Stefan ”Skuggan” Nilsson.
SHL

En Luleå-legendar som siktar högt: ”Tror oss veta vad som krävs för att ta oss till final”

ANNONS

Som spelare var han en av de bästa i dåvarande Elitserien, ett spelsnille som nådde framgångar med såväl Luleå som Tre Kronor. Nu kliver Stefan ”Skuggan” Nilsson in i en annan roll. Som tränare för Luleå har han pressen på sig att leda laget till sitt första SM-guld på drygt 20 år.
– Någonstans tror vi oss veta vad som krävs för att ta oss till en final och där givetvis kunna gå hela vägen, säger ”Skuggan” till hockeysverige.se.

När han var sju eller åtta år började han följa efter sin pappa på jobbet som en skugga innan han blev en av Sveriges bästa hockeyspelare. Pappa var för övrigt. idrottsplatsvaktmästare. Senaste två säsonger har Nilssons pojk följt Joakim Fagervall som en skugga i rollen som assisterande tränare, men nu är det dags för Stefan ”Skuggan” Nilsson att kliva fram och bli head coach för Luleå i SHL.

Hockeysverige.se når Stefan Nilsson för en intervju på eftermiddagen under den ganska hektiska försäsongsträningen och vi passade på att fråga honom om vad det är som triggar honom till att lägga ner 13-14 timmar om dagen som coach för ett gäng hockeygrabbar.
– Tänker du på bara tankar och allt möjligt kring tränarrollen så är det nog mer än 13-14 timmar. Det är nog banne mig dygnet runt, säger Nilsson med ett lätt skratt och fortsätter:
– Det är en jätteintressant fråga… Vad som gör att jag triggas av det och tycker det är kul. Man får vara med i hetluften och jag själv har varit med där som spelare under många år där jag fick det här adrenalinpåslaget genom att lyckas vinna. Klart att det blir något liknande som tränare.
– För min egen del kände jag redan då jag var aktiv som spelare att den dagen jag slutar med det så vill jag fortsätta som tränare. Det tror jag inte alla spelare dras till. Vad det sedan beror på hos mig vet jag inte.

Vad gjorde att du kände dig mogen för jobbet som head coach i SHL just nu?
– Jag fick två säsonger som assisterande, vilket har gjort att jag nu känner mig absolut mogen för det här jobbet. Annars hade jag inte hoppat på det givetvis. Men jag är väldigt ödmjuk inför uppgiften och vet att det krävs väldigt mycket av mig och naturligtvis även av mina medkollegor här.

Hur upplever du att ditt jobb har förändrats från att varit assisterande till att nu vara huvudansvarig?
– Egentligen har det inte förändrats så extremt mycket ännu. Framför allt är det kanske lite mer media nu. Kontakten med er ökar i takt med att säsongen sätter igång. Den kontakten hade inte jag så himla mycket av under förra säsongen som assisterande.
– Givetvis vet jag att jag har ett huvudansvar gentemot varje individ, alltså spelarna och assisterande killarna, mina medkollegor och så vidare. Jag får driva frågor som jag kanske inte gjorde på samma sätt som assisterande. Det är smågrejer, men ingenting som jag upplever som något negativt utan enbart positivt så här långt.


”Skuggan” i Luleås tröja under guldåret 1996.
Foto: Bildbyrån

”DET SNURRAR EGENTLIGEN HELA TIDEN”

Som spelare har man ofta förmånen att kunna släppa hockeyn när träningen eller matcherna är slut, men som tränare ser det lite annorlunda ut. I alla fall för ”Skuggan” Nilsson.
– Jag stiger upp väldigt tidigt, klockan sex. Sedan är det ner på hallen. Antingen förbereder jag dagen på morgonen eller så har vi gjort det kvällen innan.
– Det är hela tiden att driva frågor. Det kan vara individen man vill hitta lösningar för, laget, träningen vi har framför oss, övningsval… Det snurrar egentligen hela tiden tankar och idéer som är svåra att koppla bort när jag kommer hem och ska vara med familjen. Jag tycker ändå att jag hanterar det på ett bra sätt, men annars är det från tidig morgon och långt in på eftermiddagen kvällen som jag har hockey med mig på ett eller annat sätt.

Du såg hur Joakim Fagervall hudflängdes i media vid några tillfällen förra säsongen. Nu är det du som kan hamna i skottgluggen om det går dåligt för Luleå, hur tänker du kring det?
– Någonstans drivs jag av att vi ska lyckas. Det är vad jag ser framför mig, att det ska gå bra för oss och killarna i laget. Men man får ta den dagen då den kommer och göra ett så bra jobb jag kan i den situationen.
– Som du sa så hade Jocke och vi tillsammans ett par tuffa veckor förra säsongen. Då tror jag att det är viktigt att vi är ett bra team och stöttar varandra. Att man fortsätter jobba i den riktning vi stakat ut. Jag tycker att vi var ett bra team i fjol då vi hade en tung höst samtidigt som vi fick jobba vidare med föreningens stöd.
– Men jag funderar inte i de banorna just nu utan ser bara att vi ska göra ett bra jobb och få ett bra resultat.

Sportchef i Luleå är ”Skuggan” Nilssons gamla tränare, Lars ”Osten” Bergström, och det är en relation som den nu 48-åriga före detta landslagscentern tycker fungerar bra.
– Han är engagerad och intresserad av det vi gör, vilket även är hans jobb. När det gäller träning, övningsval och uttagning av femmor så sköter vi det själva utan han, så att säga, är inne och pekar med hela handen. Han lyssnar och kommer med kloka råd och det är ett samarbete som jag tycker fungerar väldigt väl så här långt.


Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

TIO UTLÄNDSKA SPELARE: ”VI HAR FÅTT DE PROFILER VI VILLE HA”

Årets Luleå har en väldigt internationell prägel. Av den trupp på 26 spelare som Stefan ”Skuggan” Nilsson förfogar över kommer tio spelare från andra nationer än Sverige. Men att det är en trupp bestående av fem olika nationaliteter är inget som han tänker på.
– Framför allt har vi fått dom profiler vi ville ha. Vilket språk dom sedan pratar, klart att det påverkar lite grann när det gäller hur man får finna ord i omklädningsrummet. Men jag är mest nöjd med spelarna vi har fått i form av karaktärer och kunnande på isen.
– Jag har själv inte funderat så himla mycket eller lagt några värderingar kring att vi nu har någon eller några fler än tidigare som kommer från Nordamerika. Vi har fått ihop en kanongrupp och vi var nyligen varit iväg på en teambuilding resa i fjällen. Det är en väldigt bra grupp att jobba med och vi fick beröm från den ort och det ställe vi var på att det var otroligt fina killar. Så här långt kan jag inte önska något mer.

Luleå har genom åren varit känt för att plocka upp egna produkter i laget, men i årets trupp finns ingen spelare som har Luleå HF som moderklubb.
– Det beror på hur man tolkar egen produkt. Det är några som har gått via våra ungdom och juniorlag. Vi har plockat upp fem juniorkillar som gått på vårt hockeygymnasium. Om vi tittar konkret på födda i Luleå så stämmer det däremot mer eller mindre.
– I målsättningen för junior- och ungdomsverksamheten finns att utveckla dom lokala killarna, men givetvis även övriga norrbottniska killarna. Vi tycker att satsning föreningen gjorde för fem eller sex år sedan börjar ge resultat, att vi har fått lyfta upp fem väldigt intressanta juniorkillar som har alla möjligheter att fajtas om speltid.

Luleå vann SM-guld senast 1996 då du själv var med som spelare, men vad blir nyckeln om ni ska ta er hela vägen igen den här säsongen?
– Det var 1996 vi vann SM-guld senast, men sedan har vi haft två lyckosamma CHL-insatser. Vi är hela tiden och nosar kring att ta segrar. Senaste två säsonger har vi varit i en kvart och i en semi. Någonstans tror vi oss veta vad som krävs för att ta oss till en final och där givetvis kunna gå hela vägen.
– Vi tycker definitivt att vi har ett lag som ska kunna gå hela vägen i tuffa miljöer och även kunna vara med i matcher där det spelas en bra hockey. Jag tycker att vi har en ganska bra och bra trupp just nu.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch