Jenni Asserholt och Leif Boork.
SDHL 1

”Kanske vissa störningar i kommunikationen mellan sändare och mottagare”

ANNONS

Lagkapten i landslaget under flera år. Nu kan Jenni Asserholt, 28, ha spelat sin sista match med Damkronorna. Relationen med förbundskaptenen Leif Boork surnade när Asserholt valde att avstå från ett läger i sommar.
– Han är väldigt tydligt med var han står någonstans och jag har berättat min värdegrund för honom. Förhoppningsvis hade vi kunnat mötas upp, men så blev inte fallet, säger Asserholt till hockeysverige.se om diskussionerna med Boork.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Turerna har varit många kring varför en del spelare inte längre finns med i Damkronorna. Sedan tidigare har det stått klart att Tina Enström och Emma Eliasson inte kommer spela i Leif Boorks landslag kommande säsong. I går berättade även Jenni Asserholt att även hon väljer att inte spela i Damkronorna säsongen 2016/17. Samtidigt meddelar förbundskaptenen Boork att hon ändå inte var aktuell för spel eftersom hon valt att tacka nej till ett landslagsläger under sommaren.

Turerna har varit många. Samtidigt ska Jenni Asserholt koncentrera sig på sin säsong med HV71, men givetvis har turbulensen påverkat henne under sommaren.
– Under sommaren är det ändå mycket fokus på fysträningen och även på en del jobb. Det har varit en bra tid under sommaren för mig och jag har kunnat förbereda mig bra fysiskt. Sedan är det klart att det tär mentalt när det pågår saker, inte minst det här med landslaget, säger Jenni Asserholt när hockeysverige.se träffar henne för en intervju på SDHL:s upptaktsträff på Tele 2 Arena.

När tog du beslutet att det inte blir något landslagsspel den här säsongen?
– Efter VM i Kamloops, men även efter VM i Sverige, har vi känt att resultaten har uteblivit lite. Att vi inte tagit steget från kvartsfinalerna till att ta oss vidare. Det här öppnade för en diskussion kring vad vi kan utveckla för att ta nästa steg med Damkronorna.
– Jag var med på majlägret. Där lyfte vi diskussionen, men det var egentligen då jag kom tillbaka till USA efter det lägret som jag tog det slutliga beslutet att tacka nej. Det är av personliga skäl.

Det här är med andra ord ett beslut som har växt fram under en tid?
– Det här beslutet hade jag funderat på från majlägret till junilägret.

Hur är din relation till Leif Boork idag?
– Vi har pratats vid och vi båda vet var vi har varandra och var vi står någonstans. Sedan är det kanske vissa störningar i kommunikationen mellan sändare och mottagare, eventuellt.
– Han är väldigt tydligt med var han står någonstans och jag har berättat min värdegrund för honom. Förhoppningsvis hade vi kunnat mötas upp, men så blev inte fallet.


Foto: Ronnie Rönnkvist

TRÄNAR MED HERRAR: ”INTRESSANT ATT SE EFFEKTEN”

Jenni Asserholt har varit lagkapten i Damkronorna de senaste säsongen, men hon ser inte att det skulle vara några problem att ersätta henne på den positionen.
– Det finns många kandidater till att vara Damkronornas kapten. Det är många som har varit med otroligt länge så det finns mycket rutin kring den rollen.
– Det är väl Emilia (Ramboldt) som är utvald att vara kapten. I alla fall som jag har förstått det. Jag hoppas hon får en bra start och dialog med Leffe som hon sedan kan föra över på gruppen.

Inför förra säsongen tränade Jenni Asserholt en hel del med Tranås herrar. Den här säsongen har hon haft ett liknande upplägg till och från.
– Jag tränade med herrlaget i Tranås en gång i veckan, men mestadels var det med J20. Dessutom var jag med två träningsmatcher med herrlaget. Vi mötte Vimmerby och Kallinge/Ronneby.
– Den här säsongen har jag varit med HC Dalen lite. Det har varit med deras J18-lag. Vi får se hur det blir med hockeygym och så vidare. I alla fall har vi tillgång till fyra ishallar i HV71 och morgonträning. Där kommer jag kunna köra.

Kan du se att träningen med Tranås förra säsongen gav någon effekt på dig som hockeyspelare?
– Jag tyckte att det nästan var lite tidigt förra säsongen att säga vilken effekt det har gett. Vi får se den här säsongen hur det har lagt sig i framför allt fysiken. Sedan är det mycket som skiljer sig i spelet och så vidare, men det ska blir intressant att se vad effekten blir.

Nu får du inte den här internationella hockeyn som du haft senaste säsongerna, hur tänker du kring det då det gäller din prestation?
– Tidigare har det varit mycket fler matcher. Samtidigt har jag testat det upplägget i många år nu och vet vad det innebär, att man mellan augusti och julafton inte har någon ledig helg. Det kan vara så att kroppen reagerar positivt när jag får lite mer tid för återhämtning och kan koppla bort hockeyn.
– Jag kan även fokusera mer på fysen i grundträningen när dom andra är på landslagsläger. Naturligtvis är det också så hur var och en ser på saker och ting, men jag tror att det faktiskt kan gynna mig i min utveckling.

Kan du lägga mer fokus HV71 när det inte blir landslagsspel?
– Ja, absolut. Det är mycket som pågår både runt klubblag och runt landslag. Nu blir det mer fokus på HV 71, att vara i samma miljö hela tiden, skapa en kontinuitet i arbetet med tjejerna i klubblaget. Det tror jag kommer ha en positiv inverkan.

Du har ofta höga förväntningar på dig både i och utanför laget, hur ser du själv på den roll du har i HV71?
– Förra säsongen hade jag en del skador och spelade bara 22 matcher i grundserien. Under matcherna tycker jag ändå att jag levererade enligt mina förväntningar. Sedan vet jag inte vad HV har för förväntningar på mig och vilken roll jag kommer ha i laget den här säsongen.
– Än så länge känner jag mycket inspiration med tjejerna som finns i laget redan från början. Vi har fått in en del nya, men samtidigt behåller vi elva tjejer från det lag som tog upp HV 71 till högsta serien som dessutom fått ett åt till av erfarenhet.
– Jag tycker att vi har en bra mix i laget. Den yngsta tjejen är 15 år och den äldsta 43…

43 år?
– Riikka Välilä, trebarnsmamma och stjärnspelare i Finland. Hon sprider otroligt mycket inspiration. Jag har känt att jag alltid har varit så himla gammal fast jag bara är 28 år, men hon visar att man även kan utvecklas mycket upp i åldrarna.
– Förhoppningsvis kommer hon vara en inspiration för hela ligan när det gäller att få behålla tjejer under längre tid inom damhockeyn.

Allt talar för att det blir en jämn serie, vilka förväntningar har du på den här säsongens SDHL?
– Att det har bildats en damhockeyliga är ett stort steg i utvecklingen. Om vi ser till lagen förra säsongen så var det hög klass på både lagen och spelarna. Jag tror att vi kan komma ytterligare ett snäpp framåt den här säsongen.
– Jag tror att det är många lag som kommer att vara med och slåss och det kommer inte vara så att man kan åka iväg till några matcher och tro någonting. Det gäller att vara här varje period och varje byte. Det är vad som kommer att vara avgörande.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL