John Henrion.
SHL

Juniorstjärnan som hamnade i Karlskrona: ”Att gå på college är den bästa hockeyutbildning du kan få”

ANNONS

Han har vunnit guld i U18-VM, och öste in mål i Hockeyallsvenskan. Nu hoppas John Henrion på succé även i SHL, dit tagit sig efter en något krokig resa. Det var i college grunden lades för Karlskronas tilltänkta stjärnforward.
– Att gå på college är den bästa hockeyutbildning du kan få om du vill bli ett hockeyproffs, säger han till hockeysverige.se.

UPPSALA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Säsongen 2008/09 var forwarden John Henrion med och vann guld åt USA i U18-VM. I det laget fanns bland andra Cam Fowler som idag spelar i Anaheim men även Philip Samuelsson, son till svenska NHL-legendaren Ulf Samuelsson. För Henrions del tog resan en annorlunda väg efter VM. Det blev aldrig något Junior-VM och heller ingen NHL-karriär, inte än så länge i alla fall. Idag har han letat sig till SHL och Karlskrona via finska andra ligan men även via spel i Asplöven.
– Junior-VM var en rolig tid. Jag fick representera mitt land och dessutom vinna guldet. Turneringen gick dessutom i USA, i North-Dakota, så det var på vår egen hemmaplan. Här fick jag chansen att spela med och mot dom bästa spelarna i min ålder. Några av dom gör ju succé i NHL, vilket är coolt, säger John Henrion när hockeysverige.se träffar honom efter Karlskronas träning i Uppsala.
– När min karriär är över så är det här något som jag aldrig kommer att glömma. Jag är glad att jagfortfarande har min matchtröja från turneringen kvar där hemma.

Hela säsongen 2008/09 spelade John Henrion med USA:s U18-landslag. Dit handplockades han från Boston Jr Bruins.
– Det fungerar lite annorlunda i USA. Det är ett tvåårigt utvecklingsprogram. Du börjar som 16-åring och fortsätter sedan till det du är 18 år. Jag kom med i det laget när jag var 18 år. Det var en fantastisk säsong som slutade med att vi vann VM
– Vi spelade i en liga som hette NAHL. Jag vet faktiskt inte ens om den ligan finns kvar fortfarande, men det var en juniorliga. Sedan spelade vi även mot 35 eller 36 collegelag från Division 1 och Division 2.

Efter tiden i U18-landslaget kom Henrion in på University of New Hampshire där han kom att stanna under fyra säsonger.
– I USA spelar du antingen collegehockey annars kan du åka till Kanada och spela i deras juniorligor. För min egen del så älskar jag hockey, men jag kommer inte kunna spela det hela mitt liv. Jag kan i alla fall spela till det jag är drygt 30 år och nu är jag bara 25.
– Att gå på college är den bästa hockeyutbildning du kan få om du vill bli ett hockeyproffs. Jag spelade i en bra organisation på University of New Hampshire. Jag både pluggade och spelade hockey vilket var tufft, så jag är klar med mina studier för nu åtminstone, skrattar Henrion.
– Det var även tufft att spela mot dom bästa collegespelarna i landet samtidigt som det var en spännande liga att spel i med härliga fans. Dessutom är det stort att få representera den skola du går.

Trots att John Henrion gjorde ett fint U18-VM blev han aldrig draftad för någon NHL-klubb.
– Just när jag fick reda på att jag inte blev draftad så var jag lite besviken, men samtidigt när du inte blir draftad så har du flera valmöjligheter. Efter college som odraftad spelade jag en halv säsong i East Coast (ECHL). Det är verkligen tufft i Nordamerika eftersom det är många bra spelare och jag var då bara en ung spelare under utveckling som just hade kommit in i systemet. När jag då fick chansen att komma till Europa tyckte jag att det lät spännande. Jag älskade att komma hit och jag gillar den hockey som spelas här.
– Givetvis vill man spela i sitt land så länge som möjligt, men jag har fått chansen att resa i världen och nu spela i Sverige. Det är inte så dåligt det heller, säger den 25-åriga forwarden med ett leende.

25

John Henrion.

Med tanke på konkurrensen i USA och Kanada tror du det idag är lättare för europeiska spelare att bli draftade?
– Nu är det så att många europeiska spelare går högt i draften och en del av dom spelar idag i NHL. Tidigare var det inte lika lätt eftersom europeiska spelare inte scoutades på samma sätt som idag. Nu är det väldigt många européer som kommer över till NHL eftersom dom är så bra scoutade och vill spela i den bästa ligan i världen.
– Samtidigt är det många Nordamerikanska spelare som kommer över hit till Europa för att spela, precis som jag gjort. Det är lite annorlunda kanske, men det finns så många spelare här i Europa som jag tror att skulle dom få chansen att spela i NHL så skulle dom göra succé.
– Det är lite speciellt också att lämna ditt hem och land för att spela någon annanstans. Det är en tuff sak att göra, men det spelas en bra hockey här med så jag förstår killarna som vill komma hit och spela.

John Henrions första klubbadress i Europa var Vaasan Sport i finska andraligan.
– Det var i december som jag flyttade dit. Jag ville verkligen komma till Europa samtidigt som min agent har sin bas i Helsingfors. Jag blev då kontaktad av Vaasa i andraligan. Jag hade hört att dom var ett lag som hade en bra chans att gå upp i till Liiga säsongen därpå.
– Jag flyttade dit och hade fyra bra månader där och var också det som gjorde att jag sedan kunde flytta till Sverige säsongen efter. Det är svårt för nordamerikaner att komma till Sverige eller Europa och spela samtidigt som det inte heller är alla som vill åka hemifrån. För mig handlade det om att komma in och göra mig ett namn här borta. När du är här gäller det att marknadsföra sig själv.
– Nu har jag fått se en helt ny hockeyvärld och det visar sig att jag älskar den.

Inför säsongen 2014/15 värvar Per Kenttä Henrion till Haparanda och Asplöven. Där blir det stor succé. På 52 matcher svarar han för 33 mål och totalt 46 poäng. På det blir han tvåa i lagets poängliga efter Jacob Lagacé som svarade för 57 poäng.
– Det var ett riktigt bra år. Inte bara då på isen utan även… Alltså Asplöven är ett speciellt lag, långt uppe i norr, det bor inte mycket folk i stan och det kan vara tufft att bo där.
– Kenttä var fantastiskt bra mot mig. Han är en grymt bra kille och verkligen passionerad för det han jobbar med i Asplöven. Det fanns inte direkt några pengar i klubben och det var sällan Asplöven fick någon uppmärksamhet. Trots det var det många bra spelare i laget, bland annat hade vi den säsongen sex eller sju importer, vilket gjorde min tid där uppe i norr lite enklare.
– Vi spelade en bra hockey den säsongen. Bland annat spelade vi mot Karlskrona så jag kände till dom flesta av killarna i det här laget innan jag flyttade hit.

Visst du någonting om Haparanda innan du flyttade dit?
– Inte mycket. Jag blev tillsagd att ta med varma kläder och det kommer inte vara ljust på dagarna speciellt länge. Så var det ju också på vintern, men nu kom jag dit i juli och då var det sol och ljust länge. Haparanda är ett väldigt vackert ställe.
– Nu blev det mycket resande, men jag uppskattade ändå min tid mycket där även utanför isen vilket också kan vara anledningen till min succé på isen. Tiden där utvecklade mig som hockeyspelare och jag lärde mig väldigt mycket om svensk hockey. Det gjorde mig till en bättre spelare och nu har jag fått chansen att spela i SHL vilket givetvis var målet. Du vill självklart spela där den bästa hockeyn spelas.

BB150120BB717

John Henrion svarade för sju mål och totalt 19 poäng på 52 matcher under sin debutsäsong i SHL.
– Det var en svår säsong samtidigt som den var bra. Jag hade höga förväntningar på mig själv efter min fina säsong i Asplöven. När du byter till en bättre liga får man alltid räkna med att det blir ett steg att ta.
– Till den här säsongen vet jag vad jag har att förvänta mig. SHL är onekligen bättre än Hockeyallsvenskan, bättre lag, bättre spelare och så vidare. Vi hade velat göra en bättre säsong som lag, men samtidigt tror jag att vi växte under hela säsongen och samlade på oss erfarenhet till i år.
– Man vet aldrig, vi kan lika gärna sluta i toppen av ligan den här säsongen och jag tyckte att vi i slutet av säsongen visade att vi blivit bättre och bättre. Jag hoppas att vi kan börja den här säsongen där vi avslutade den förra. Samma sak gäller för mig och att hela tiden jobba på att försöka bli bättre och bättre.

Du gjorde 33 mål i Asplöven och ”bara” sju i Karlskrona, var det en besvikelse för dig?
– En liten besvikelse var det och lite frustrerande. Jag tror att säsongen var frustrerande för alla. Men när inte målen och poäng kom så försökte jag hjälpa laget på andra sätt. Givetvis förväntade man sig att jag skulle göra fler mål, men bilden är större än så. När jag inte gjorde mål fick jag se till att göra något annat bra i stället.
– Du kan inte heller göra 33 mål varje säsong. Skulle jag klara det så hade jag spelat i NHL redan. Jag kan bara göra det bästa jag kan och får jag en målchans hoppas jag kunna ta vara på den.

Kommer vi se Karlskrona i slutspel den här säsongen?
– Det är vår målsättning. Vi har ett bra lag, bra ledare och vi har fått in bra erfarenhet i laget. Vi är väldigt hungriga och ser verkligen fram emot den här säsongen.
– Vi vill bevisa att vi spelar i SHL av en anledning inte bara för att vi vann förra säsongens sista match. Jag tycker vi förtjänar att vara här och jag tror att vi har chansen att göra något riktigt bra i ligan den här säsongen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL