Jevgenij Kuznetsov.
World Cup 2016

Vilket flax, Ryssland: ”Om ni har spelat Fifa vet ni vad det handlar om”

Ryssland behövde ett lyft. Då flaxade Jevgenij Kuznetsov till som en fågel och hjälpte dem till en nödvändig 4–3-seger mot Nordamerika.
– Om ni har spelat Fifa vet ni vad det handlar om, sade Kuznetsov med ett snett leende om det fjäderprydda firandet efter 3–1-målet.

TORONTO (HOCKEYSVERIGE.SE)
World Cups hittills mest blixtrande tillställning spelades på måndagskvällen. Ungtupparna i Team Nordamerika och Ryssland bjöd upp till dans i en match med högt underhållningsvärde och ännu högre tempo.

De två senaste årens draftettor Connor McDavid och Auston Matthews samarbetade in 1–0 för nordamerikanerna i den första perioden och hade flera chanser att utöka ledningen. Ryssland uppträdde å sin sida omständligt och krångligt och hade svårt att skapa bra lägen.

Det förändrades drastiskt i den andra perioden när de flesta avsluten plötsligt började rinna in bakom Matt Murray i det nordamerikanska målet. Ryssarna sköt fyra mål på drygt sex minuter – och paradoxalt nog var det lagets ynglingar som såg till att sänka de ännu yngre motståndarna. Vladislav Namestnikov, Nikita Kutjerov, Jevgenij Kuznetsov och Vladimir Tarasenko, alla 25 år eller yngre, svarade för målen som fick Murray utbytt till förmån för John Gibson från Anaheim.

”OM NI HAR SPELAT FIFA VET NI VAD DET HANDLAR OM…”

– Vi behövde segern för att leva vidare, då bryr man sig inte om vilka spelare som gör mål. Nu vann vi matchen och känner oss som en familj inom laget, säger Kuznetsov efter segern.
– Vi hade hockeygudarna på vår sida och fick lite medstuds, spelade lite enklare och undvek att ge bort pucken i mittzonen. Man måste vara försiktig mot ett sådant här skickligt motstånd.

Det var dock inte utan viss dramatik som vinsten säkrades. Nordamerika kom tillbaka starkt och reducerade två gånger om genom Morgan Rielly och Ryan Nugent-Hopkins. De hade även flera bud på kvitteringar, men Sergej Bobrovskij i det ryska målet – och hans stolpar – såg till att ryssarna höll undan.
– Vi behöver inte prata om ”Bob”, vi vet redan hur bra han är, säger Kuznetsov.
– Hans är superprofessionell och jag känner mig trygg med alla våra tre målvakter för de kan alla spela på den här nivån.

Kuznetsovs eget mål, ett vackert solomål som betydde 3–1, följdes av ett annorlunda firande där han viftade med armarna likt en fågel. Han svarade kryptiskt på frågan vad firandet skulle föreställa.
– Om ni har spelat Fifa så vet ni vad det handlar om…

Ryssland avslutar gruppspelet med att möta Finland på torsdag. Efter nattens match har man gett sig själva goda möjligheter att nå semifinal – trots nederlaget mot Sverige.