Alex Aleardi.
Nyheter

Profilen tackar Moras succétränare för sitt stora lyft: ”Han har pratat mycket med mig”

ANNONS

Långhårig, skäggig och näst intill skräckinjagande på isen. Utanför densamma är Mora IK:s forward Alex Aleardi en glad amerikan som trivs med livet i Dalarna – inte minst tack vare succécoachen Jeremy Collitons inflytande.
– Det har varit en bra utveckling för min hockeykarriär att komma hit, säger Aleardi till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Inför morgondagens match i SHL-kvalet mellan Mora och Leksand är det fördel Mora med 2–1 i matcher. Segern med 6–1 ger givetvis moringarna ett mycket gott självförtroende. Trots att få av spelarna i laget är välkända för den breda massan finns det många profiler i gruppen som skulle pigga upp SHL.

En av dom är Alex Aleardi, 24-årig forwarden från Fort Wayne, Indiana i USA. Under säsongen i Hockeyallsvenskan svarade den lika långhårige som skäggige profilen för 15 mål och totalt 31 poäng på 42 matcher. I matchserien mot Leksand har det blivit en assist så här långt. När hockeysverige.se träffar honom i Tegera Arenas korridorer efter tredje matchen var han mycket nöjd med utvecklingen i matchserien både för honom själv och hans Mora.
– Vi spelade som vi skulle göra vilket också gjorde att vi fick det resultatet med oss som vi ville. Förra matchen gjorde vi inte det, vilket har pratat en del om i omklädningsrummet.
– I dag spelade vi med en helt annan press i spelet och mycket energi. Vi satte press på deras backar, fick ner puckarna djupt vilket gjorde att det blev lätt för oss forwards att agera. Vi spelade enkelt och det var också anledningen till att vi vann.

Alex Aleardi kom till Sverige och Rögle inför förra säsongen. Där blev det bara 15 matcher innan han skeppades vidare till Asplöven i Hockeyallsvenskan.
– Det har varit en bra erfarenhet att komma hit till Mora och jag har blivit en bättre spelare med Jeremy Colliton som coach. Han har pratat mycket med mig och ändrat små detaljer i mitt spel som gjort att jag nått en högre nivå i mitt spel, att jag kan spela mitt egna spel bättre.
– Det har varit en bra utveckling för min hockeykarriär att komma hit. Dessutom är det bästa tiden på säsongen just så nu hoppas jag verkligen att vi kan vinna och ta oss upp i SHL, säger Aleardi som också passar på att plussa lite extra för tiden i Haparanda.
– Det var ett intressant ställe att bo på, väldigt unikt faktiskt. Det var en liten ishall med en riktigt bra och hård is. Jag försökte göra det bästa av situationen när jag var där och att göra det så bra som möjligt från det att jag kom dit. Jag fick spela mycket och jag tycker att jag visade att jag kan spela på en hög nivå, vilket också gjorde att Mora värvade mig.

Varför valde du just Mora?
– Jag visste att Mora hade en kanadensisk coach vilket gör det enklare för en import. Jag visste också att Mora byggde ett lag som skulle bli riktigt bra, det var ju också vad jag ville, att vara del i något större än jag tidigare spelt i. Att få chansen här i Mora är också en väldigt bra chans för mig att fortsätta utvecklas som spelare och jag är väldigt glad över att jag är här i dag.

Är det stor skillnad på honom och kanadensiska coacher i allmänhet?
– Alla coacher har sitt sätt att prata och leda laget. Jeremy är en ung kille som har spelat i NHL och kan mer hockey än vad någon kan föreställa sig. Jag plockar upp saker från honom varje dag, små detaljer som gör skillnad. Det är också anledningen till att vi är ett så pass bra lag, säger Aleardi samtidigt som han inte vill prata exakt om vilka detaljer det handlar om.


Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

Under sin juniorkarriär i OHL med bland annat Plymouth Whalers blev Alex Aleardi bekant med en svensk spelare som i dag gör stor succé för Anaheim Ducks i NHL, Rickard RakellNär hockeysverige.se ber Aleardi ge sin syn på svensken skiner han upp.
– Jag spelade med honom under några säsonger. Vi spelade en del powerplay tillsammans tidigt under första säsongen. Han är en jättebra kille, en lagspelare som alltid jobbar hårt samtidigt som han är superskicklig. Han visar kväll efter kväll i NHL vilken hög nivå han håller.
– Han är också en väldigt bra kille vid sidan av isen vilket också gör honom så speciell samtidigt som han är en bra idrottskille.

Rakell har gjort 32 mål på 64 matcher så här långt, hur tänker du kring det?
– Jag är inte överraskad, inte det minsta. Jag önskar honom det bästa och det är alltid kul att se tidigare lagkamrater göra bra ifrån sig i NHL.

Har du kontakt med honom i dag?
– Nej, vi tappade den lite för två eller tre år sedan när vi inte längre spelade tillsammans, men jag är övertygad om att vi ses snart igen nu när jag är i Sverige.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch