Isac Skedung jublar efter ett mål i Leksandströjan.

Junioren som äntligen fick Leksand att jubla: ”Skönt att målskyttet lossnat lite nu”

Efter sju raka förluster kom Leksands andra SHL-seger den här säsongen – äntligen. Och det var det unga gardet som låg bakom den. Junioren Isac Skedung sköt två mål i andra perioden när Luleå besegrades med 4–0.
– Det är kul, skönt att målskyttet lossnat lite nu, säger han till C More efter segern.

Leksand har haft en becksvart höst. Efter 1–4 i torsdagens derby mot Brynäs i första matchen efter landslagsuppehållet hade man fyra raka nederlag och fortfarande ingen seger på hemmais. Det blev det ändring på när formsvaga Luleå gästade Dalarna.

Leksand vann med 4–0 efter att ungtupparnas visat masarna vägen. Oskar Lang följde upp sitt första SHL-mål mot Brynäs i torsdags med att göra 1–0 i första perioden. Den andra tillhörde junioren Isac Skedung, som tagit sig till Leksand via spel i Sala och Storhamar i Norge. Han satte både 2–0 och 3–0 i andra perioden innan Johan Olofsson avslutade målskyttet i den tredje.

Skedungs första mål i matchen, och andra i SHL, kom i numerärt underläge efter att Luleå gått bort sig – totalt.
– Jag vet inte vad som hände… Jag såg att alla Luleåspelare åkte och bytte och att vår back fick pucken, då skrek jag till honom att jag var fri, säger Skedung som satte pucken mellan benen på Joel Lassinantti efter att ha frispelats av Patrik Norén.
– Jag tänkte skjuta först, men ombestämde mig i sista sekunden. Skönt att den satt.

3–0 kom efter ny misskommunikation i Luleå. Lukas Eriksson gav Skedung öppet mål.
– De slarvade med pucken så jag fick först ett friläge, sköt och missade. Sedan fick Lucas pucken, passade till mig och det var öppet mål. Skönt men rätt enkelt också, säger 19-åringen.

4–0-segern innebär att Leksand nu har bjudit hemmapubliken på en trepoängare under den tuffa comebacksäsongen i SHL. Efter 16 spelade matcher har laget plockat åtta poäng. I målet höll kritiserade Atte Engren sin första SHL-nolla efter att ha stoppat 30 puckar.

Luleå har startat november med 0–9 på två matcher efter 0–5-förlusten mot Malmö på hemmais senast.