Randy Carlyle.
Nyheter

Anaheim: Ett gammalmodigt coachval som skapar tvivel

ANNONS

Misslyckandet i slutspelet blev coachen Bruce Boudreaus fall. I stället för att tänka nydanande blev Anaheim Ducks general manager Bob Murray nostalgisk och satsade på nygamle mästarcoachen Randy Carlyle. Valet är milt sagt omstritt och många frågar sig nu om Stanley Cup-fönstret har stängts för Ducks.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Jonathan Bernier, mv, Toronto, Nate Guenin, b, Colorado, Jeff Schultz, b, Los Angeles, Mason Raymond, fw, Calgary, Jared Boll, fw, Columbus, Antoine Vermette, fw, Arizona, 
Förluster: Frederik Andersen, mv, Toronto, Anton Chdobin, mv, Boston, David Perron, fw, St. Louis, Chris Stewart, fw, Minnesota, Jamie McGinn, fw, Arizona, Mike Santorelli, fw, Genéve-Servette, Brandon Pirri, fw, N Y Rangers, Brian McGrattan, fw, Nottingham, Tim Jackman, fw, slutat, Shawn Horcoff, fw, klubblös.

S9

S1HAMPUS LINDHOLM
Någon kontraktsförlängning är inte påskriven när detta skrivs och det bör skrämma alla Ducks-fans. Hampus Lindholm har under sina tre första säsonger vuxit ut till en backbjässe med All-Star-potential. Den skridskoskicklige skåningen är svårpasserad i defensiven samtidigt som han inte drar sig för att fylla på i anfallen. Det märks även på hans underliggande siffror som är off the charts. Lindholm gör alla spelare omkring sig bättre.

S2SAMI VATANEN
Liten men naggande god. Sami Vatanen håller på att etablera sig som en riktigt produktiv powerplay-back med förmågan att producera en hel del poäng. Har både skridskoåkningen och spelsinnet för att göra runt 50 poäng från sin backplats. Ducks förlängde också hans kontrakt med fyra år under sommaren.

S3RYAN KESLER
Han får mycket skit eftersom Ducks valde att sajna honom till en kontraktsförlängning som på sikt kommer att bli ödesdiger. Men Kesler är fortfarande en väldigt bra tvåvägscenter med förmågan att höja sig i täta matcher. Älskar hettan i slutspelet och att få matchas mot motståndarnas superstjärnor. Spelar hela tiden på gränsen.

S4COREY PERRY
Gjorde 34 mål och hade ändå en mellansäsong. Det säger rätt mycket om klassen som Corey Perry kan hålla i sina bästa stunder. Powerforward med näsa för målet som även kan spela fult, på gränsen till vårdslöst. Behöver återfinna den starka kemin med Ryan Getzlaf för att Anaheim ska kunna gå långt. Frågan är dock om han inte har sina bästa säsonger bakom sig.

S6
Lagets poängkung: 
RYAN GETZLAF
Kritiserades hårt för sin svaga säsongsinledning och anklagades mellan raderna för att inte ha förberett sig tillräckligt väl av general managern Bob Murray. Getzlaf är en stor, elak och samtidigt väldigt spelskicklig och passningssäker center som klippt och skuren för det tuffa spelet i Pacific Division. Men precis som i fallet med Perry börjar många undra om han inte ligger i brant utförsbacke efter att ha backat ordentlig i produktionen de senaste två säsongerna.

S5SHEA THEODORE
Anaheim Ducks backbesättning är redan rörlig och fin, men med Shea Theodore får man ytterligare en dimension. Som rookie i fjol spelade han 19 matcher och gjorde åtta poäng. Den här säsongen ska det mycket till för att han inte tar en ordinarie tröja fullt ut. 21-åringen, vald som 26:e spelare av Ducks i draften 2013, höll All-Star-klass i AHL som rookie.

HOCKEYSVERIGES PROGNOS 
Tiden rann ut för Bruce Boudreau. Trots starka grundserier och ett par djupa slutspelsresor lyckades han inte ta Anaheim Ducks ända fram under säsongerna när man var som starkast. Att han fick sparken får anses som logiskt, även om han generellt sett klassas som en av de främsta coacherna i hela ligan. Det är kanske inte avskedandet av Boudreau som är det största besväret, utan det faktum att Randy Carlyle blev hans ersättare. Jo, Carlyle var den som tog Ducks till Stanley Cup-triumfen 2007, men det har spolats en hel del is i Honda Center och resten av NHL sedan dess. När Carlyle ledde Toronto Maple Leafs blev laget ständigt utspelat för att han inte kunde hantera sitt manskap på rätt sätt. I Anaheim får han givetvis ett starkare spelarmaterial än vad som var fallet i Toronto, men att han ska klara av att ta laget hela vägen finns det anledning att tvivla på. Laget ser fortfarande fint ut på pappret, men stjärnor som Perry, Getzlaf och Kesler kommer att bli ett år äldre och sannolikt sämre. Den starka känslan är att Ducks Stanley Cup-fönster stängdes i och med fjolårets miss. Den känslan förstärks ytterligare av att Randy Carlyle numera huserar i båset. Slutspel: definitivt. Stanley Cup-final: nej.


Ryan Getzlaf. Foto: Getty Images/Sean M. Haffrey

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
36) John Gibson
XX) Jonathan Bernier

BACKAR:
2) Kevin Bieksa
3) Clayton Stoner
4) Cam Fowler
5) Korbinian Holzer
24) Simon Després
42) Josh Manson
45) Sami Vatanen
47) Hampus Lindholm*
53) Shea Theodore

FORWARDS:
7) Andrew Cogliano
10) Corey Perry
15) Ryan Getzlaf ”C”
16) Ryan Garbutt
17) Ryan Kesler
33) Jakob Silfverberg
37) Nick Ritchie
44) Nate Thompson
62) Chris Wagner
67) Rickard Rakell*
XX) Jared Boll
XX) Mason Raymond
XX) Antoine Vermette

COACH:
Randy Carlyle (ny)

* Fortfarande osajnade, men Lindholm och Rakell tillhör fortfarande Ducks.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL