Sebastian Aho.
VM 2016

Nu har han klivit ut ur supertalangernas skugga: ”Overkligt att se”

ANNONS

Han snittade en poäng per match i finska ligan och två per match på JVM. Ändå har Sebastian Aho fått stå i skuggan av superlöftena Patrik Laine och Jesse Puljujärvi. Efter att ha skjutit Finland till VM-final med två mål i semifinalen mot Ryssland fick han äntligen rubrikerna han förtjänar.
– Att man ser dem leverera i någon enstaka match är en sak, men när de gör det match efter match och det är rätt overkligt att se, säger målvakten Mikko Koskinen om ungtupparna efter 3–1-vinsten.

MOSKVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det har varit en synnerligen lyckad säsong för Sebastian Aho. Men trots att han spelat nyckelroller både för Finland på JVM och klubblaget Kärpät i finska ligan har han inte fått i närheten av lika mycket uppmärksamhet som superlöftena och tillika kedjekamraterna under JVM, Patrik Laine och Jesse Puljujärvi. Det är säkerligen något som passar den lite blyge 19-åringen från Rauma alldeles perfekt.

På lördagen fick han dock finna sig i att stå i centrum. Efter sina bägge mål i VM-semifinalen mot Ryssland, en match som Finland vann med 3–1, var han spelaren i allas blickfång. Aho kvitterade finalen i ett powerplay i andra perioden och satte dolken i hjärtat på den ryska gulddrömmen genom att sätta 3–1 i samma spelform sent i samma period.
– Det är en otrolig känsla. I morgon har vi en stor möjlighet att vinna vårt andra guld, säger Aho som var med och vann JVM med Laine och även Mikko Rantanen som även ingår i det finska VM-laget.
– Om vi vinner i morgon skulle det vara väldigt stort. Det är kul att se att det går så bra för finländsk hockey just nu.

”NHL-SPELARE KAN AVSLUTA”

Den av Carolina Hurricanes draftade Aho gjorde 45 poäng (20+25) på 45 matcher i den finska ligan för Kärpät och hade 14 poäng (5+9) på sju JVM-matcher när guldet bärgades hemma i Helsingfors. I VM har det blivit sju poäng (3+4) på nio matcher.
– Han är en fantastisk spelare och det var kul att se honom göra sin bästa match nu. Han gör två viktiga mål i dag, säger Patrik Laine som själv bidrog med en fin assist till Jussi Jokinens matchvinnande 2–1-mål.
– Jag såg ingen på bortre stolpen, men Jussi var där. NHL-spelare kan avsluta, det var ett snyggt mål.

Målvakten Mikko Koskinen, till vardags i SKA Sankt Petersburg, är imponerad av ungtupparnas framfart på VM.
– Det är otroligt. De är så unga och ändå spelare de på en så hög nivå. Att man ser dem leverera i någon enstaka match är en sak, men när de gör det match efter match och det är rätt overkligt att se. De har verkligen bidragit till våra framgångar och de är en betydande del av vårt lag och det är kul att se det, säger Koskinen.

I morgon väntar VM-final mot Kanada eller USA – och ytterligare en möjlighet för de finska juniorerna att göra 2016 oförglömligt.

Juniorerna gjorde det igen – nu går Finland för tredje VM-guldet under 2016

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch