Mattias Guter.
SHL

KHK:s målkung går i NHL-stjärnornas fotspår – tar hjälp av ”mirakeltränaren”

ANNONS

Han har gått från att vara en doldis till att bli SHL:s bästa målskytt sett över de senaste två åren. Mattias Guters utveckling är häpnadsväckande och har delvis skett med hjälp av ”mirakeltränaren” Andreas Öhgren.
– Nu tränar jag mer hockeyanpassat och mindre skivstång, säger 28-åringen till hockeysverige.se.

Sett över de matcher som spelats i SHL under nuvarande och föregående säsong är Karlskronas forward, Mattias Guter, ligans bästa målskytt med sina 26 fullträffar. Inom loppet av ett drygt år har 28-åringen gått från att vara en doldis till att bli en av de klarast lysande stjärnorna i svensk hockey. Men vad förklarar den här utvecklingen?
– Egentligen skulle jag inte säga att jag var så mycket bättre när jag inledde förra säsongen jämfört med vad jag var året innan, som blev väldigt ryckigt för mig.
– Det handlar i stället om att jag kommit till ett lag där alla tror på mig. Sportchef, tränare, lagkamrater – alla ger mig ett förtroende. Det gör också att jag vågar mer och också tar mer ansvar, säger forwarden till hockeysverige.se.

Andreas Öhgren. Foto: Ronnie Rönnkvist

En förändring som dock skedde naturligt när Guter hamnade i Karlskrona var att han fick Miro Zalar som fystränare. Samtidigt valde målsprutan själv att lägga om sin träning och gick med i ”mirakeltränaren” Andreas Öhgrens träningsgrupp. Öhgren som de senaste åren hyllats för hur han hjälpt de svenska NHL-stjärnorna att växa.
– Ja, det stämmer att jag ändrat hur jag tränar. Jag är tillsammans med en del NHL-spelare och andra SHL-spelare med i Öhgrens träningsgrupp, där vi tränar mer hockeyanpassat.
– Det, tillsammans med att Miros upplägg av fysträningen i Karlskrona passat mig väldigt bra, har hjälpt mig att utvecklas.

Vad är det som gör Öhgrens träningsupplägg så bra?
– Det är mer hockeyanpassat och mindre skivstång. Andreas är extremt duktig på att se vad vi hockeyspelare behöver för att vår kropp ska vara funktionell.
– När jag sedan kört den träningen under sommaren kommer jag ner till Karlskrona och får köra med Miro, vilket som sagt passat mig perfekt. Miro har också ett väldigt bra upplägg för att utveckla de egenskaper som vi har användning av på isen. Det är mycket fart och explosivitet.

”JAG VILL PROVA PÅ SPEL UTOMLANDS I FRAMTIDEN”

En kombination av ett stärkt självförtroende och en förbättrad träning tycks således vara en stor del av förklaringen till Guters lyft. Ett lyft som gjorde att han jagades av flera andra SHL-klubbar när hans kontrakt med KHK gick ut i våras. Efter att han avverkat sex olika klubbar under de sex åren innan han kom till Karlskrona var dock 28-åringen trött på att flytta runt. För honom var det i stället viktigt med kontinuitet.
– Det var jätteviktigt för mig. Vi har dessutom fått barn och det är inte bara upp till mig att bryta upp och flytta runt hela tiden. Skulle jag stanna i Sverige kunde jag lika gärna skriva på ett längre kontrakt med Karlskrona.
– Här har jag fått chansen att utvecklas, samtidigt som jag tagit den på ett bra sätt också. Man ska komma ihåg att man måste förtjäna en chans för att man ska få den också.

Foto: Bildbyrån

Med hjälp av Guters målskytte, några erfarna nyförvärv och ett års mer SHL-erfarenhet för hela laget har också Karlskrona gått från botten till toppen av tabellen.
– Jag tycker man kan säga att allt startar med ”Honken” och Jönsson. Vi visste från början att vi hade två bra målvakter och det har varit en starkt bidragande orsak till att det gått så bra som det gjort.
– Samtidigt spelar vi också en smartare hockey efter våra förutsättningar. Vi har gjort det väldigt klart i vilka lägen vi ska gå framåt och pratar mycket om grönt och rött ljus. Alla har verkligen köpt detta och vi har spelat väldigt konsekvent.

Kommer ni att klara att hålla i det här?
– Vi kommer väl sannolikt inte vinna nästan 95% av matcherna som vi gjort nu, men vi kommer definitivt vara med och kriga på däruppe. Vi har något väldigt bra på gång och får verkligen ut den kapacitet vi besitter den här säsongen.

Vad är då nästa steg för dig personligen?
– Det är klart att spel i landslaget alltid varit en pojkdröm som man burit med sig sedan man var liten. Sedan skulle jag vilja prova på spel utomlands någon gång i framtiden.
– Just nu känner jag att jag utvecklas mer och mer för varje år och utlandsspel är något som jag känner mig mogen att pröva på.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL