Auston Matthews har hela Torontos blickar på sig.
Toronto

Toronto: Stadens frälsare har anlänt

ANNONS

Förra säsongen var hopplös resultatmässigt för Toronto, men det fanns ändå många anledningar att få hopp inför framtiden. Med Auston Matthews rakt in i laget, tillsammans med unga talanger som Mitch Marner och William Nylander som förmodligen var NHL-redo redan förra säsongen kan man undra hur bra det här laget kan bli – redan i år?

IN OCH UT 

Nyförvärv: Nikita Zajtsev, b, CSKA Moskva, Frederik Andersen, mv, Anaheim, Kerby Rychel, fw, Columbus, Matt Martin, fw, New York Islanders, Roman Polák, b, San José, Auston Matthews, fw, ZSC, Jhonas Enroth, mv, Los Angeles.
Förluster: Scott Harrington, b, Columbus, Stuart Percy, b, Pittsburgh, Alex Stalock, mv, Minnesota, Michael Grabner, fw, New York Rangers, P-A Parenteau, fw, New York Islanders, T.J. Brennan, fw, Philadelphia, Jonathan Bernier, mv, Anaheim, Ben Smith, fw, Colorado.

S9

S1FREDERIK ANDERSEN
Toronto hoppas att trejden för den danske jätten har gett dem en förstemålvakt att lita på under många år framöver, och nog får man medge att det ser bra ut på papper. Men fler än en målvakt har dukat under av pressen som alltid finns på burväktaren som har på sig en blå tröja med ett lönnlöv på magen. Klarar dansken av att hantera den kommer han vara en nyttig pjäs för laget under lång tid framöver.

S2MORGAN RIELLY
Är på god väg att växa ut till den försteback som alla lag desperat är ute efter. 22-åringen är en back av det moderna snittet som är skicklig med pucken och besitter ett fantastiskt skott. Gjorde 36 poäng på 82 matcher förra säsongen, vilket är imponerande med tanke på vilken minst sagt bedrövlig forwardsuppsättning han spelade bakom.

S3JAMES VAN RIEMSDYK
Missade halva fjolårssäsongen med en fotfraktur, men när James van Riemsdyk har varit hel har han varit en stabil poängplockare för Toronto. Att han blir den superstjärna som många trodde när han valdes som andra man i draften är nog bara att glömma vid det här laget, men vid 27 års ålder har amerikanen fortfarande många goda hockeyår framför sig.

S4WILLIAM NYLANDER
Han lär inte förväntas vara en av ledarna redan under sin första hela säsong – men om det här Torontolaget ska bära framåt i den takt som supportrarna hoppas på är William Nylander en av de absoluta nyckelspelarna. Dominerade i AHL förra säsongen, och när han fick chansen att kliva upp med de stora grabbarna visade han att han inte gjorde bort sig, med 13 poäng på 22 matcher. Nu är det dags att ta klivet in i NHL på riktigt.

S6
Lagets poängkung: 
AUSTON MATTHEWS
Det är hans första säsong i NHL, men att döma av vad Auston Matthews visade upp under World Cup kommer det inte på något sätt att vara en övermäktig uppgift. Supertalangen bär staden Torontos hopp på sina axlar, men tryck brukar sällan vara ett problem för så exceptionella talanger. Att Matthews avslutar sin första säsong någonstans mellan 50 och 60 poäng – eller till och med lite mer om studsarna går mer – är en rimlig gissning, och det är en siffra som med stor sannolikhet kan ge segern i den interna poängligan.

S5MITCH MARNER
Han var nästan löjligt dominant i OHL förra säsongen när han gjorde 116 poäng på 57 matcher. I slutspelet var han sedan ännu bättre med 44 poäng på 18 matcher, för att sedan ytterligare toppa det med 14 poäng på fyra Memorial Cup-matcher. Nu ska den småväxte forwarden ta steget in i NHL, och med tanke på hur ligan ser ut i dag är det svårt att se att det ska bli annat än succé. En spelare att verkligen hålla ögonen på.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Torontos fjolårssäsong var miserabel på alla sätt och vis, men det fanns ingredienser i klubben som hade kunnat göra säsongen bättre – problemen var bara att man inte ville vara bra, och faktiskt att man hade en del otur. William Nylander och Mitch Marner var förmodligen båda redo för NHL förra säsongen, och flera andra unga spelare som hade platsat i laget hölls nere i AHL. Samtidigt råkade man ut för skador på flera viktiga spelare, och målvaktsspelet tillhörde ligans allra sämsta. Laget lyckades med målet förra säsongen, att komma sist och vinna chansen att drafta Auston Matthews. Så ingen ska nog vara förvånad om Toronto Maple Leafs är det laget som förbättrar sig mest av alla i tabellen den här säsongen. För trots att laget kom sist i hela ligan lyckades nye coachen Mike Babcock få laget att vara ett hyggligt lag när det kommer till possession-statistiken. ”Tyvärr” för laget så hade de också den lägsta sammanlagda skott- och räddningsprocenten, det som brukar kallas PDO, i spel fem mot fem hela ligan. Nu är man dessutom förstärkta med Matthews, Nylander och Marner, och laget kommer förmodligen att överraska många med hur pass bra de är redan i år. Att gå från sist till slutspel är förstås en svår, näst intill omöjlig uppgift. Men det här laget kommer förmodligen att vara betydligt närmare att lyckas med det än vad de flesta tror.

Mitch Marner. Foto: Getty Images/Vaughn Ridley

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
31) Frederik Andersen
35) Jhonas Enroth

BACKAR:
2) Matt Hunwick ”A”
8) Connor Carrick
20) Frank Corrado
22) Nikita Zajtsev
44) Morgan Rielly
46) Roman Polák
51) Jake Gardiner
52) Martin Marincin
77) Roman Graborenko (tryout)

FORWARDS:
11) Zach Hyman
12) Connor Brown
15) Matt Martin
16) Mitch Marner
18) Milan Michálek
19) Joffrey Lupul
21) James van Riemsdyk
23) Brooks Laich
24) Peter Holland
29) William Nylander
32) Josh Leivo
34) Auston Matthews
38) Colin Greening
42) Tyler Bozak ”A”
43) Nazem Kadri
47) Leo Komarov ”A”
56) Byron Froese
82) Brandon Prust (tryout)

COACH: 
Mike Babcock (sedan 2015)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch