Fredrik Öberg.
Skellefteå AIK

Öberg om Skellefteå-jobbet: ”Hade varit korkad om jag tackat nej”

ANNONS

Han hade aldrig ens tanken att han skulle kunna bli Skellefteås nya tränare efter Hans Wallson – men när möjligheten infann sig kunde bara inte Fredrik Öberg tacka nej.
– När jag fick frågan så tänkte jag att vore korkad om jag tackade nej, säger den forne toppspelaren till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
När Hans Wallson lämnade uppdraget som coach för Skellefteå var det många som trodde att klubben skulle skaka fram ett etablerat tränarnamn. Nu var Wallson, men även Anders Forsberg innan honom, inte speciellt etablerade när dom klev in som huvudcoacher. Trots det var det var inte många som hade räknat med att klubben skulle lyfta upp Fredrik Öberg från U18-laget på den ganska utsatta positionen som A-lagstränare. En roll som också kräver ett stort mod att tacka ja till.

Hockeysverige.se träffade Fredrik Öberg på SHL:s upptaktsträff och passade på att fråga honom om vad som fick honom att tacka ja till jobbet.
– Jag ljuger om jag säger att det här jobbet är något som jag strävat efter, men när jag fick frågan så tänkte jag att skulle jag tacka nej vore jag korkad och kanske borde hålla på med något annat. Det är en otrolig ära att få hålla till i Skellefteå AIK:s A-lag

Vad vägde du för och emot innan du tackade ja?
– För vägde det mesta och emot i princip ingenting. Jag såg det bara som en enorm chans och utmaning. Jag kände att det var någonting som jag var tvungen att greppa och bara hoppa på. Det känns verkligen otroligt roligt.

Hans Wallson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Fredrik Öberg tar nu alltså över efter Hans Wallson som har haft fina framgångar med Skellefteå, men det är ingenting som direkt skrämmer den tidigare Skellefteå-spelaren, som bara har tränat klubbens J18-lag innan.
– Klart att det ändå är en press. Vårt mål är att vinna serien och i slutändan SM-guld. Den pressen känner jag inte från ”Walle”, utan från oss själva utefter målen som vi har satt upp.

Har det funnits någonstans i bakhuvudet vad som händer om ni inte lyckas den här säsongen eller ser du bara i positiva bilder?
– Klart att går det inte bra så i slutändan kommer det bli konsekvenser. Jag har varit med som spelare så pass länge att jag är införstådd med vad som kan hända.

Är det här något som oroar dig?
– Nej, absolut inte.

Tommy Samuelsson. Foto: Bildbyrån

Du har haft väldigt många olika tränare under din spelarkarriär i Boden, Luleå, Västerås, Malmö, HV 71, Berlin, Hannover, Skellefteå, Björklöven, Clemensnäs och Leksand. Vilken är den tränare du själv har trivts bäst med och varför?
– Det finns många, men jag hade två bra tränare i Skellefteå, Tommy Samuelsson och ”Perra” (Johnsson).
– ”Perra” är grymt bra på att bygga en grupp. Tommy fick också ihop det bra på något vis. Sedan såg han hockey bra som ledare och kunde hjälpa till när vi kört fast. Det var säsongen vi gick upp i elitserien som vi hade Tommy och precis som ”Perra” fick han ihop gruppen på ett bra sätt.

Tar du efter andra något i ditt ledarskap eller kör du enbart på dina egna tankar och idéer?
– Jag tror att man förlorar i längden om man ska spela någon roll. Det är bättre, anser jag, att man är sig själv. Annars blir det svårt, om man ska spela en roll över tid. Det viktiga är att jag är den jag är.

Fredrik Öberg är inte ensam tränare i Skellefteå. Vid sidan finns även Bert Robertsson, Stefan Klockare och målvaktstränaren Krister Holm.
– Jag coachar forwards, Bert backarna och Stefan har överblicken i båset. Dessutom sköter Bert spelet utan puck medan jag styr upp spelet med puck.

Om du tittar tillbaka på matcherna som ni spelat så här långt, vem har övertygat mest på dig?
– Dom vi har i truppen är duktiga spelare, men flera av våra yngre har tagit steg och visat att dom vill vara med och kriga om istid. Jag tänker då på bland andra Linus Lindström, Andreas Wingerli, Sebastian Olsson, Hugo Danielsson, Anton Danielsson och så vidare.

Vad bli nyckeln om Skellefteå ska ta tillbaka guldet?
– Nyckeln är att vi gör bra saker över tid. Alla kommer till jobbet varje dag under en lång tid, oavsett om det är match eller träning, och gör jobbet som krävs.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL