FICK EN MEDALJ. Oliver Bohm hade lämnat Frölunda när laget vann SM-guld, men klubben sparade ändå en medalj åt honom.
Växjö Lakers HC

Frölundas snygga gest mot utflyttade backen: ”De sparade en medalj åt mig”

ANNONS

Efter drygt fem säsonger i Frölunda lämnade backen Oliver Bohm klubben för Malmö när speltiden blev för knapp. Det medförde att han gick miste om vårens SM-guld. Frölunda glömde emellertid inte hans insatser i klubben – utan sparade en medalj åt honom. 
– Medaljen i sig kanske inte spelar så stor roll utan jag känner mer att det är kul att man tänkte på mig, säger Bohm till hockeysverige.se.

Oliver Bohm inledde förra säsongen hos svenska mästarna Frölunda. Men i mitten av januari kom beskedet att han och klubben skulle gå skilda vägar. Ny klubbadress blev Malmö där han ganska snabbt fick en ledande roll. Nu blev det bara 20 matcher i Malmö för den storväxta backen. Nästa säsong kommer han i stället spela för 2015 års svenska mästare, Växjö.

Även om Oliver Bohm spelat i Frölunda under sex säsonger och lärt sig nästan allt om Göteborg så är det en värmländsk dialekt vi möts av då vi får en intervju med 24-åringen.
– När jag var junior hade Färjestad, där jag spelade, inget J20-lag. I stället skickade Färjestad gubbarna som dom trodde på till Skåre i division 1. Jag fick en plats där, men i samma veva som jag skulle in där så hade Skåre även Magnus Nygren, Anton Grundel, Oskar Klefbom och Jonas Brodin som skulle in där. Det gjorde att jag kände att det var ganska tjockt att komma fram snabbt den vägen.
– Jag beslutade att jag ville spela juniorhockey i stället och var runt på några ställen och tittade. Frölunda kändes bäst och därför blev det att jag hamnade där.

Det blev knappt sex säsonger i Frölunda och det var med ett visst vemod som han lämnade Göteborgsklubben i vintras.
– Klart att det var tråkigt när det blev som det blev. Jag blev skadad tidigt och hade svårt att komma in i det igen. Samtidigt gick Frölunda väldigt bra under den tiden som jag var borta. Vi tog in en back till (Tom Nilsson) så när jag kom tillbaka var det väldigt tjockt och jag hamnade lite på ”sneddan” direkt.
– Mot slutet satt jag på läktaren under några matcher men samtidigt fanns det en öppning för mig att gå till Malmö. Då kände alla parter att det var vad som var bäst för alla.
– Jag ångrar mig inte, men eftersom Frölunda sedan gick och vann så var det att falla lite på målsnöret. Då var det lite jobbigt men nu känns det bra att vara här i Växjö som går för guld varje år.

Fick du det inte att lossna igen i Frölunda efter skadan?
– Jag fick mitt genombrott i Frölunda så jag kan inte klaga. Sedan var det lite surt eftersom jag spelade ordinarie under hela försäsongen och alla matcher fram till det jag blev skadad. Sedan var det tjockt och vi spelade riktigt bra.
– Vi var nio friska backar ett tag och alla var bra. Jag kan egentligen bara skylla mig själv att jag inte hade en bättre utveckling än den jag hade. Jag får jobba för att försöka få den utvecklingen nu i stället.

Valde du själv att gå till Malmö eller var det Frölunda som slussade dit dig?
– Det var mitt initiativ. Jag frågade om det var okej att jag kollade på några andra alternativ. Det var okej och Malmö ville ha mig direkt så det var inga hard feelings från något håll. Allt fungerade väldigt smidigt.

Hur var och är relationen till Roger Rönnberg?
– Den var jättebra. Han är en bra ledare, bra coach och duktig på att få ihop gänget. Jag kom väldigt bra överens med honom.


Foto: Bildbyrån

”JAG VAR GLAD NÄR FRÖLUNDA VANN”

Trots att det bara blev 15 matcher för Oliver Bohm den här säsongen i Frölunda känner han sig delaktig i guldet.
– Det gör jag absolut. Jag har varit sex säsonger i föreningen och under hela resan sedan Roger (Rönnberg) kom in. Frölunda sparade faktiskt en medalj åt mig som dom ville att jag skulle ha och som jag nu har fått i efterhand. Det var verkligen schysst av Frölunda att man ville ge mig den. Den kan vara kul att ha när jag någon gång tittar tillbaka på karriären.
– Jag var glad när Frölunda vann. Dom har jobbat hårt och förtjänade att vinna och jag kände inga hard feelings då heller.

Det var en väldigt fin gest av Frölunda att spara en medalj åt dig.
– Ja, absolut. Jag fattar ju givetvis att det mest är en symbolisk grej. Medaljen i sig kanske inte spelar så stor roll utan jag känner mer att det är kul att man tänkte på mig. Den får ligga i botten av någon byrålåda till det att jag själv vunnit någonting, men det var verkligen jättesnällt att dom gjorde så.

Hur ser du på Frölundas säsong som slutade med ett SM-guld?
– Vi fick en riktigt bra start och kom ihop direkt. Sedan kändes det som att Frölunda red på den vågen hela vägen. Jag tycker att dom blev bättre och bättre under hela slutspelet och var värdiga vinnare.

Oliver Bohm avslutade alltså säsongen i Malmö, men där blev det ingen fortsättning nästa säsong. Detta trots att Bohm själv mycket väl hade kunnat tänka sig det.
– Jag var öppen för att fortsätta, men Malmö hade redan sex backar på kontrakt. Det drog ut väldigt långt på tiden innan jag fick några klara besked om vad Malmö ville.
– Ungefär samtidigt som jag fick ett konkret förslag från Växjö sa Malmö att dom ville gå en annan väg. Hade Malmö erbjudit mig kontrakt direkt så hade jag förmodligen tagit det, men nu blev det så här och jag är jättenöjd över min situation.

Till kommande säsong kommer Bohm spela för Växjö. Där får han Sam Hallam som tränare, en coach som han inte visste så mycket om innan han kom dit.
– Jag visste inte så mycket om honom innan jag kom hit. Det jag har hört är att spelarna har en väldigt stor respekt för honom. Han ska vara en bra ledare och bra på att få ihop gruppen samtidigt som han är tydlig med det han vill.
– Växjö vann guld väldigt snabbt efter det att dom kommit upp i SHL. Det tyder på att klubben vet vad dom håller på med och Växjö tycks vara en väldigt välskött förening.

Hur är dina intryck efter att du tränat med Växjö under cirka fyra veckor?
– Det är kanon! Det är en väldigt bra och vi har fått ihop det grymt bra direkt. Vi tränar på bra och det finns alla förutsättningar här att träna på mycket och hårt här. Dessutom trivs jag i staden. Hittills är det bara positiva intryck.

Vad förväntar du dig av din egen prestation kommande säsong?
– Jag ska tillföra stabilitet och ska vara väldigt jobbig att möta i försvarszonen. Jag har som mål att vara en av toppbackarna i laget och kunna vara den man kastar in när man vill ha just stabiliteten och tryggheten.
– Sedan vill jag förbättra mitt fysiska spela, att bli hårdare och tuffare. Jag har trots allt förutsättningar för det eftersom jag är ganska storväxt (191/93).

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL