Max Friberg.
SHL

Kaptenen dementerar flytt till Frölunda: ”Det kan jag neka till”

ANNONS

Han är inne på sista året på sitt NHL-kontrakt och ryktas vara på väg hem till Sverige för en återförening med sin gamle JVM-coach Roger Rönnberg i Frölunda. Själv nekar Max Friberg till att något ska vara klart.
– 
Dom som sprider det ryktet vet mer än vad jag vet i så fall, säger Friberg till hockeysverige.se.

Juniorvärldsmästaren från 2012, Max Friberg, inledde förra säsongen i Anaheim. Där fick han också chansen till spel i NHL sex matcher. I början av 2015 ingick han sedan i en trejd som gjorde att han kom att hamna i Montréals organisation. En tjejd som 24-åringen från Skövde såg fram emot när hockeysverige.se fick en intervju med honom dagen efter att övergången blivit klar.

Något spel i NHL för Montréal Canadiens har det inte blivit så här långt. Nu sitter Friberg på ett utgående kontrakt och rykten har gjort gällande att forwarden är klar för spel i Frölunda framöver. Det ryktet ställer han sig oförstående till.
– Det kan jag neka till. Du får prata med mina agenter, men dom som sprider det ryktet vet mer än vad jag vet i så fall. Ingenting är klart med någonting utan jag hoppas att det löser sig här borta, säger Max Friberg som har som mål den här säsongen att ta en plats i NHL.
– Ja, jag hoppas komma upp och få någon chans att visa att jag kan spela där uppe. Blir det inte så är det bara att bita i det sura äpplet och göra det så bra jag kan här nere. Hjälpa laget att gå till slutspel. När vi väl är där kan allt hända känns det som. En slutspelsplats här nere i AHL vore väldigt roligt.

Hur ofta ringer din gamla JVM-coach, Roger Rönnberg, till dig?
– (Skratt) Det har inte varit något sådant. Vi hade en bra kontakt under JVM och så vidare, men det är inte mer än så.

Hur ser du på spel i SHL?
– Klart att SHL också är en jättebra liga så självklart är den intressant, så är det ju. Som jag så får vi se så småningom. Jag tror att det kommer lösa sig själv uppe i min skalle, liksom, vad jag vill. Givetvis handlar det om hur mycket man tror på mig här borta och är villiga till att ge mig en chans.

Även om speltiden i NHL har uteblivit har Max Friberg fått uppleva en hel del även i AHL. Inför den här säsongen utsågs han till lagkapten för Montréal Canadiens farmarlag St. John’s IceCaps som hör hemma på Newfoundland.
– Flytten hit har varit spännande. Jag har fått se hur en annan organisation fungerar. Jag kan inte säga att min NHL-chans har ökat markant sedan jag kom hit, men den här säsongen har jag fått vara kapten här nere i AHL. Man kan väl säga att jag har lärt mig mycket under den här säsongen, säger Max Friberg till hockeysverige.se och fortsätter utveckla hur han ser på att få chansen som lagkapten i St. John´s:
– Det betyder jättemycket. Framförallt var det väldigt roligt att bli framröstad av lagkamraterna. Dom tycker att jag gör bra grejer och är en bra förebild så det känns väldigt stort för mig.


Foto: David Kirouac/Icon Sportswire

”INTE KOMMIT UPP I SAMMA STANDARD”

Friberg ser inte att det har varit en så stor omställning socialt från USA till Kanada.
– Det har varit ungefär samma sak. Klimaten är såklart väldigt annorlunda jämfört med i San Diego, men livet som hockeyspelare känns ganska lika oavsett var jag hamnar. Det är väldigt trevligt och vänligt folk i St. John´s så det har fungerat bra.

Nu har inte Max Friberg varit ensam svenska i St. John´s under säsongen. I laget har även Jacob de la Rose (just nu i Montréal) och Philip Samuelsson spelat.
– Det har såklart underlättat för mig. Jag har haft ganska tur med det där överlag, att det finns lite svenskar att bolla med. Det var kanon att dom var på plats.

Du har inte fått någon chans i NHL sedan du kom till Montréal, hur ser du på det?
– Självklart kämpar jag för det fortfarande, men jag måste spela lite bättre för att få chansen där. Jag har inte riktigt kommit upp i samma standard som jag var i under min tid i Anaheim, Norfolk och San Diego. Jag hoppas få ett lyft under sista delen av säsongen och få en chans i NHL, men vi får se vad sker.

Vad känner du själv har fattats för att du redan ska ha fått chansen i Montréal?
– Jag vet egentligen inte. Samtidigt handlar det lite om hur organisationen ser på mig. Här har jag fått spela lite mer defensiva roller eftersom dom har många ”prospects” som är duktiga offensivt och som självklart ska spela i dom situationerna.
– Min produktion har gått ner lite men den hoppas jag kunna öka ut lite under slutet av säsongen.

Du är i en väldigt svår sits i och med att Montréal är en organisation med väldigt många bra offensiva spelare som kommer underifrån, vilka signaler har du fått om din framtid och NHL-spel från Montréal?
– Inga särskilda. Jag har en bra dialog, men jag pratar inte speciellt mycket med dom ”höga hönsen, om man säger så, där uppe. Däremot pratar jag mycket med tränarna här nere och för mig är det bara att kriga på. Förhoppningsvis får jag någon chans i vår.

Så här långt har Max Friberg svarat åtta mål och totalt 16 poäng på 39 matcher den här säsongen.
– Det har saknats lite offensivt för mig. Samtidigt får jag ta mycket ansvar i boxplay och spelar mycket i slutet av matcherna då vi leder.

Jag antar att du inte vill stanna kvar i AHL hur länge som helst, hur mycket tålamod har du till att vänta på en NHL-chans igen?
– Mitt kontrakt går ut efter den här säsongen. Jag får ta ställning efter säsongen, se vad som kommer upp och lyssna på vad Montréal säger. Det blir något att ta ställning till framöver.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL
01:30 New York Rangers - Boston Bruins NHL
fredag 06 oktober
18:00 Luleå - SDE SDHL
18:00 Leksand - Frölunda SDHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - AIK SDHL
lördag 07 oktober
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
15:15 Rögle - Oskarshamn SHL
15:15 Leksand - HV 71 SHL
15:15 Malmö - Luleå SHL
15:15 Timrå - Linköping SHL
18:00 Växjö - Skellefteå SHL
18:00 Modo - Frölunda SHL
18:00 Örebro - Färjestad SHL
18:00 Brynäs - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
söndag 08 oktober
11:50 Djurgården - Linköping SDHL
12:00 Luleå - AIK SDHL
12:00 Modo - SDE SDHL
12:00 Brynäs - Frölunda SDHL
12:00 Leksand - HV 71 SDHL
15:00 Södertälje - Nybro Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League