170121 …rebros trŠnare Niklas Sundblad under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och …rebro den 21 januari 2017 i Jšnkšping. Foto: Carl Sandin / BILDBYRN / kod CS / 57999_40 …
SHL

Niklas Sundblad är säker: ”Övertygad om att vi kommer börja vinna mer hockeymatcher”

ANNONS

Igår gjorde han sin sjätte match i Örebrobåset som huvudtränare i förlustmatchen mot HV71 på bortaplan. Men trots det prekära tabelläget är Niklas Sundblad fast i sin tro att hans lag kommer undvika kvalspel i vår.
— Tålamod. Vi har en ”gameplan” och det gäller att ha tålamod och jobba vidare med det, berättar 44-åringen för hockeysverige.se.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE)
Niklas Sundblad är Örebros tredje huvudtränare för säsongen. Kent Johansson valde ju självmant att kliva av uppdraget i december och i början av 2017 fick ersättaren Johan Tornberg silkessnöret av Örebroledningen. Det vore fel att påstå att det blivit någon ”Sundbladeffekt” på de sex matcher den nye huvudtränaren gjort hittills i Örebrobåset tillsammans med parhästen Petri Liimatainen och tredjelänken Niklas Eriksson. Man håller ungefär samma poängsnitt som sina föregångare, men Sundblad är positiv när hockeysverige.se träffar honom i Kinnarps Arenas katakomber efter gårdagens förlust mot HV71.
— Vändningen kommer ju inte automatiskt. De första två matcherna med ny tränare, då har man den energin i sig. Sen är det hårt jobb som gäller. Jag har varit i samma situationer tidigare år och jag vet att det gäller att jobba, hålla sig till ”gameplan” och jobba vidare med det vi har börjat med. Jag är övertygad om att vi kommer börja vinna mer hockeymatcher. Det gäller bara hårt arbete, berättar han.

VILL HA ÅKSTARKA LAG

Niklas Sundblad predikar att hårt arbete är det som gäller för hans lag och han lägger stort fokus på att isträningarna med Örebro ska innehålla hög fart och intensitet. Det har pratats om att fys-träningen vid sidan av isen har fått stå åt sidan för mer ispass. Men han håller inte riktigt med om den beskrivningen.
— Vi kör fys också men det är viktigt att vi kör på is. Man måste åka på träningarna och det gör jag med mitt lag för att få åkstyrka. Vi anpassar fysträningen efter isträningen men det är mycket fokus på isen också. Killarna har tränat på bra och detta är något vi kommer jobba vidare med.
Är det din filosofi att spendera mer tid på isen?
— Jag lägger tid på båda. Det beror lite på vilken tid det är på året och hur laget ser ut. Fysen är oerhört viktig och det lägger jag tid på också. Men min filosofi är att man måste träna hårt och få åkstarka lag. Det är enda sättet att vinna hockeymatcher. Sen måste man göra rätt avvägning vid den här tidpunkten på året också. Mina lag är alltid vältränade och det är något jag vill ha för att spela den här ishockeyn.

Hamburg Haie-Co-Trainer Petri Liimatainen und Haie-Trainer Niklas Sundblad. Hamburg Freezers vs Koelner Haie, Eishockey, DEL, 28.12.15 , Copyright: KOENIG/Eibner-Pressefoto EP_FKG Hamburg Sharks Co team manager Petri Liimatainen and Sharks team manager Niklas Sundblad Hamburg Freezers vs Koelner Sharks Ice hockey DEL 28 12 15 Copyright Koenig Eibner Press Photo EP_fkg

Petri Liimatainen och Niklas Sundblad under en match förra säsongen i Kölner Haie. Foto: All Over Press.

 

Örebro har i dagsläget två poäng ner till kvalplats och framöver väntar en hel rad viktiga ”måstematcher” för laget.
— Alla matcher är viktiga. Jag menar, i den här ligan kan alla lag slå alla, men självklart är det viktiga matcher som kommer nu och vi ska vara väl förberedda och vi ska börja vinna hockeymatcher, säger han bestämt.
I gårdagens möte mot HV71 såg det stabilt ut för Örebro under den första perioden och Närkegänget såg riktigt stabila och bra ut.
— Det håller jag med om. HV71 i Jönköping, de är starka här. Vi kom ut efter första perioden med 0-0 och det var vi nöjda med.

BLEV STRAFFADE MOT HV

Om den första perioden var bra från Örebros sida så var den andra precis tvärtom och de tillät HV71 att göra tre raka mål.
— Tyvärr får det ett snabbt powerplaymål och sen kontrar de sönder oss med två chanser, två mot ett och tre mot två. De straffar oss där och sen är det uppförsbacke. HV71 är ett bra lag som vunnit fem raka och ligger trea i ligan. Vi måste släppa på offensiven mer och mer och korta ner laget, medan de kan gå runt på fyra femmor. HV vann rättvist, vi tappar matchen i andra perioden.
Vad ska ni göra för att inte tappa matcher i fortsättningen?
— Målchanser får vi, men det gäller att vara tålmodiga så vi inte släpper till några ”odd man rushes”. Jag tycker vi har gjort det bra, men det går fort också. Det är två ”breakdowns” så smäller det direkt.

Reder ni upp detta och undviker kval?
— Det är jag övertygad om att vi gör. Vi ska jobba vidare med hårt jobb med allt vad det innebär och vi ska hitta en väg och så ska vi undvika kval.
Är det aktuellt med nyförvärv?
— Inte i dagsläget. Vi har det lag vi har och det ska vi jobba med. Sen om det blir nyförvärv eller inte, det återstår att se. Men i dagsläget har vi det lag vi har och jag är övertygad om att vi ska vinna hockeymatcher med de vi har.

GÅR SNABBARE I SVERIGE

Niklas Sundblad har en framgångsrik spelarkarriär bakom sig och direkt när den tog slut hoppade han på tränaryrket direkt. Först blev det en och en halv säsong som huvudtränare för Herner EV 2007 i den tyska tredjeligan innan han tog klivet upp till DEL som assisterande coach bakom Bill Stewart i Kölner Haie. Under den andra säsongen fick Stewart lämna och Sundblad tog istället över huvudansvaret resterande del av säsongen 2010/2011 innan han återigen blev assisterande bakom den tyska hockeylegendaren Uwe Krupp i två säsonger.
2013/2014 tog Niklas Sundblad över huvudtränarrollen i Ingolstadt och det blev succé direkt då han, i par med Petri Liimatainen, blev tysk mästare. Flyttlasset gick åter till Köln efter den framgången och där blev han kvar som huvudtränare fram till för ett år sedan.

Han har aldrig tidigarecoachat i Sverige och han nämner den största skillnaden som han hittills märkt mellan DEL och SHL.
— Tiden du har med pucken. I Sverige får spelaren med pucken mycket snabbare press på sig och har mindre tid vilket gör att de måste fatta snabbare beslut. Så det blir en snabbare ishockey i Sverige jämfört med Tyskland. Skickligheten finns i Tyskland med många äldre, duktiga spelare, men det går snabbare här och just tid och plats med puck är en stor skillnad.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 13 april
16:00 Tappara - KalPa Liiga
18:30 New York Rangers - New York Islanders NHL
21:00 Dallas Stars - Seattle Kraken NHL
22:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
23:00 Florida Panthers - Buffalo Sabres NHL
23:30 Washington Capitals - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Ottawa Senators - Montreal Canadiens NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
söndag 14 april
02:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
02:00 Nashville Predators - Columbus Blue Jackets NHL
04:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Minnesota Wild NHL
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch