SHL

Leksandstalangen som fostrades i Norge: ”Vet inte riktigt vad som är hemma för mig”

ANNONS

Han har Sala som moderklubb och gör bra ifrån sig i Leksand. Men faktum är att forwardstalangen Isac Skedung fostrades i Norge.
– Jag vet inte riktigt vad som är hemma för mig, säger han till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Just nu kommer det fram väldigt många unga talanger i ”nya” Leksand. En som övertygat mycket denna säsong är 19 åriga forwarden Isac Skedung. På 19 matcher den här säsongen har han svarat för fyra mål. Det är bara Johan Porsberger med sju mål och Martin Karlsson med fem mål som gjort fler mål än Skedung i Leksand den här säsongen.

I pressbetyget står det att Isac Skedungs moderklubb är, precis som för bland andra Erik Ersberg, Sala, men när hockeysverige.se träffar honom för en intervju utanför Leksands omklädningsrum i Tegera Arena visar det sig att han har växt upp både där och i norska Hamar.
– Jag har bott nio år i Hamar och tio år här i Sverige. Jag vet inte riktigt vad som är hemma för mig, säger Skedung med ett leende och fortsätter:
– Min låtsaspappa (Jonas Norgren, norsk VM-målvakt) spelade hockey där och sedan flyttade morsan och familjen dit. Sedan bodde jag där från det jag var tre år upp till det jag var nio år. Visserligen åkte jag lite skridskor hemma i Sala när jag var tre år, men första klubben jag spelade matcher för var just Storhamar.

Skedung åker också över till Hamar så ofta han får möjlighet till det, en resa med bil på cirka 30 mil.
– Jag har min tjej där (Lone) så jag försöker åka över dit så ofta som möjligt, när jag har lediga helger och så vidare. Det är inte så ofta det händer så oftast är det hon som får komma hit.

Idrottar hon också?
– Nej, men hons spelade fotboll förut, men nu har hon slutat med det och enbart pluggar. Hon har ett halvår kvar på skolan i Hamar…

Och sedan flyttar hon till Leksand?
– Vi får se. Hon kanske vill fortsätta plugga eller någonting. Vi får se hur hon gör, säger Skedung med ett leende.

Sala är inte känt för så mycket annan hockey än tidigare NHL-målvakten Erik Ersberg, hur stor var hockeyn i stan när du bodde där?
– Örjan Lindmark är också därifrån (Roshyttan) och även min låtsaspappa. Det är alltså två målvakter och en back. Samtidigt finns det inte så många lag där heller. Jag tror det är U11, U14 och A-laget. Så var det när jag var där i alla fall. Vi får hoppas hockeyn där blir större och större.

Hade du Erik Ersberg som förebild någonting i unga år?
– Nej, det var nog några i Norge som var mina förebilder. Bland annat Pål Johnsen som varit här i Leksand. Jag kollade mycket på honom när han var i Storhamar och spelade. Framförallt var det utespelarna som jag kollade på eftersom det var vad jag ville bli.

Efter säsongen 2013/14 väljer Isac Skedung att lämna Storhamar dit han då återvänt efter att ha spelat en tid i Sala. Ny klubbadress blev Leksand.
– Det var inför gymnasiet. Jag hade snackat lite med Per Bäcklin som var här då. Sedan var det flera som hade pratat med Jonas (Norgren) om att jag skulle komma hit för det var ett bra ställe och många som trivdes väldigt bra här. Det gjorde att det var ett enkelt val för mig då jag fick chansen att komma hit.

Det var också ett stort steg för Isac Skedung att ta steget från att spela juniorhockey i Storhamar till motsvarade i Leksand.
– Det var lite svårt att komma hit till Leksand med ny miljö samtidigt som jag inte var lika säker på mig själv, men desto längre det gick kändes det bättre och bättre. Då blev det ”hockey som hockey”. Det gällde bara att spela mitt spel. Nu gjorde jag inte så mycket poäng första säsongen, men jag tycker att jag kommit upp även där bättre och bättre.
– Socialt var det perfekt att flytta hit. Det var många schyssta grabbar i J18 redan då jag kom hit. Det är en liten by och det är hockey som gäller här och hockeyn ger kompisar. Allt känns jättebra.

bb161112dr040

Den Storhamarfostrade forwarden fick chansen i Hockeyallsvenskan med Leksand redan förra säsongen. I och med avancemanget till SHL för masarna fick Skedung snabbt iklä sig SHL-kostymen.
– Det var lite spel från och till i Hockeyallsvenskan. Jag fick spela när det blev skador och så vidare. Nu har jag fått chansen flera matcher i rad och man blir ju säkrare på sig själv desto mer speltid man får. Det känns bättre den här säsongen samtidigt som jag har byggt på mig lite under sommaren.
– Min säsong började lite hackigt eftersom jag inte var van med SHL-hockeyn och allt var lite nytt. Nu när jag kommit in i det vet jag vad som krävs av mig för att jag ska göra det bra på matcherna.

Du får göra ditt första SHL-mål mot Färjestad, hur viktigt var det för dig?
– Det var riktigt skönt. Nu blev det inget mål i Hockeyallsvenskan förra säsongen så det var skönt att få släppa på trycket för några matcher sedan. Nu har det kommit några till efter det målet, så kanske att det släpper nu.

Hur minns du idag ditt första mål i SHL?
– (Johan) Olofsson hade ett bra byte. Han åkte upp i anfallszon och snurrade bort två backar. Sedan passade han upp till mig i slottet där jag var helt fri med målvakten. Det var ett ganska lätt mål att göra för mig men framförallt väldigt skönt.

Leksand har växt under säsongen och liknar allt mer i sitt spel ett okej SHL-lag. Det såg inte lika bra ut inledningsvis då laget radade upp förluster.
– Nu gör vi bra matcher i 60 minuter. Så var det inte början. Då lyckades vi oftast bara håla ihop under 20 eller 40 minuter. Vi har verkligen kommit ihop som en grupp och alla vet vad dom ska göra samtidigt som vi backar upp varandra hela tiden. Det skulle jag säga är den stora skillnaden mot i inledningen av säsongen. Nu gäller det att fortsätta på det här spåret.

Vad talar för att Leksand, mot alla experters tips, ska klara av att undvika ett negativt kval?
– Jag tycker att vi senaste matcherna kommit upp i ett bra spel som vi vill fortsätta med. Klarar vi det tror jag att vi kommer att kunna hålla oss ifrån det negativa kvalet. Samtidigt gäller det att alla ställer upp och bidrar med vad man kan till laget. Då kommer vi att lyckas.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL