Sök
Leksandstränaren Alexander Eriksson.
SDHL

”Tror det kan vara farligt att göra som Linköping och Luleå gör – värvar stjärnor”

Han är bara 26 år gammal, men har fått uppdraget att träna Leksand i SDHL nästa säsong. Ett lag utan klara stjärnor, men med en sammanhållning som ska ta dem till toppen.
– Jag är absolut inte rädd för att Leksand ska halka efter. Jag tror snarare att det kan vara farligt att göra som Linköping, Luleå och dom här lagen gör, värvar ”stjärnor”, säger han till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Alexander Eriksson, så heter Leksands nya damtränare. Det har omsatts en hel del tränare på damsidan i klubben senaste säsongerna. Men nu ska den 26-åriga före detta A-lagsspelaren i Leksand ta sig an utmaningen att ta laget till toppen av SDHL. En nyckel till det heter kontinuitet och inga spektakulära värvningar som exempelvis Luleå gjort enligt Eriksson.

Hockeysverige.se åkte till Tegera Arena i Leksand där klubbens hockeyskola är i full gång. En hockeyskola som för övrigt Alexander Eriksson basar över. Trots att det är hektiska veckor för Säfflesonen så tar han sig tid att prata lite damhockey med oss.
– Mina intryck från damhockeyn så här långt är bara positiva. Jag ska inte säga att jag är förvånad, men jag har fått mina tankar bekräftade att tjejerna kör väldigt hårt, är ambitiösa och seriösa i sin satsning. Samtidigt tycker jag att det är en väldigt kul grupp att jobba med här i Leksand, säger Alexander Eriksson när vi satt oss ner med varsin kopp kaffe i ett av rummen som matchkvällar är en bar men som nu är omgjort till ledarrum för hockeyskolan.

Har du ställts inför några oväntade problem så här långt?
-Nej, det skulle jag inte säga. Det är mer så att skulle jag inte ha koll på det vi gör och vad vi tränar så blir jag snabbt ifrågasatt. Har jag inget bra svar på varför vi gör någonting så blir jag inte trovärdig. Det gäller att hela tiden ha svar och en tanke bakom det vi gör.

Vad vill du tillföra Leksand?
– Jag vill tillföra mycket energi men även kunskaper och förutsättningar för tjejerna att spela hockey. Att få tillgång till saker och hjälp med det tjejerna behöver. Det kan vara allt från sjukvård till lägenhetsbekymmer eller jobb.
– Det är helt andra förutsättningar för damspelare jämfört med herrspelare så det finns hur mycket som helst att hjälpa tjejerna med.

Alexander Eriksson spelade själv med Leksand i Hockeyallsvenskan säsongen 2009/10 och ser egentligen ingen större skillnad i ambitionsnivå mellan lagen trots förutsättningarna.
– Nej, den tror jag inte skiljer sig mycket. Sedan är tjejerna väl medvetna om hur herrarnas satsning ser ut där man tränar på dagtid och att dom inte jobbar med något annat. Killarna är heltidsproffs till skillnad mot tjejerna. Vissa av tjejerna går visserligen i skolan men vissa andra jobbar. Vissa jobbar heltid och vissa andra deltid. Där skiljer det sig lite, men ambitionen är den samma.

Den nya Leksandstränaren upplever också att satsningen på damhockeyn i klubben blir bättre och bättre.
– Den är bättre nu än vad den har varit på många år. Damhockeyn har generellt växt, blivit större och mer intressant. Även Leksand har förstått det och vill göra något riktigt bra med tjejerna.
– Till skillnad mot tidigare satsas det mer på dam och det tror jag att vi kommer märka av redan nästa säsong.

Hur då?
– Dels kring matcher, att man annonserar mer när det är match. Även att man gör bättre inramning kring matcherna. Förhoppningsvis kommer folk hit och tittar och förstår att det är en rätt bra kvalité på damhockeyn.

Luleå och även Djurgården kombinerade damlagets matcher med herrmatcher förra säsongen, finns den tanken även hos Leksand?
– Det tror jag. Vi har ett jätteduktigt marknadsgäng som jobbar väldigt hårt och har jättemånga bra idéer. Dom har redan varit på mig och frågar om vad jag tycker och tänker.
– Jag tror säkert man kommer sy ihop dam- och herrmatcherna. Jag tippar på att herrlaget kommer locka en hel del publik i vinter, säger Alexander Eriksson med ett leende.

Hur ska man nå till nästa steg då det gäller en mer jämlik hockey?
– Jag tror att det är bra att det håller på och bildas en ny organisation i Svenska damhockeyligan (SDHL). Att det där finns en egen organisation som jobbar för damhockeyn och drar inte lite mer egna ekonomiska resurser, att man får en centralstyrning och centrala sponsorer.
– Sedan är det mycket upp till både tränare och spelare att fortsätta den utveckling man haft där man blivit bättre och bättre senaste säsongerna. Då tror jag att folk kommer att komma till matcherna automatiskt. När man ser att det är en så jäkla bra kvalité på damhockeyn så blir det intressant också.

DSC_0502

Luleå, HV 71, Linköping och Djurgården har visat musklerna under sommaren och värvat en rad namnkunniga spelare från olika delar av världen, men Leksand kan så här långt inte visa upp några nya namn. Men det här är inget som bekymrar den nya tränaren.
– Jag har sett det, eller rättare sagt det är svårt att inte se när lagen droppar nyförvärv efter nyförvärv, säger den tidigare allsvenska backen med ett leende och fortsätter:
– Jag är absolut inte rädd för att Leksand ska halka efter. Jag tror snarare att det kan vara farligt att göra som Linköping, Luleå och dom här lagen gör, värvar ”stjärnor”. Kolla på Ryssland i VM när dom har för många stjärnor med. Ofta fungerar inte spelet när man har för många stjärnor med. Det gäller att få ihop gruppen också. Vem ska vara stjärna och vem ska inte vara stjärna?
– Här i Leksand har vi ingen jätteklar stjärna. Vi är mer en grupp som jobbar tillsammans. Sedan bygger vi organisationen på ett annat sätt där vi vill jobba mycket med HG (Hockeygymnasiet) intaget och utveckla spelare under deras tid här istället för att värva till oss spelare i allt för stor grad. Efter några säsonger kanske pengarna är slut och då står man där med brallorna nere.

Hur ser du på den trupp ni har idag?
– Jag tycker det är en jäkla stark grupp med en bra lagkänsla. Det är samma där med värvningar och så vidare. Vi vill inte värva någon som kanske inte passar in i vår grupp och då förstör mer än vad hon tillför. Sedan vill vi jobba mycket med gruppkemin så tjejerna känner sig trygga med varandra och vågar lita på varandra. Jag tror mer på det än att försöka köpa ihop ett lag.

Om du tittar på exempelvis Luleå så har dom mer eller mindre ett landslag på pappret, hur långt kan ett inte lika namnkunnig Leksand räcka nästa säsong?
– Vi har tjejer som har ambitionen att spela i landslaget om dom fortsätter utvecklas och jobbar på om dom gör. Som jag sa så måste du få gruppen att jobba tillsammans och för varandra. Det är inte alltid stjärnor gör det. Är man stjärna ska man få pucken och ofta allt serverat. Det där kan vara farligt, säger Eriksson med eftertanke.
– Framförallt Luleå har värvat friskt och bra spelare på pappret, sedan ska dom få ihop tjejerna som en grupp också. Det ska bli intressant att se hur dom lyckas med det.

Hanna Sköld Elin Lundberg (4)

Hanna Sköld och Elin Lundberg är två av Leksands nyckelspelare.

Har ni några nyförvärv klara så här långt?
– Klart vi tittat på nyförvärv och även kontaktat flera spelare. Sedan måste vi se till att det fungerar både på och vid sidan av isen. Det går inte att ta hit någon utan att hon får en skälig tillvaro med jobb och någonstans att bo. Vi måste se till att lösa dom bitarna först. Det viktigaste av allt är trots allt att dom passar in i gruppen och vi känner att hon kommer göra ett bra jobb för Leksand. Sedan är det väldigt viktigt att tjejerna som kommer till oss känner att dom vill spela i Leksands IF, att dom känner att det vore jättekul att komma till Leksand och representera oss.
– Just därför har vi velat träffa alla som vi har varit i kontakt med också. Att dom får komma hit upp, se hur det är och eventuellt träffa gruppen för att se hur dom samsas och kommer överens. Förhoppningsvis kommer vi tillföra någon ny innan säsongen drar igång i september.

Förluster?
– Inte i dagsläget. Vi håller på att titta på dom vi än så länge inte har förlängt med från förra säsongens trupp.

Vad blir nyckeln om Leksand ska vara med och slåss i toppen nästa säsong?
– Nyckeln är, som jag sa tidigare, att vi får ihop gruppen, att vi känner oss trygga med varandra och har en gemensam målsättning som alla är beredda att slåss stenhårt för. Sedan ska vi även jobba lite med det mentala. Vi kommer säkert att stöta på flera motgångar och då gäller det att vara mentalt förberedd och känner oss trygga även i det.
– Sedan är det en väldigt rolig resa vi har framför oss. Jag menar att vi måste njuta av tiden också och inte bara se det som en utmaning.

Är du själv förberedd mentalt?
– Absolut! Jag har nu pluggat två år idrottspsykologi och ledarskap. Det ska bli kul att testa vingarna och det kan inte vara ett bättre gäng än vårt damlag att få göra det med.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten