Helene Martinsen.
SDHL 1

Norska VM-spelaren gör comeback mot Brynäs ikväll

ANNONS

Hon slutade med hockeyn för över ett år sedan i samband med att hon blev gravid. Lagom till AIK:s möte med Brynäs ikväll är dock den norska landslagsspelaren Helene Martinsen tillbaka i hetluften.
– Jag känner mig redo efter att ha byggt upp mig, säger Martinsen till hockeysverige.se.

Norska VM-spelaren Helene Martinsen lade skridskorna på hyllan efter säsongen 2014/15. Under förra säsongens slutspel kom också beskedet att hon och sambon Ylva Lindberg blivit föräldrar till Liam. Dock har Martinsen hela tiden hållit dörren lite på glänt för en comeback och nu står det också klart att hon är tillbaka på isen när AIK möter Brynäs ikväll i Gavlerinken.
– Jag är en riktig träningsperson som älskar att röra på mig. Jag blev gravid för ett och ett halvt år sedan. Egentligen har jag kört på och tränat sedan dess. Sedan är det så att kroppen säger ifrån också, vad kan jag göra och vad kan jag inte göra, säger Helene Martinsen till hockeysverige.se när vi frågar henne om hur träningen har fungerat och sett ut efter det att hon tog ett uppehåll från hockeyn 2015.
– Jag var på gymmet veckan innan Liam, min son, kom. Efter graviditeten har jag också kunnat köra på ganska bra. Självklart har jag varit försiktig och känt efter. Samtidigt har jag haft en väldigt bra fystränare vid sidan av som har hjälpt mig oerhört mycket för att jag ska kunna göra den här comebacken. Jag har tagit det lugnt, lyssnat på kroppen och tagit små steg. Nu känns jag redo efter att jag har byggt upp mig. Allt känns bra faktiskt.

Hur har mammarollen påverkat dig som person och har det gett dig en annan distans till hockeyn?
– Jag tror att det har påverkat mig väldigt bra. Dom som känner mig på hockeybanan vet att jag har lite temperament, men samtidigt går det över väldigt fort. Hur det kommer att vara på hockeybanan nu vet jag inte, utan det är något vi får se ikväll.
– Vinna vill jag ju alltid, men nu har jag ändå fått ett helt annat perspektiv på livet. Nu är det Liam som gäller 24/7, vilket är helt underbart. Jag har varit van med att göra det jag vill i första hand. Nu kommer jag i andra hand och det är hans behov som ska tillgodoses i första hand hela tiden. Det är inget konstigt med det och något som jag har längtat efter. Jag tror faktiskt också att jag har blivit lite lugnare i mig själv.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur sugen har du varit på att spela hockey under den här tiden du inte har kunnat vara med där ute på isen?
– (Skratt) Ja, du. Det suget har nog funnits där ganska mycket. Jag har gått och tittat mycket på AIK:s matcher givetvis, eftersom det är klubben jag hör hemma i.
– Jag trivs jättebra i AIK och dom har ställt upp på mig grymt mycket, vilket dom gör nu också. Jag har stått där på läktaren och tittat när tjejerna spelat samtidigt som magen blivit större och större. Klart att då det varit derbyn mot Djurgården har suget varit extra stort. Även då det varit slutspel.
– Nu missade jag AIK:s SM-serie mot Luleå eftersom jag låg på BB då, men suget har funnits där egentligen sedan jag blev gravid. Sedan har jag inte vetat om det blir comeback eller inte. Den frågan har jag inte heller velat ta tag i. Jag har velat se hur kroppen känts efteråt och hur jag får ihop livet. Det är inte helt enkelt med tanke på att jag och Ylva, min sambo, inte har föräldrar här i Stockholm. Då är det inte så lätt att få barnvakt och hur påverkas Liam av allt det här? Det har varit lite fram och tillbaka, men suget har nog funnits där hela tiden.

Vad fick dig att bestämma att nu vill jag göra comebacken som du funderat kring?
– För att kroppen svarade som jag ville och att, som jag sa, AIK ställt upp väldigt bra för mig. Jag har kunnat köra fys på dagen. Liam har varit på mini-Sats sedan han var sex veckor och han trivs där. Då blir jag inte borta fem, sex timmar varje kväll. Det känner jag att jag inte vill och det går heller inte med tanke på familjesituationen.
– AIK har accepterat det samtidigt som tjejerna i laget har varit helt fantastiska. Dom vet att jag kör 100 procent då jag är där. Kör jag inte fys med laget så har jag kört det innan på dagen eller dagen efter. Jag är oerhört tacksam för att AIK och tjejerna har ställt upp, vilket betyder oerhört mycket för mig.

Nu väntar comeback i kvällens match mot Brynäs, vilka förväntningar har du på matchen?
– Jag har faktiskt inte jättemycket förväntningar. Jag har jobbat ganska mycket med mig själv senaste veckan, eftersom jag inte har spelat hockey på ett och ett halvt år. Träning är en sak medan match är något helt annat.
– Jag vill ha roligt ikväll och behöver tid att komma in i tajming och allt det där. Det kommer ju fler matcher jag spelar. Jag måste ta tid på mig. Sedan får vi se hur lång tid det tar innan jag känner att jag är där jag vill vara.
– Förhoppningsvis kommer jag komma dit, men just ikväll är det mera att ha skoj och hjälpa laget så mycket som jag kan med min erfarenhet och så vidare.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL