Clas Eriksson och Joel Eriksson Ek.
SHL

Eriksson berättar om sonens fantastiska utvecklingskurva: ”Har växt som person”

Få spelare har hunnit med det Joel Eriksson Ek, 20, har gjort den här säsongen. Hans pappa Clas Eriksson vet varför hans son har fått en så explosiv utveckling de senaste åren.
– Jag är glad över att han behåller lugnet. Han är och har alltid varit en lugn grabb, säger Clas Eriksson till hockeysverige.se. 

Joel Eriksson Ek har haft en utvecklingskurva de senaste säsongerna som få spelare. Han var lagkapten för Sverige i Junior-VM, har debuterat i NHL, återkommit till SHL efter NHL och varit med att lyfta Färjestad och nu dessutom debuterat i Tre Kronor. Precis som i NHL, AHL, SHL och JVM gjorde han mål i sin första landskamp.

Vad ligger bakom Färjestadscenterns snabba utveckling? De som kanske känner Joel Eriksson Ek bäst är hans föräldrar och pappa Clas Eriksson, som själv var en väldigt skicklig spelare i Färjestad.
– Det är naturligtvis många delar som ligger bakom hans utveckling. En del är hans målmedvetenhet som han har haft. I den målmedvetenheten har det även funnits ett stort tålamod. Han har inte hoppat från den ena tuvan till den andra utan istället hållit sig till den träning som han trott på och sedan utfört den på ett jättebra sätt, säger Clas Eriksson till hockeysverige.se och fortsätter:
– Sedan har uppmuntran för all träning han lagt ner kommit vid rätt tillfällen. När det varit tungt någon gång fick han ändå chansen i något landslag, vilket han kanske inte trodde just då.

Är du förvånad över att han redan är där han är i dag som hockeyspelare?
– Ja, klart att jag är det. Med tanke på allt som händer honom så är jag förvånad över att det inte tagit stopp på energin.
– Samtidigt, när man är mitt i det, så funderar man inte på det sättet. Jag gläds mest med honom att det går som det går.

I höstas fick Joel Eriksson Ek chansen att spela nio matcher med Minnesota Wilds i NHL. På dessa matcher svarade han för två mål och totalt fem poäng. Tiden i NHL tror Clas Eriksson har gjort hans son mognare både på och vid sidan av isen.
– Klart att det betydde mycket, ett slags bevis för honom att han räcker till. Ett av hans stora mål redan under den här sommaren var att bevisa, genom all sin träning han lagt ner, att han var redo. Jag kunde redan då förstå att han hade varit över på rookie-campen inför förra säsongen och att han förstod vad det var han saknade för att få chansen att spela där borta.
– Det som vi märker som pappa och mamma (Anna) är att han växt som person. Han har blivit ännu bättre på att ta hand om sig själv och är mer modig i det vanliga livet.

BB160321BB380

Märker du att han utvecklats mer som person än hockeyspelare sedan han kom hem till Karlstad från Minnesota?

– Han är mognare. Sedan får man vara glad, vilket också är en sak man känner som pappa och mamma, att han fortfarande är den Joel som han alltid har varit så att han inte fladdrar iväg och blir någon annan efter allt som hänt. Jag är glad att personligheten finns kvar i honom och att han är den han är.
– Det märks att han börjar gå från att vara en pojk till att nu vara en man samtidigt som jag märker själv hur gammal jag är då jag ser hur gamla barnen har blivit, säger Clas Eriksson med skratt.

Givetvis sprang Joel runt i Färjestads omklädningsrum när du fortfarande spelade, men hur mycket idrott var det i hans liv under uppväxten?
– Det har alltid varit mycket idrott. Han har även spelat fotboll och bandy. Han har alltid älskat att stå på skridskor men även att bara vara ute. Inte bara för att spela, när han var liten skulle han vara ute från det han vaknade tills han gick och lade sig.
– Men framförallt sporter med skridskor, först och främst hockeyn men även bandyn, har han alltid tyckt varit superkul. Det är också något jag är glad över att se, att Joel har glädjen kvar i det han håller på med. Det skulle vara jobbigt att hålla på med det han gör så pass mycket om glädjen inte fanns där.

Är det ur glädjen hans enorma driv kommer också?
– Ja, det är jag nästan övertygad om. Han lekte fram sin idrott fram till det att han själv bestämde sig för att satsa. Han fortsatte till en viss del att leka fram det även då, men hade han inte haft den glädjen då han bestämde sig för att satsa mer seriöst på hockeyn så tror jag inte att han riktigt hade orkat genomföra det som han själv har förutsatt sig att göra.

Hur mycket vågar du som pappa lägga dig i hans utveckling som spelare?
– Ingenting! Det enda vi har gjort ibland som familj, när han höll på med många idrotter, var att vi fick vara med och säga att det ena eller andra skulle han inte hinna med. Det var istället sådana beslut vi fick ta åt honom.
– Om det hade med hans utveckling att göra vet jag inte. Det kanske det hade till syvende och sist, men det var mer att vi fick hjälpa honom med att säga att tränar du det ena nu så hinner du inte till nästa träning som börjar om en kvart. Du ska också hinna med skolan, äta och vila däremellan. Du lär också tycka att det är kul att vara hemma och vara med kamrater som inte är mitt i bandyn, hockeyn, fotbollen eller innebandyn.
– Sedan har jag varit tränare för honom i ungdomslag, men jag har aldrig lagt mig i hur han ska göra för att utveckla sig. Jag tror heller inte att jag kan styra det utan det måste han bestämma och visa själv. När det sedan har varit så att vi har märkt att det här är saker som han vill göra så har vi backat upp de besluten och stått bakom dem. Då menar jag oavsett om det varit körning, matlagning eller hämtning. Det är väl också vad man är till för som förälder åt ett idrottande barn.

dfy161002025_hurricanes_at_wild

Hur verkar han ta hypen och förväntningarna som är kring honom just nu?
– Jag är glad över att han behåller lugnet. Han är och har alltid varit en lugn grabb. Än så länge och konstigt nog har det inte påverkat hans lugn på något vis. Han är samma lugne Joel som han alltid har varit. Sedan kan han vara het och intensiv på isen, arg förbannad och ibland lite elak, men däremot är han fortfarande samma person vid sidan av.

Du såg hans debut i Tre Kronor där han svarade för ett mål, vad tänker du om hans debut?
– Joel har varit med om väldigt mycket och jag är glad varje gång han orkar ladda om och ta allt ett snäpp till.
– Han var jätteduktig precis som de andra debutanterna var, vilket var kul att se. Det var många där som har haft en brokigare väg än vad Joel har haft för att ta sig till ett landslag. Det var roligt att sitta på läktaren och se så många som har tagit just den vägen till landslaget.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten