborg.
– Det är det som är grejen med ett slutspel. Det spelar ingen roll hur mycket du vinner med. En vinst är bara en vinst, och vi har tre kvar att vinna för att gå till final.
– Jag hoppas vi kan spela på samma sätt som idag. Att vi kan komma ut igen och få en bra start. Vi måste tävla, men samtidigt vara disciplinerade. De har farten och skligheten för att ta vara på sina chanser. Det viktigaste för oss blir att neutralisera dem.

Tidigare har det snackats om Frölundas undermåliga powerplay. Nu är det helt plötsligt glödhett. Man sköt ett par powerplaymål under slutminuterna, under utvisningskaoset i söndags. Och igår blev det två mål från Wellmans klubba, på de två enda möjligheterna man fick i spelformen.

Jag antar att ert powerplay känns lite bättre nu.
– Ja, om vi kan fortsätta spela ett bra powerplay kommer det kunna spela en stor roll i slutet av serien. Men vår stora nyckel blir fortfarande att få ned farten på deras offensiv, avslutar den amerikanske poängkungen.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga