San José

Svensk-japanske scouten – en av personerna bakom San Josés succé

ANNONS

Melker Karlsson finns på isen, Johan Hedberg i båset, Niklas Sundström åker runt i Europa och scoutar spelare – precis som Shin Larsson. Svensk-japanen är en av personerna bakom San Josés succé.
– Jag jobbar såklart mycket bakom kulisserna. Det är verkligen ett jobb där man inte ser resultaten redan imorgon, säger han till hockeysverige.se.

San José Sharks har äntligen tagit sig till final i Stanley Cup. I laget finns bland andra Melker Karlsson från Lycksele som den här säsongen i grundserien svarat för tio mål och totalt 19 poäng på 65 matcher. I slutspelet har det blivit tre mål och totalt fyra poäng på 18 matcher så här långt. Nu finns det även fler svenskar kring San Josés organisation. Som bekant är Johan Hedberg målvaktstränare och som Europascouter finns tidigare landslagsspelarna för Tre Kronor respektive Japan, Niklas Sundström och Shin (Yahata) Larsson.

Hockeysverige.se fick en intervju med just Shin Larsson dagen innan han ska åka över till Buffalo för att följa dom förberedande testerna på spelarna inför den årliga draften, där för övrigt hockeysverige.se kommer finnas på plats. Vi passade på att fråga Larsson om hur delaktig han känner sig i att hans San José gått till Stanley Cup-final.
– Jag jobbar såklart mycket bakom kulisserna. Det är verkligen ett jobb där man inte ser resultaten redan imorgon. Det tar oftast flera år innan man ser frukten av ens jobb och man kan säga att det är ett väldigt utspritt arbete.
– Klart att jag känner en delaktighet i både motgångar och framgångar, så är det, eftersom jag är med i kulisserna och bygger laget.

CCX_02162016_1065_SJ_v_TBL_1

Melker Karlsson.

En av spelarna som Shin Larsson har scoutat i Sverige är just Melker Karlsson, en spelare som San José fastnade extra mycket för under Skellefteås guldår 2013 och 2014.
– Vi gillade Melker redan under junioråren och vi tyckte att han var en duktig spelare redan i Skellefteås juniorlag. Sedan räckte inte det till riktigt för att drafta honom just då, men det var en kille som vi fortsatte att följa hela tiden.
– Sedan fick Melker framgångar med A-laget i Skellefteå även om han inte var en av dom mest framträdande spelarna. Just hans slutspel var det som stack ut mest för oss. Han hade två väldigt starka slutspel han vann guld med Skellefteå.
– I sitt spel tävlar han hela tiden samtidigt som han kan spela med en hög fart och även i flera olika roller. Han har helt enkelt ett brett register och det var vad vi föll för.

Hur ser du på hans utveckling i San José?
– Han gick inte rakt in i laget första säsongen. Även om coacherna och lagledningen gillade honom redan från början fick han börja i farmarlaget (Worcester Sharks) för att lära sig spelet lite grann. Det är ändå ett annat spel där borta. Under två, tre första månaderna var han med farmarlaget och gjorde det väldigt bra. Han producerade inte så mycket, men han gjorde alla dom här smågrejorna som gjorde att coacherna kände sig bekväma att spela honom där uppe.
– Det var också det här som gjorde att han fick chansen kring jul förra säsongen. Han tog verkligen chansen när han fick den och var kanske mer produktiv än vad någon av oss hade kunnat förutspå. Han spelade mycket med (Joe) Thornton och (Joe) Pavelski halva den säsongen och gjorde en hel del mål (13). Det var nog en liten bonus att det blev så, men det visade att han även kunde spela med väldigt skickliga spelare och inte bara i en tredje eller fjärde kedja.
– Sedan har det fallit sig naturligt med den bredden som vi har att han funnit sin plats för det mesta i tredje eller fjärdekedjan där han gör det bra.

Hur viktig är Melker Karlsson för San José?
– Han är lika viktig som alla andra. En stor grej med att laget gått långt den här säsongen är att vi har ett brett lag. Det är ingen prestige spelarna emellan utan alla tycker om varandra och kör järnet. Där passar Melker in otroligt bra. Han ser en stor stolthet i den rollen som han har och sedan är det också så att alla roller är viktiga i ett lag som ska klara av att gå så här långt.

Vad skulle det betyda för San José att lyckas gå hela vägen och vinna Stanley Cup?
– Det skulle vara otroligt stort. Det är 25 år som laget har funnits och det har varit en lång väntan för framförallt fansen men även för en del av spelarna och ledarna som har varit där under en lång tid.
– Framförallt gläds jag med hela organisationen som har kämpat på under alla dom här åren. Speciellt då killar som Joe Thornton, (Patrick) Marleau, (Joe) Pavelski och så vidare som varit där väldigt länge och även fått ganska mycket skit genom åren. Det skulle vara väldigt kul för dom att få gå hela vägen, vilket dom verkligen förtjänar.

heed

Tim Heed.

Till kommande säsong kommer tre ytterligare före detta SHL-spelare tillhöra San José. Det handlar om Tim Heed, Marcus Sörensen och Mantas Armalis. Tre spelare som klubben har stora förväntningar på.
– Precis som du säger så har klubben ganska höga förväntningar. Lite på grund av killar som Melker men även (Joonas) Donskoi som kom in den här säsongen och gjort väldigt bra ifrån sig. Dom har visat att det finns väldigt många duktiga spelare här borta också men som kanske har gått en lite längre väg.
– Alla dom här tre är just killar som blommat ut lite senare, men som har visat här hemma att dom är väldigt skickliga spelare. Vi tror absolut att dom kan vara med och slåss om plats nästa säsong.

Hur delaktig är du i att dom här tre spelarna just nu känns mogna att åka över till NHL?
– Jag och Niklas Sundström är scouter för San José i Europa. Vi följer dom här killarna och rapporterar det vi ser. Tycker sedan ledningen att dom här killarna verkligen passar in så blir det ju så.

Shin, om nu San José Sharks vinner Stanley Cup den här säsongen tar du och Johan Hedberg bucklan till Noret i Leksand då?
– Det blir nog först och främst en fråga för Johan om vad som händer om den dagen kommer. Jag måste få passa på att ge en stor eloge till tränarna (Peter DeBoer, Bob Boughner, Steve Spott, Johan Hedberg med flera). Det är ett fantastiskt jobb som dom har gjort med det här laget.
– Det är också kul att se Johan så tidigt i sin tränarkarriär få vara med och forma en ung målvakt som Martin Jones och som har varit fantastisk i slutspelet.

Men du kommer väl till Noret i så fall?
– Ja, jag får hoppas man blir bjuden, skrattar Shin Larsson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan