500 MÅL. Marian Hossa med pucken som skrev in honom i historieböckerna.
Philadelphia

Legendarens milstolpe – sköt sitt 500:e NHL-mål: ”Kan inte vara gladare”

Han har haft en lika lång som framgångsrik NHL-karriär med tre Stanley Cup-vinster. I natt satte Marián Hossa pricken över i:et genom att skjuta sitt 500:e NHL-mål i Chicago Blackhawks galna 7–4-seger över Philadelphia Flyers.
– Att göra det framför våra fans här hemma… Jag kan inte vara gladare, säger slovaken efter milstolpen.

Under ett par säsonger var Marián Hossa känd som spelaren som alltid förlorade Stanley Cup-finaler. När han representerade Pittsburgh Penguins 2008 gick han förlorande ur finalen mot Detroit Red Wings och när han säsongen därpå spelade final med just Red Wings förlorade han mot just Penguins.

Allt förändrades när han skrev ett långtidskontrakt med Chicago Blackhawks sommaren 2009. Sedan dess har han vunnit tre Stanley Cup-titlar och etablerat sig som en forward som mycket väl kan hamna i Hall of fame den dagen han beslutar sig för att lägga av.

I natt stärkte han sitt arv till hockeyhistorien ytterligare ett snäpp genom att skjuta karriärens 500:e NHL-mål i hemmamötet med Philadelphia Flyers. 37-åringens första mål den här säsongen betydde 4–0 i den galna matchen där Flyers kom tillbaka och kvitterade till 4–4 bara för att släppa in tre mål i tredje perioden och förlora med 7–4.

Det var tidigt i den andra perioden som Hossa bröt in från högerkanten och tryckte en backhand förbi Michal Neuvirth i Philadelphias kasse. Publiken blev snabbt varse om milstolpe och Blackhawks passade på att hylla veteranforwarden med lite strålkastarljus medan han fick en stående ovation.
– Det känns fantastiskt. Att göra det framför våra fans här hemma… Jag kan inte vara gladare, säger Hossa till USA Today.

Hossa tvingades dock avbryta matchen i tredje perioden efter att ha fått ett skott på sig. Hans status efter matchen var oklar.
– Jag får veta mer i morgon, sade han efteråt.

Matchen kom dock till mångt och mycket att handla om fjolårets succékedja med Patrick Kane, Artiom Anisimov och Artemij Panarin. Trion gjorde inte mindre än elva poäng mot Flyers efter att det varit en hel del snack om att de ska spela i separata kedjor.

Kedjan klev fram när Flyers hade gått fram till 4–4 och avgjorde med tre raka mål, varav Anisimov sköt två. Han lämnade isen med 2+2 medan Kane hade 1+3 och Panarin 2+1.

I Chicago sköt Dennis Rasmussen sitt första mål för säsongen. Gustav Forsling fortsätter dessutom att få bra med speltid och var på isen 18.45 i natt.

Chicago – Philadelphia 7–4 (3–0, 1–1, 3–3)
Chicago: Artemij Panarin 2 (2), Artiom Anisimov 2 (2), Patrick Kane (1), Dennis Rasmussen (1), Marían Hossa (1).
Philadelphia: Matt Read 2 (3), Sean Couturier (3), Wayne Simmonds (2).