Veckans Lag …
Veckans Lag

Veckans lag #7

ANNONS

SHL är i gång igen efter landslagsuppehållet och hann bjuda på två omgångar under slutskedet av veckan. Vi fick se en hel del briljant målvaktsspel, en 16-åring som blev tidernas näst yngsta målskytt i SHL samt en junior som gav Leksand efterlängtad glädje. Här har hockeysverige.se sammanställt veckans bästa spelare och mest minnesvärda händelser.

Oscar Alsenfelt, Malmö 
Alsenfelt eller Lars Haugen? SHL:s två hetaste målvakter efter landslagsuppehållet möttes i Karlstad under lördagen och även om det var Haugen som gick segrande ut matchen är det svårt att bortse från Alsenfelts insats. 29-åringen höll sitt lag kvar i en match där man under långa stunder var totalt utspelade. Avslutade veckan med ett insläppt mål på 59 skott – Alexander Johanssons mål i förlängningen. Har studsat tillbaka på ett imponerande sätt efter fjolårets skadehelvete och kopplat greppet om förstaspaden i Malmö.

Mikael Wikstrand, Färjestad
Färjestads defensiv lever upp till hajpen och Mikael Wikstrand är den som drar det tyngsta lasset. Den mångsidige backen tycks slutligen vara redo att ta steget och bli en landslagsmässig back fullt ut. Han loggar tunga minuter för Färjestad och är bra på att driva spelet framåt. Stod för en mästerlig passning till Alexander Johansson när FBK slutligen avgjorde mötet med Malmö i lördags.

Emil Djuse, Skellefteå
Skellefteås förmåga att plocka in stukade talanger och få dem att lyfta är väldokumenterad. Emil Djuse verkar stå näst på tur. Efter ett par ojämna år har han gjort stora framsteg tidigt på säsongen och får betalt i form av gott om speltid. Var riktigt bra i båda riktningarna i dubbelmötet med Rögle. Nu är det bara den poängmässiga utdelningen som fattas.

Jesper Jensen, Brynäs
På pappret var Brynäs värvning av Jesper Jensen förbryllande. Dansken hade haft en mardrömssäsong i Rögle och begränsats till 17 matcher på grund av skada innan han flyttade till Gävle. Utan några större förväntningar på sina axlar har han blivit en av ligans mest produktiva spelare. 2+4 på två matcher lyfter upp honom på delad andraplats i poängligan.

Broc Little, Linköping (2)
Linköping har inte haft mycket att hurra för så här långt, men tack vare Broc Little är det inte helt nattsvart hos det förväntade topplaget. Amerikanen fortsätter att producera i rask takt och svarade för två viktiga och poänggivande mål i veckan. Finns också med i toppen av poängligan.

Libor Hudacek, Örebro (2)
Örebro har gjort 39 mål så här långt och Libor Hudacek har haft del i 19 av dem. Det säger en del om vilken stor betydelse SHL:s poängligaledare har haft för tabelltian så här långt. Slog till med 2+1 mot Linköping i lördags, en utdelning som räckte till en poäng för närkingarna. Hade Hudacek haft lite bättre offensivt understöd hade Örebro kanske varit mer av ett lag att räkna med.

Veckans…nollor Karlskrona gick på höstlov som tabelletta efter en makalös första del av säsongen med bäst effektivitet och högst räddningsprocent i ligan. Det sade emellertid sig självt att siffrorna inte skulle vara hållbara över tid eftersom laget inte genererar tillräckligt mycket skott eller chanser. Två raka nollor i målkolumnen mot Örebro och Frölunda gjorde att den höga skottprocenten sjönk – och att serieledningen försvann. Luleå nollades också i två raka matcher och spelade dessutom 0–9 mot Malmö och Leksand. Frågan är vad konsekvenserna av norrbottningarnas svaga säsongsstart blir…

…gallerstjärna I matchen mot Djurgården i torsdagens hade Rasmus Dahlin en soloräd som gjorde att man kippade efter andan. På lördagen bjöd han på ett par läckra kroppsfinter innan han sköt sitt första SHL-mål mot Karlskrona. 16 år och knappt sju månader gammal blev han därmed den näst yngsta målskytten i SHL:s historia. Det är ingen vågad gissning att det bara är början på en häftig karriär.

…skräck Bilderna på hur Axel Holmströms knä vek sig under hans kropp i lördags – dagen efter sin comeback efter sex månaders skadeuppehåll – sände kalla kårar längs ryggraden. Innan den olyckliga situationen hade han hunnit göra säsongens första mål och bjuda på ett par riktigt fina dribblingar som visade att han var på gång. Nu kan man bara hålla tummarna för att det inte är ytterligare en allvarlig skada.

…passning Milan Gulas visade magnifik fingertoppskänsla när han frispelade Joakim Nygård med en lobbpassning i mötet med Linköping. Någon jämförde det med något som Andrea Pirlo skulle ha kunnat göra på en fotbollsplan, och ja, så snyggt var det faktiskt.

…frälsare Leksand behövde någon som kunde ge laget en gnista efter sju raka förluster. Att den någon skulle vara junioren Isac Skedung var kanske lite mindre väntat. Salasonen slog till med två mål i mötet med Luleå och fick i alla fall för en dag Leksands supportrar att känna glädje över en säsong som annars mest handlat om förluster.

…upp som en sol ned som en pannkaka Djurgården bröt sin åtta matcher långa förlustsvit med att slå självaste Frölunda hemma i torsdags. Glädjen som utbröt över att laget äntligen blivit kvitt sin mörka nederlagsrad förbyttes snabbt till nya tvivel efter en klen insats mot Brynäs i lördags. Efter 0–4 mot Brynäs i Gavlerinken ryktas det om förändringar både på spelar- och ledarsidan.

…vändning Förlust 2–4 i fredagens derby följdes upp av en tafatt inledning på returmötet med Växjö i Vida Arena på lördagen. Ett lojt HV71, som innan första derbytorsken hade fått lämna Champions Hockey League efter förödmjukande 0–5 mot Sparta Prag, hade inte en sportmössa efter första halvan av matchen, men lyckades någonstans hitta ett sätt att vända skeppet rätt. Efter att ha gått från 0–3 till 3–3 vann man via en rafflande straffläggning där Niklas Hansson matchvinnare. Ska vi komma överens om att HV är på riktigt nu?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch