Jacob de la Rose.
Nyheter

Tålmodig de la Rose har tagit tillbaka centerplatsen: ”Har en positiv känsla kring hockeyn”

ANNONS

Jacob de la Rose är inne på sin tredje säsong i Nordamerika men har mesta tiden fått hålla till i Montreals farmarlag. Nu är han uppkallad till NHL-laget igen och för hockeysverige.se berättar 21-åringen om sin roll i Montreals fjärdekedja.

I natt svensk tid körde Montréal över Calgary på hemmaplan och vann med hela 5-1. Under årets säsong har det varit lite tunt med svenska inslag i Montréal då Jacob de la Rose har fått tillbringa nästan all tid i AHL-laget St John´s Icecaps. Ett farmarlag där för övrigt bland andra Max Friberg och Philip Samuelsson tillbringat säsongen.

För fem matcher sedan fick De la Rose beskedet av klubbledningen att man behövde stärka upp Montréal då laget drabbats av en hel del tuffa skador. Den 21-åriga centern från Arvika har också tagit chansen fullt ut och varit en av lagets viktigaste kuggar i fjärdelinan. Men så här långt har det inte blivit några NHL-poäng för honom den här säsongen.

Hockeysverige.se får en intervju med Jacob de la Rose timmarna före nedsläpp mot Calgary i Bell Center och passar på att fråga honom om hur känslan var inför årets säsong med tanke på att han fick delar av förra säsongen spolierad på grund av skador.
— Just det är ingenting som jag tänkte på. Jag har kört på, gjort det bästa av situationen och inte tänkt på gamla grejer. Det var bara att sikta på en ny säsong och det andra hade jag faktiskt inte en tanke på överhuvudtaget, säger Jacob de la Rose som den här säsongen i St John´s svarat för tre mål och totalt 15 poäng på 34 matcher.
— Jag började inte säsongen något bra. Jag vet inte varför och jag har inga ursäkter eller så utan jag var helt enkelt inget bra inledningsvis. I början av december kom jag igång och spelade riktigt bra samtidigt som det började trilla in lite mer poäng. Sedan tycker jag att jag fortsatt spelat bra i hela december och nu i januari vart jag uppkallad hit.
— Nu spelar jag med ett bättre självförtroende och har en positiv känsla kring hockeyn.

KÄNNER INGEN STRESS

Även den här säsongen har den tidigare Leksandsforwarden haft lite mindre skadeproblem.
— Jag bröt ett finger och var borta i fyra matcher, men det är ingenting jag känner av idag.

I NHL pratar man gärna om poäng, målskytte och all tänkbar statistik. Jacob de la Rose har aldrig varit den här riktiga ”snipern”, vilket heller aldrig varit hans uttalade roll. Han har med varit den hårt jobbande spelaren som övriga laget kan förlita sig på och luta sig mot. Trots statistikjakten har heller inte De la Rose heller känt någon stress när målen och poängen inte rasat in i samma omfattning som hos dom mest produktiva i AHL.
— Först och främst är AHL ingen lätt liga att göra poäng i, det ska man nog ha klart för sig. Om man inte spelar bra och det heller inte trillar in blir man kanske lite stressad. Nu när jag känt att spelet fungerat och jag skapat målchanser då har jag lärt mig att poängen kommer. Det gäller att ha tålamod så börjar poängen trilla in till slut.

unnamed

Jacob de la Rose. Foto: Ronnie Rönnkvist

Det är lite skillnad jämfört med i Sverige då det gäller att göra poäng, vilka signaler har du fått från organisationen då det gäller just den biten?
— Man säger inte så mycket och jag är inte heller där bara för att göra poäng. Det är inte min roll i laget. Dom flesta matcherna i St. John´s har jag spelat över 20 minuter i varje match och tagit alla viktiga tekningar. I början spelade jag mycket boxplay, men jag har även fått spela powerplay sedan det har börjat gå bättre för mig. Jag har också gjort lite poäng i just powerplay.
— Jag är väl medveten om vilken typ av spelare jag är och vilken roll jag har. Det andra är ingenting som jag lägger speciellt mycket vikt vid. Det får ni journalister göra istället.

Jacob de la Rose känner också att han har organisationens stöd i den roll han har.
— Ja, fullt ut. Sedan är det såklart en bonus om jag kan göra poäng. Jag vill hjälpa laget och i slutändan handlar det ändå om att göra mål.

KLUBBEN ÄR NÖJD

När hockeysverige.se gör den här intervjun har Jacob de la Rose gjort fyra matcher och haft ungefär tio minuters speltid per match.
— Jag tycket att det har fungerat bra samtidigt som Montréal varit nöjda. När man kallade upp mig sa dom att man hade en roll åt mig som dom ville att jag skulle ha. Det har varit en del boxplay samtidigt som dom ville ha storlek i fjärdekedjan.
— Den rollen passade mig perfekt. Jag har också tagit den rollen och det har känts bra i matcherna samtidigt som jag även haft några chanser att göra mål.

Du har legat runt tio minuters speltid per match, har det räckt för att snabbt komma in i NHL-kostymen igen?
— Ja, och det blir så att spelar man i fjärdekedjan så är det svårt att få så mycket mer minuter än så. Minuterna jag får tycker jag själv har gått bra. Vi får se hur det går i kväll (mot Calgary) då jag ska spela center.
— Det är första matchen den här säsongen som jag spelar center i NHL, vilket jag har gjort mestadels dels i AHL. Vi får se hur det går. Lite skillnad är det ändå men jag tror att det kommer gå utan några problem.

Vilka signaler har du fått från Montréal kring att vara kvar uppe i NHL?
— Den kommunikationen har vi inte haft, utan för mig gäller det att köra på från dag till dag.

Ditt kontrakt går ut efter säsongen, hur går dina tankar framåt?
— Det enda jag kan påverka är att spela så bra som möjligt, vilket också är det som jag har fokus på.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL
söndag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL