Rasmus Dahlin.
Växjö Lakers HC

Drömdebut för Rasmus Dahlin – låg bakom Frölundas seger

ANNONS

Det blev en riktigt rolig debut för Frölunda HC:s backtalang Rasmus Dahlin när hans lag gästade Skellefteå AIK under lördagen. Dels blev han den första spelaren född på 2000-talet att få speltid i SHL – och han stod även för en passningspoäng.

– Hur kul som helst. Det är bara ut och njuta, sa han till C More.

Henrik Hetta var tillbaka från skada och fick direkt hänga dit en puck direkt. Det tog nämligen fyra minuter för honom att hitta nätet bakom Johan Gustafsson i Frölundas målbur.

– Riktigt skönt. Jag kunde gå fullt därute. Jag har försökt göra det bästa av situationen när jag varit skadat. Jag har kunnat nöta mycket skridskoåkning, berättade Hetta till C More.

Skellefteå fortsatte att trampa på och hade flera offensiva äventyr där laget kom i hög hastighet.

Bortalaget lyckades äta sig in i matchen – men deras första mål för matchen kom först i mittperioden. Och det var då Rasmus Dahlin, född 2000, presenterade sig genom att hitta fram till Robin Figren som spelade pucken vidare till Johan Sundström som satte dit kvitteringspucken.

– Det finns mer spelalternativ än i J20. Mina medspelare hjälper hela tiden till. Det är bara ut och köra, sa Dahlin till C More.

Drygt tio minuter senare kom 2-1-målet för Frölunda när Sebastian Stålberg styrde in pucken från nära håll. I den tredje perioden utökade bortalaget sin ledning till 3-1, där Filip Westerlund – endast 17 år – låg bakom målet när han kyligt höll i pucken och hittade fram till Henrik Tömmernes som drog iväg en projektil mot Skellefteås mål. Väl där stod Nicklas Lasu rätt placerad och kunde, med en sving, göra 3-1.

SAIK replikerade snabbt. Nyförvärvet Kyle Cumiskey, som var tillbaka från skada, presenterade sig med ett vackert mål när han snärtade upp gummitrissan i krysset.

Hemmalaget valde att ta ut målvakten för att pressa tillbaka Frölunda – men bortalaget orkade hålla undan.

***

I matchen mellan Leksands IF och Rögle BK var det bortalaget som tog en viktig seger i bottenstriden. Två av lagets vassaste offensiva pjäser såg till att laget från Ängelholm kunde resa hem med tre nya poäng. Sebastian Wännström gjorde sitt sjunde mål för säsongen när han gav sitt lag 1-0 i den första perioden. Ludvig Rensfeldt fyllde sedan på till 2-0 – som också blev slutresultatet – när det återstod fyra minuter kvar av matchen. Noterbart var att Rögles målvakt Oscar Dansk motade hela 32 skott och stod även för en assist.

***

I mötet mellan Örebro HK och Karlskrona HK öppnade gästerna målskyttet när Emil Larsson stod för sitt första mål för säsongen. Joel Kellman gav sedan Karlskrona ett 2-0-överläge och även 3-0 kom i mittperioden när Mattias Guter höll sig framme och prickade in sitt sjätte mål den här säsongen. Örebro fick till slut in ett tröstmål genom Libor Hudacek i numerärt överläge – men närmare än så kom inte hemmalaget.

***

Brynäs IF mot IF Malmö Redhawks blev en målrik historia. Båda lagen hittade nätet under den första perioden där Brynäs Kevin Clark tryckte dit 1-0 och Erik Forsell, med ett snärtigt skott, gjorde 1-1. Därefter följde lagen även varandra under mittperioden. Det stod nämligen 3-3 inför den sista perioden, efter Malmö-mål av André Benoit och Andreas Thuresson. Brynäs fullträffar stod Daniel Paille för, vilket gjorde så att han klev upp på totalt sex mål den här säsongen. I den tredje perioden gjorde Malmö ett ryck och kunde till slut vinna med 5-3 efter mål av Erik Forsell och Robin Alvarez.

***

Hemmalaget Färjestads BK kunde enkelt plocka hem tre poäng när laget gästades av Växjö Lakers HC. Det var lagets sjätte raka seger. Redan i den första perioden spände FBK sina offensiva muskler och gick ifrån till 2-0 efter mål av Jonas Holös och Marcus Nilsson. Växjö fick in en reducering av Calle Rosén – men Färjestad hade bestämt sig. Joakim Nygård stod för ett riktigt klassmål när han skrinnade sig fri och tråcklade in pucken – och i den tredje perioden fastställde Ole Kristan Tollefsen slutresultatet när han gjorde mål i spel i numerärt underläge.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM