IRRITATIONSMOMENT. Jacob Markström tycker det är frustrerande att målburarna är så dåligt fästa under VM-turneringen.
VM 2016

Lösa målburar – VM:s stora irritationsmoment: ”Sa från dag ett att det skulle bli strul”

ANNONS

Det har hänt gång efter annan i VM och skapat en hel del irritation bland såväl målvakter som utespelare. De dåligt fästa målburarna skapar onödiga avbrott i spelet. Ibland nästan farsartat många gånger per match. 
– Jag sa redan från dag ett på första träningen att det inte kommer att hålla och att det kommer att bli mycket strul, säger en kritisk Jacob Markström till hockeysverige.se.

MOSKVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Ishockey-VM i Ryssland har på många sätt varit en organisatorisk succé så här långt. Allt runt omkring turneringen har varit ett väloljat maskineri som till synes har fungerat perfekt och lämnat såväl spelare som ledare och media nöjda. Men det finns fortfarande en del att åtgärda inför det stundande slutspelet. Framför allt på isen.

Ett återkommande tema i flera av matcherna i Ice Palace i Moskva har varit att målburarna lossnar ur sin position när målvakterna använder stolparna för att trycka ifrån med skridskorna. Anledningen till det är att peggarna som håller fast buren inte riktigt är anpassade efter hålet i isen, förklarar den svenska målvaktstränaren Stefan Ladhe.
– De är båda smalare och mjukare än vad vi har hemma. En målvakt som Jacob (Markström) väger ganska mycket, han är en stor och stark kille, och när han då kommer in med kraft så är peggarna så pass mjuka att de viker sig och målet flyttar på sig. Våra där hemma kan man inte böja, det är mer att de fjädrar tillbaka.

Att peggarna är mjuka är givetvis en säkerhetsfråga. Om en spelare åker in med full fart i målburen och den inte lossnar kan det få ödesdigra konsekvenser. Men samtidigt gäller det att hitta den gyllene medelväg som man har gjort i exempelvis Sverige och Nordamerika. Där klarar peggarna av att utsättas för den kraft som uppstår när målvakterna skjuter ifrån utan att målet flyttar sig.

”MAN GÖR DET JU INTE MED FLIT”

Jacob Markström tycker att det är irriterande att det sker så ofta. Och han förutspådde att det skulle bli problem i ett tidigt skede.
– Jag sa redan från dag ett på första träningen att det inte kommer att hålla och att det skulle bli mycket strul. Man märkte direkt att de inte satt tillräckligt bra, säger han och påtalar att domarna inte alltid har förståelse för problematiken.
– Det man blir lite arg på är när de kommer in och säger att ”gör du det en gång till så blir du utvisad”. Man gör det ju inte med flit. Reto Berra fick en utvisning för det i deras match mot Ryssland så att Schweiz fick spela tre mot fem. Det blir ju inte riktigt rättvist.

Stefan Ladhe menar dock att det finns risk för att målvakterna utnyttjar den mjuka peggen till sin fördel i trängda lägen. Han pekar på en situation i Sveriges match mot Schweiz där han anser att just Berra gjorde det.
– I andra perioden är det ett läge där han sparkar bort målet. Då tycker jag att det ska vara utvisning, för det var ingen räddning eller så att han utnyttjade buren för att sparka ifrån. Han skickade bara ut dojan, menar Ladhe.
– Kommer man in i sin ställning är det en sak, men vet han att buren sitter lite risigt och utnyttjar det, då måste domaren kunna se det. Det är för dåligt.

Ladhe säger att man från svenskt håll inte har klagat hos turneringsledningen eller internationella ishockeyförbundet.
– Man kan naturligtvis påtala det, men om man sedan kan göra så mycket åt det vette fasen.

Jacob Markström menar att även om de dåligt fästa målburarna blivit ett irritationsmoment så har det inte hämmat honom i hans spel mellan stolparna.
– Nej, när pucken är i spel kör man som man alltid gjort, då försöker man inte byta stil, men sen när man känner att stolpen åker är det surt. Det är onödigt med ett brejk för matchens skull. Jag vill ha lite rytm i matchen, lite flow. Nu blir det riktigt hackigt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL