Lukas Haudum.
Västerås IK

B-JVM drar igång på söndag – här är spelarna från Sverige som deltar

ANNONS

På söndag drar JVM:s divison 1 grupp A igång och åtta spelare som till vardags spelar sin ishockey i Sverige kommer finnas med. Två spelar för Österrike och sex stycken spelare återfinns i Norges trupp till mästerskapet där vinnaren får mäta sina krafter i JVM:s högsta division vid årsskiftet 2017/2018.

Österrike:

Lukas Haudum, Malmö/IK Pantern
19-åringen har spelat hockey i Sverige sedan 2014 då han kom till Södertäljes organisation. Där blev det ingen A-lagsishockey för österrikaren trots fina siffror i Superelit. Inför innevarande säsong bytte han till Malmö och utöver 20 poäng på 17 matcher för klubbens J20-lag har han även hunnit med att spela 11 SHL-matcher och på dessa gjort tre poäng. Dessutom har han representerat Pantern vid fem tillfällen i allsvenskan. Ordinarie i Österrikes A-landslag.

Niklas Würschl, Rögle
Back som under säsongen gjort tre matcher för Rögles J20-lag i superelit. Född i Österrike men har dubbla medborgarskap och spelade TV-pucken för Skåne 2014.

Norge:

Jonas Arntzen, Leksand
Målvakten har Superelits näst bästa räddningsprocent och har även fått göra ett inhopp i Leksands A-lag under säsongen i SHL. Gjorde två framträdande för sitt land under förra årets JVM och visade upp ett bra spel. 19-åringen blir troligtvis Norges förstaval mellan stolparna i årets turnering.

Alexander Høvik, Tingsryd
Kom till Tingsryd inför säsongen från norska Frisk/Asker där han ifjol gjorde 13 mål på 20 matcher för klubbens J20-lag. Han har fortsatt på ungefär samma spår i Tingsryds juniorer och står just nu noterad för sex mål på 14 matcher.

Johannes Johannesen, Frölunda/Oskarshamn
Kom till Frölunda inför den här säsongen från moderklubben Stavanger. I Göteborg har han hunnit med att spela tre SHL-matcher (ett mål) men har spenderat merparten av säsongen i Oskarshamn där han på 17 matcher svarat för två poäng. Backen spelade A-VM för Norge i våras och blev årets rookie i norska ligan förra säsongen. Har dessutom två ligaguld med Stavanger på meritlistan.

Andreas Marthinsen, Djurgården
Den storväxte backen kom till Djurgårdens organisation redan 2013 och står registrerad för fem SHL-matcher under de två senaste säsongerna. Vunnit två JSM-guld med Djurgården och har under säsongen varit utlånad i sex matcher till Storhamar i Norge.

Linus Rosdahl, Västerås
Centern med både norskt och svenskt medborgarskap öste in poäng för Västerås J20-lag i Superelit förra säsongen då han antecknades 25 gånger i poängprotokollet. I år har leveransen varit betydligt beskedligare från 19-åringens sida med fyra poäng på tolv matcher.

Gustav Willman Borvik, Luleå
Fyller 18 år idag och förväntas att väljas av något NHL-lag i sommarens draft. Den 191 cm långe och 97 kg tunge forwarden är given i det Norska juniorlandslaget och levererade finfina 36 poäng för Moras J18-lag förra säsongen. Har hittills under sin tid i Luleå gjort 13 poäng för klubbens J20-lag.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL