Tim Sandberg.
Tingsryds AIF

Tog steget ner i division 1 och vände – nu ska han bära succélaget till nya framgångar

ANNONS

Han fick inte vara kvar i Örebro, och var sedan med om Södertäljes hemska säsong. Då tog han klivet ned till Huddinge i division 1 – och spelade till sig ett kontrakt med succélaget Tingsryd.
–  Jag vill verkligen ta en jättestor revansch på dom som har tvivlat på mig att jag kan spela i Hockeyallsvenskan, säger han till hockeysverige.se.

Tim Sandberg har haft en ganska krokig karriär. Efter att ha haft en fin säsong med Örebro i SHL 2013/14 fick han inget nytt kontrakt. I stället blev det Hockeyallsvenskan och Södertälje, men det blev en säsong som slutade i moll och degradering till ettan. Ånyo stod Sandberg klubblös på sommaren, men i mitten av augusti meddelade Division 1-klubben Huddinge att man knutit 25-åringen till sig.
– Säsongen för mig personligen utvecklingsmässigt i Södertälje var väldigt bra. Jag fick lite nya ”inputs” då jag jobbade med Janne Öhman. Han är en superduktig målvaktstränare som har fostrat många duktiga målvakter senaste åren. Jag fick ett annat tänk med honom, men höll mig ändå var till grunderna som jag och Micce Andreasson satte i Örebro, säger den nyblivne Tingsryds-målvakten när hockeysverige.se får en lång intervju med honom.
– Det gick absolut framåt och det var inte så att jag stod och stampade, tappade och gick bakåt. När vi sedan hade den säsong som vi nu hade i Södertälje fick självförtroendet sig en törn. Sedan är det svårt, hockey är ett lagspel där alla olika delarna måste kugga i. Nu ska jag inte låssas som att jag hade någon supersäsong i Södertälje för det hade jag absolut inte, men det var hela laget och allt runtomkring som inte fungerade den säsongen.

sandberg

Foto: Bildbyrån

När hockeysverige.se träffade Tim Sandberg förra sommaren sa han om sin jakt på ny klubb
– Jag måste känna att det är rätt förening och en liga man kan ta sig ifrån till finska högsta ligan eller SHL. Det är dit man vill. Den här säsongen kommer jag vara väldigt noggrann med att det blir rätt och att jag vet vad jag får.” Det slutade för Sandberg med spel med Huddinge i Division 1.
– Jag kom i det läget att det inte fanns några platser kvar i Hockeyallsvenskan samtidigt som SHL kändes väldigt långt bort. Även om jag hade kunna väntat in i säsongen för att se vad som händer så kände jag att få den chansen var minimal.
– I slutändan var alternativen att sticka utomlands till någon av dom lite mindre ansedda ligorna, Kazakstan, Slovakien, Danmark, Norge, Italien, Frankrike och så vidare. I det läget som jag var i livet just då med allt runtomkring så ville jag, om möjligheten fanns, stanna i Stockholm och göra klart min utbildning (mäklare) så jag hade den på det torra i stället för att åka iväg till Slovakien i åtta månader och tjäna bra pengar. Sedan kommer man tillbaka efter åtta månader och står på noll igen. Det var det stora skälet att jag ville stanna i Stockholm.

BB160325AE066

”Honken”.

Under hela sommaren hade Tim Sandberg en bra dialog med Huddinges tränare om spel i ”talangfabriken”.
– Gör jag en bra säsong i Division 1 och håller uppe mitt spel samtidigt som jag får min utbildning så kommer jag troligtvis ändå komma tillbaka till Hockeyallsvenskan och fortfarande ha chansen att nå dit jag vill.
– Jag hade en ganska lång diskussion med Nichlas Falk under egentligen hela sommaren. Han var väldigt kall och sa att han väntade tills jag hade tagit ett definitivt beslut. I slutändan blev det Huddinge. Min tanke var att jag skulle spela där till det dök upp någonting. Sedan dröjde det fram till januari innan jag fick möjligheten att åka till Karlskrona. Det var jättekul samtidigt som jag visste att ”Honken” (Johan Holmqvist) var ohotad etta. Så länge det inte skedde några skador var det träna och hjälpa grabbarna med bra stöd som gällde för mig.
– Så här i efterhand är jag jättenöjd över att jag valde att göra så. Det var absolut en jobbig säsong. Det var jobbigt att gå upp och träna på morgonen sedan åka till jobbet 8-16. Efter det åkte jag direkt till Björkängshallen, hemma halv 8 och sedan var det att sätta sig och plugga två, tre timmar. Det rullade på så hela säsongen. Det var slitsamt både för mig själv och min sambo och det kändes som det klassiska hamsterhjulet den här säsongen, skrattar Tim Sandberg och fortsätter:
– Samtidigt får man en ganska bra distans och förstår att man ska vara väldigt tacksam och glad över att få chansen att vara en professionell hockeyspelare och verkligen utnyttja den möjligheten till fullo.

Hur upplevde du nivån i Division 1?
– Jämnheten i serien innan jul är enligt mig alldeles för dålig. I alla fall den östra. Alla vet att det är fyra eller fem lag som är tuffa att möta. Sedan är det några lag där man vet att gör man en halvokej match så vinner man ändå.
– Efter jul med Allettan, då vi slogs ihop med södra där vi mötte Västervik, Vimmerby och alla dom här lagen, var en riktigt bra nivå. Det blev riktigt bra matcher med bra tryck på läktaren. Då är det hockey på riktigt och inte som när man möter Sollentuna en onsdag inför 200 personer och vinner med 9-1.
– Nivån som är i Division 1 spelar annars inte så stor roll för en målvakt. Man får mycket mer chanser emot sig, det blir mycket öppna lägen och som målvakt måste du hela tiden vara beredd på exakt allt. Jag känner ingen prestige ”att jag inte kan kliva ner i Division 1”. Det handlade mer om att ta det här vägvalet just då. Sedan fick jag ta konsekvenserna av det och som i slutändan blev väldigt bra. Att jag fick min utbildning så jag har ett bra yrke efter karriären samtidigt som jag är tillbaka i Hockeyallsvenskan i ett lag som gjorde en fantastisk säsong förra året, vilket jag hoppas att vi ska kunna göra den här säsongen med.

När hörde Tingsryd av sig?
– Det var ganska tidigt. Jag hade ett par klubbar som var på ganska tidigt och angelägna om att jag skulle komma dit. Sedan kollade jag runt lite med Johannes Jönsson, coacherna, sportchefen i Tingsryd och så vidare. Jag fick ett ganska bra intryck av Tingsryd direkt.
– Jag hade koll på hur dom vill spela och hur dom spelade förra säsongen. Jag kände att det var exakt det jag ville komma till. Alltså komma till ett lag som spelar väldigt tajt defensivt och offrar nästan allting för att se till att man inte släpper in så mycket mål för att hela tiden ha chansen att vinna matcher.

Som målvaktskollega i Tingsryd kommande säsong får Tim Sandberg relativt okända Niklas Rubin, 20, som förra säsongen spelade Division 1-hockey i Varberg.
– Helt ärligt så visste jag ingenting om Niklas innan jag skrev på och jag vet fortfarande inte så mycket om honom. Jag har hört att det är en bra kille, han kör hårt och ska verkligen ha drivet, men jag har inte träffat honom. Det får jag ta då jag kommer ner till Tingsryd lite senare.
– Det känns jättekul och jag hade en lite liknande situation i Huddinge med en målvakt som heter Daniel Fahlström. Han är född 1995 precis som Niklas och superambitiös och jätteduktig. Han kan bli hur bra som helst bara han får chansen att köra. Jag hade ett jättebra utbyte med honom och kunde dela med mig av mina erfarenheter och ge honom tips samtidigt som han var på mig och ställde frågor så jag fick ifrågasätta mitt spel själv också. Det känns verkligen som att det här kommer bli superbra.

BB141004PA046

Det här blir Tim Sandbergs tionde lag på sju säsonger och han ställer höga förväntningar och krav på sig själv inför comebacken i Hockeyallsvenskan.
– Jag ska komma dit och visa vad jag kan samtidigt som jag ska visa att jag kan spela på en väldigt hög nivå, vilket jag gjort tidigare. Visa, enligt mig själv, att jag har ett SHL-spel i mig. Sedan gäller det att få en riktigt bra säsong och visa upp det över en hel säsong igen, men även se till att vara en som laget kan lita på när det gäller att hjälpa till att vinna matcherna.
– Jag sätter självklart en väldigt stor press på mig själv och det är egentligen den som jag bryr mig om. Jag ska visa vart skåpet ska stå den här säsongen och göra min bästa säsong i min karriär.

Du kommer antagligen få dra ett ganska tungt lass i Tingsryd i och med att Niklas Rubin är ganska orutinerad, hur tänker du kring det?
– Det ser jag bara fram emot. Jag har spelat väldigt mycket i alla lag jag spelat i förutom med Djurgården en säsong då jag spelade två matcher. Jag har även sett till att få spela mycket när jag har börjat som tvåa. Jag vill spela mycket matcher och få ett stort förtroende. Sedan ska jag se till att förvalta det förtroendet på bästa sätt.

Finns det en revanschkänsla i kroppen inför säsongen?
– Den är extremt stor kan jag väl säga ha ha…
– Jag har nog aldrig varit så taggad inför en säsong som jag är nu. Det känns lite som att jag varit och vänt i dyn. Det var tungt då jag fick lämna Örebro, både personligt och hockeymässigt. Sedan fick jag en så pass tung säsong med Södertälje året efter.
– Samtidigt fick jag förra säsongen i Huddinge tillbaka glädjen för hockey. Jag kände att jag hade riktigt kul varje gång jag åkte ner till grabbarna i Huddinge och tränade och spelade matcher. Det var på något sätt lite mer lek igen och då kände jag verkligen hur kul det är att spela hockey. Nu ser jag bara framåt och vill verkligen ta en jättestor revansch på dom som har tvivlat på mig att jag kan spela i Hockeyallsvenskan och göra det bra, men jag vill även ta revansch på mig själv.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan