Sök
I HÖGFORM. Efter en trög inledning på säsongen står Filip Forsberg att känna igen.
Nyheter

Så jobbade sig Filip Forsberg ut ur formsvackan: ”Du kan inte fundera för mycket”

Bara två mål på sina 21 första matcher. Sedan dess har det lossnat rejält för Filip Forsberg. För hockeysverige.se berättar han om den både enkla och svåra processen att ta sig ur en formsvacka.
– Självklart blev jag lite frustrerad över att jag inte kunde hjälpa laget att ta poäng. Det är skillnad om jag inte hade gjort något mål men vi ändå vann våra matcher, säger Forsberg.

Att kalla Filip Forsberg för en av de hetaste svenskarna i NHL just nu är ingen överdrift. Bara i januari har han gjort fem matchvinnande mål för Nashville Predators. Det är även klubbrekord för antal matchvinnande mål under en och samma kalendermånad. Nu är den 22-åriga forwarden uppe i totalt 14 mål.

Men inledningen av säsongen såg annorlunda ut. Efter lagets första 21 matcher hade Filip Forsberg bara svarat för två mål.
– Det började riktigt trögt och jag spelade inte speciellt bra under våra tio första matcher. Efter det började jag spela lite bättre och fick till slut lite utdelning, men självklart var jag inte så nöjd med mina första matcher, säger Filip Forsberg till hockeysverige.se dagen innan mötet med Buffalo Sabres och fortsätter:
– Efter det har det börjat stämma lite bättre för mig samtidigt som även laget har börjat spela lite bättre. Det är en kombination såklart.

Någon direkt stress över att inte målen trillade in i samma omfattning som förra säsongen har han inte känt.
– Just den biten har jag blivit ganska härdad på ändå. Jag har varit med ett tag så jag vet att det går upp och er. På så vis var det lugnt.
– Det handlar mer om hur det går för laget. Vi började bra och hade några segrar. Sedan gick det trögt för laget och självklart blev jag lite frustrerad över att jag inte kunde hjälpa laget att ta poäng. Det är skillnad om jag inte hade gjort något mål men vi ändå vann våra matcher. Då hade det varit lugnt, men nu var inte fallet riktigt så. Det var mest det jag tänkte på.

Hur jobbar man sig ur en måltorka?
– Det är just vad som är grejen, att man fortsätter jobba. Du kan inte fundera för mycket. Hockey är en rolig sport och, som jag sa tidigare, det går det upp och ner. Det kan kännas hur bra som helst och du spelar grymt men pucken går inte in. Sedan kan det vara tvärtom, att det känns bedrövligt men ändå har du gjort två mål i slutet på matchen, säger Filip Forsberg med ett skratt och fortsätter:
– Det är svårt att förklara, men det är bara att jobba på. Visst låter det simpelt men det är vad man måste göra.


Foto: Del Mecum/CSM/REX

”VISST KAN DET BLI LITE AV EN LÅSNING”

Filip Forsberg är glad i att knäppa iväg mycket skott på mål, men under den tyngsta perioden var han inte lika skottvillig i alla matcher.
– Även det har gått lite upp och ner. Vissa matcher är jag uppe på fem, sex skott. Det är också där jag vill försöka ligga. Sedan finns det vissa matcher där jag varit nere på ett eller två skott vilket inte är tillräckligt bra. Klart att jag även måste tänka på det, att skjuta lite mer när det går lite emot.

Sätter sig det där i huvudet lite när inte puckarna går in i den omfattning som du hoppats på?
– Jag vet inte och det där är lite svårt att svara på. Nu försöker jag lägga lite passningar också för jag är inte bara en renodlad målskytt. Då kan jag i alla fall bidra med lite assist om inte målen studsar in.
– Klart att jag försöker skjuta så mycket som möjligt och visst kan det bli lite av en låsning om det skulle vara så att man inte gjort mål på länge, att man håller i pucken lite längre för att man hoppas på att få ett bättre läge och så vidare.

Om inledningen var trög för Filip Forsberg så har alltså januari varit en succémånad för honom. I Nashvilles senaste match låg han bakom lagets imponerande vändning i bortamötet med topplaget Minnesota Wild. Nashville låg under med 0–2 efter första perioden innan Forsberg kvitterade till 2–2 och satte matchvinnande 3–2 i tredje perioden när det blev seger med 4–2 i Xcel Energy Center i St. Paul.
– Det har gått bra, jag har fått lite utdelning och laget har börjat vinna matcher. Speciellt den här trippen vi har varit i väg på har varit bra för vårt lag. Vi vann fyra av fem matcher, och nu har vi tagit sex av våra sju senaste matcher.
– Jag känner att det har börjat gå åt rätt håll och för mig personligen är det såklart skönt att få börja producera lite mål och vara med och bidra till lagets segrar, absolut.

Filip Forsberg hade en hög formtopp under andra halvan av förra säsongen efter att ha inlett lite trögt även då, men om han nu börjar närma sig samma nivå har han själv svårt att bedöma.
– Mot slutet av förra säsongen var det som att allt gick in. Om jag kände mig i bättre form rent kroppsmässigt är svårt att svara på. Samtidigt kan man se det på om puckarna går in mer kontinuerligt eller inte.
– Det är ändå svårt att jämföra med tidigare säsonger, men det känns självklart bra att jag har kunnat ta vara på lägena. Sedan känner jag också att jag kan spela bättre än vad jag gör just nu, men visst är målen alltid kul att få göra.


Viktor Arvidsson. Foto: Getty Images/Fredrick Breedon

HAR FUNNIT KEMI MED ARVIDSSON

Om du ser till årets Nashville och jämför med förra säsongens, hur har lagets utvecklats som du ser det?
– Det har blivit bättre och bättre. Som jag sa så började säsongen trögt. Jag tror att det var en liten omställning med allt som händer under sommaren och alla bitar som skulle passa in. Hur det än är, trots att vi hade i stort sett samma lag, så blir det en liten omställning.
– Hemma har vi spelat bra i stort sett hela tiden. Det var bortaspelet som verkligen hackade inledningsvis. Nu har vi fått ordning på det vilket egentligen är det som har vänt skeppet.
– Den här trippen vi har varit iväg på var väldigt viktig för oss. Vi mötte i nästan varje match lag som ligger nära oss i tabellen. Undantaget var det i första matchen mot Colorado. Annars mötte vi Vancouver, Edmonton och Calgary som ligger runt och strax ovanför wild card-strecket. Att då komma ut med fyra segrar av fem möjliga är riktigt starkt. Det känns som att det kan ha varit lite av en vändpunkt.

Vad måste bli bättre om ni ska ta er riktigt långt i slutspelet?
– Det är kontinuiteten. Under säsongen har det varit lite väl mycket där vi spelar grymt bra i en match och sedan dåligt i nästa. Kontinuiteten är också vad som varit bra mot slutet då vi tagit sex av sju segrar. Då har vi även gjort sju bra insatser.
– Om du tittar på topplagen så har dom 13, 14, 15 raka segrar. Klart att även vi skulle vilja dra ihop en sådan streak.

En spelare som gjort succé den här säsongen och som imponerat på Filip Forsberg är hans kedjekompis Viktor Arvidsson. På 45 matcher har han svarat för elva mål och totalt 29 poäng. På det ligger han tre i lagets interna poängliga.
– Han har gjort det väldigt bra för oss. Han har en fart som han verkligen utnyttjar. Den explosiviteten han har i sin skridskoåkning är svårt att jämföra med någon annan och väldigt kul att se.
– Dessutom har vi nu spelat ihop och har jag ingenting att spela på vet jag att man kan lägga den på ytan för man vet att ”Arvid” är där och kan skapa någonting av det. Det är en trygghet för mig som kanske inte har den speeden som han har och då kan utnyttja honom på det sättet.
– Han är även en väldigt bra målskytt när han får lägen och skjuter på allt, men framför allt är hans styrka just speeden. Det är inte många som har den. Framför allt då accelerationen där han sticker iväg från stillastående. 

I natt möter Nashville Buffalo på hemmais. Då ställs Filip Forsberg mot antingen Anders Nilsson eller Robin Lehner. Men att det är just svenska målvakter är ingenting som han funderar speciellt mycket kring.
– Jag har mött Lehner någon gång och Anders Nilsson var med i VM då jag var med så honom känner jag lite grann. Lehner känner jag inte alls. Det där spelar inte så stor roll utan jag försöker bara göra mitt eget oavsett vem jag möter.

Hinner du reflektera under match att det är en kompis du möter på andra sidan?
– Jo, men det gör jag nog. Speciellt om vi som nu då vi möter Buffalo. Då kommer dom förmodligen hit redan ikväll. Nu känner jag inte någon av dom speciellt väl, men är det någon jag känner bättre så kanske vi går ut, käkar middag och snackar lite.
– Sedan vet jag såklart vilka som spelar i dom andra lagen så visst är det så att jag har lite koll.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten