Mathias Bromé.
ÖVRIGT

Åkte ur Hockeyallsvenskan – och fick ett jättelyft: ”Jag blev som en ny spelare”

ANNONS

Fjolåret var en tung historia för Asplöven. Klubben från Haparanda tvingades lämna Hockeyallsvenskan efter fyra säsonger och för många av lagets spelare var säsongen en dyster historia. Det gäller emellertid inte Mathias Bromé. Forwarden har byggt vidare på sina framsteg i Norrbotten – och bidragit till att Mora nu är ett topplag i ligan.
– Jag blev som en ny spelare, säger genombrottsmannen till hockeysverige.se.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Mora, ledda av skicklige Jeremy Colliton, har gått mycket bra i första halvan av Hockeyallsvenskan. Inför kvällens match mot Modo ligger laget fyra, men på samma poäng som tvåan BIK Karlskoga. Dessutom har Mora bara två poäng upp till ettan Timrå.

En av nyckelspelarna den här säsongen är Mathias Bromé, 22, med Huddinge som moderklubb. Men till Mora kom han den här säsongen efter att fått uppleva degraderingen med Asplöven förra säsongen. Innan dess gjorde han två säsonger med Västerås i Hockeyallsvenskan. Nu är han alltså inne på sin tredje klubb på lika många säsonger.
– Det där har nog inte påverkat mig som hockeyspelare så jättemycket. Att jag lämnade Västerås berodde på att jag inte fick så mycket speltid och heller inte rollen som jag ville ha. Det var svårt att få plats där. Då åkte jag till Asplöven och där utvecklades jag jättemycket, säger Mathias Bromé när hockeysverige.se träffar honom för en intervju efter Moras segermatch mot Södertälje i Scaniarinken.
– Tyvärr åkte vi ur, men i Asplöven utvecklades jag egentligen i alla steg, med puck, utan puck, spelet i egen zon och så vidare. Jag blev som en ny spelare och fick ett större ansvar. Nu är jag i Mora och jag trivs jättebra.

Om du tittar på den Mathias Bromé som lämnade Västerås för två säsonger och jämför med dagens upplaga av dig själv, vad är den stora skillnaden?
– Oj… Jag skulle nog säga det mesta. Som jag sa, i spelet med puck mot att jag tidigare nästan inte vågade hålla i den. Nu håller jag i pucken och gör passningar i stället. I egen zon vågar jag göra grejer och inte bara chippa ut.
– Tidigare var jag nästan nervös när jag hade pucken. Nu är jag mer bekväm och tar det lugnt. Då blir också allt mycket enklare.

Hur upplevde du att just flytta upp till Haparanda och spela för Asplöven?
– Det var egentligen inte så speciellt. Jag trivdes jättebra och vi hade ett bra lag, men vi fick inte riktigt ihop det och räckte tyvärr inte hela vägen.


Foto: Bildbyrån/Niklas Larsson

”DEN HÄR TIDEN GJORDE ATT JAG UTVECKLADES JÄTTEMYCKET”

Det har sagts förut att en anledning till att Asplöven inte lyckades hålla sig kvar berodde på att man just inte fick ihop gruppen. Tränaren och tillika sportchefen i Asplöven, Per Kenttä, sa i en intervju med Tidningen HOCKEY bland annat: Den här säsongen fick vi inte ihop gruppen, få den att dra åt samma håll och tävla för varandra. Det tyckte jag syntes genom hela säsongen.” 

Mathias Bromé känner igen sig i den beskrivningen.
– Ja, jag skulle nog säga att det var så. Vi hade, som sagt var, ett bra lag på pappret men det klickade inte i spelet. När jag tänker på det så här efteråt så ska vi inte åka ut med det laget vi hade. Nu gjorde vi det och idag kan vi inte göra så mycket åt det mer än att hoppas att Asplöven kommer tillbaka till Hockeyallsvenskan snart.

Fungerade gruppen bra vid sidan av isen?
– Ja, det tycker jag. Det är märkligt och lite konstigt att det inte fungerade på isen. Vi vann mycket i början, men sedan åkte vi på några riktiga käftsmällar och torskade även i slutet av många matcher. Vi kanske ledde med 2-1 när det var sex, sju minuter kvar men vi torskade ändå.
– Sådant tar mentalt på en och får du alldeles för många sådana blir det tungt. Jag tror att vi hade tio raka torsk och det tog på psyket.

Hur var det att leva som hockeyspelare i Haparanda, det är ju inte riktigt samma sak som Huddinge, Västerås eller Mora?
– Det var speciellt, men jag hade det väldigt bra. Vi reste mycket och kunde vara borta en vecka, åkte iväg en måndag och kom hem nästa måndag.
– Det fanns inte mycket att klaga på och jag var ändå där för att spela hockey. Jag är jättenöjd att jag gjorde valet att spela för Asplöven. Den här tiden gjorde att jag utvecklades jättemycket som både hockeyspelare och människa.

Mathias Bromé är stockholmare och har Huddinge som sin moderklubb. Trots det blev det ingen stockholmsklubb för honom då han valde att flytta från Asplöven efter säsongen.
– Mora visade tidigt ett intresse och ville verkligen ha mig dit. Jeremy (Colliton) förklarade vad han ville få ut av mig och hur han såg på mig som hockeyspelare. När man får höra det från en tränare är det ganska lätt att haka på.

Fanns inte AIK, Djurgården eller Södertälje med i bilden?
– Jag vet faktiskt inte. Jag kände nästan direkt när min agent ringde och sa att Mora var intresserade att det kändes rätt. Då var det inte så mycket annat att fundera på då.

Bromé har på inledande 23 matcherna i Mora svarat för sex mål och totalt 14 poäng. Han får dessutom ofta positiv kritik för sitt fina spel. Själv är han också nöjd med första halvan av säsongen.
– Säsongen har varit jättebra, säger Bromé med ett leende och fortsätter: Laget går kanonbra och det är en jättebra grupp, så det finns inte så mycket att klaga på.
– Det är även bra att bo i Mora, lagom stort och det finns en gågata där (Skratt). Uppriktigt sagt så är som att leva var som helst som hockeyspelare. Man hänger med grabbarna i laget och så vidare.

Hur upplever du hockeyintresset i Mora?
– Det är jättebra. Vi har ett snitt på drygt 2800 åskådare på matcherna vilket är jättekul. Det blir ännu mer folk nu när vi går så pass bra också.

Det har gått fantastiskt bra för dig inledningsvis i Mora, står SHL-klubbarna på kö hos din agent för att sajna upp dig?
– Jag har inte funderat på det utan jag tar säsongen den är. Sedan får vi se efter den om han hör av sig och vad han säger. Det går inte att fundera på om jag ska hamna i SHL eller inte. Självklart är mitt mål att hamna i SHL och jag hoppas att få göra det med Mora. 


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch