Riikka Välilä.
SDHL 1

43-åringen sköt hattrick – då skrällde HV71 mot mästarna

Luleås damer åkte på en riktig näsbränna i Jönköping på lördagen. För trots vinst med 38–17 i skott mot HV71 förlorade de regerande svenska mästarinnorna drabbningen med 1–5.

Stora matchvinnare för HV71 var målvakten Sabina Eriksson, som stoppade 37 av 38 skott, och SDHL:s egen grand old lady, den 43-åriga finskan Riikka Välilä. Hon sköt tre av målen medan Lindsay Grigg stod för de övriga två målen för hemmalaget, som är fyra i SDHL-tabellen.

Johanna Fällman sköt tröstmålet för Luleå när hon spräckte Erikssons nolla tre minuter före slutet.

Detta var serieledande Luleås blott andra förlust på 17 matcher den här säsongen.

*****

I tabelltoppen passade Linköping på att knappa in på Luleå. Detta genom att besegra Modo med 2–1 på hemmais. Den österrikiska poängsprutan Denise Altmann blev matchvinnare för LHC genom att göra ett sent segermål två och en halv minut före slutet. LHC fick även mål från norskan Madelen Haug Hansen, som hade assist på segermålet. Erika Grahm sköt Modos mål i matchen.

LHC är fem poäng efter Luleå med en match mindre spelad. Modo är sjua.