Sök
Johanna Fällman.
SDHL

En Luleå-hemkomst med guldsmak: ”Var helt fantastiskt”

Förra sommaren övertalades landslagsbacken Johanna Fällman att återvända till hemstaden Luleå av Fredrik Glader. Något som hon ett SM-guld senare gläds väldigt mycket åt.
– Det var ett helt fantastiskt år, säger Fällman till hockeysverige.se.

NORRTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
SM-guldbacken Johanna Fällman, 25, spelade säsongen 2014/15 i USA för University of North Dakota. När hon sedan skulle återvända hem till Sverige blev det inte Modo, vilket var hennes senaste svenska klubb. I stället landade hon hos Fredrik Glader och Luleå, alltså i hennes barndomsstad. Men det var inte alldeles givet från början att hon skulle välja just den klubben.
– Jag var och fikade med en kompis, ”Brallan” (Melinda Olsson), när jag var hemma under julen. Då ringde Glader till ”Brallan” och frågade om han fick komma förbi för att han ville tala med Fällman. Min tanke då var ”Fan, jag orkar inte, nu är det någon som vill att jag ska spela någonstans”, skrattar Johanna Fällman när hockeysverige.se träffar henne på landslagscampen i Norrtälje för en intervju.
– Då var det inte officiellt ännu, men han berättade att Luleå skulle göra en satsning och att Munksund skulle flytta dit. Nu när jag tänker tillbaka på det så känns det lite konstigt att jag bara tänkte att det var kul för min hemstad, men annars kände jag inte så jättemycket just då. Första gången jag hörde det var det inte självklart att jag skulle spela för Luleå, men sedan vart det otroligt självklart.

Johanna Fällman gjorde fyra säsonger i Modo mellan 2008 och 2012. Modo fanns också med i tanken då hon skulle återvända till Sverige.
– Jo, men det fanns med. Det är något speciellt med ”Ö-vik” och Modo. Har man varit där några år så sätter det sig i hjärtat lite. Samtidigt, när jag sedan hörde mer om Luleå, som är min hemstad och den klubb jag växt upp med, så fanns det inget som kunde slå det. Då spelar det ingen roll hur många år man har varit någon annanstans.

En viktig tid i Johanna Fällmans liv hockeymässigt var tiden hos Peter Elander på University of North Dakota. Många vittnar om att hon under den här tiden utvecklades mycket som hockeyspelare.
– Jag tror att det handlar mycket om att jag hittade en balans som människa. Jag fick komma bort lite från det här svenska, jag ska inte säga bekväma men det blir annorlunda där borta. Man måste hitta vem man själv är och har för roll. Hittar man en bra balans i sig själv blir det också ofta bra på planen.
– Mycket var det Peter Elanders förtjänst. Efter varje jäkla övning var det någon detalj han kom och peta i. ”Gör så istället”… Det kunde vara småsaker som att ”lägg den inte över på backhand där överhuvudtaget” och så vidare.
– Klart att är man i en miljö där alla i laget är i svensk landslagsklass så gör man det bra om man inte utvecklas höll jag på att säga, skrattar Fällman

SÅG UPP TILL NEVALAINEN

Foto: Ronnie Rönnkvist

Vi vrider tillbaka klockan ett antal år till det att Johanna Fällman var barn hemma i Luleå och kom underfund med att hockey nog är den sporten hon skulle satsa på.
– När jag var sex, sju år var vi mest utomhus och spelade. När vi hade avslutning kom alla kommunens lag till Delfinen. Det såg lite annorlunda ut då med bänkar och så vidare. Först satt vi på läktaren och lyssnade på någon som pratade. Sedan fick vi gå igenom björngapet och det var sjukt coolt. Jag hade förberett mig flera veckor för att gå igenom björngapet.

Hade du några förebilder vid den här tiden i Luleås hockeylag?
– Jag vet inte om jag har direkt haft någon hockeyförebild. Jag har väl haft andra förebilder som har haft med andra saker att göra ha ha…

Som vad?
Jo, men det fanns nog en hockeyförebild ändå. När jag var runt elva år sa pappa, som är från Umeå, att det fanns en tjej i Björklöven som spelar i landslaget, Frida Nevalainen. Det var coolt tyckte jag. Hon hade spelat med killar mycket och spelade nu med Modo. Då kände jag att ”okej, det finns någon bra hockeytjej”. Sedan hörde jag talas om Emma Eliasson ”okej, det finns någon mer och hon är från Kiruna”.
– Det fanns tjejer runt om i Norrbotten som spelade hockey, men jag kände mig ändå ganska isolerad på något vis. Det var egentligen bara killar som man spelade mot och med hela tiden. När jag var i den åldern kändes det sjukt långt ifrån att spela i ett lag med bara tjejer.

Varför började du spela hockey, hade du någon tjejkompis som spelade?
– Nej, och inte heller min brorsa, pappa eller mamma har spelat. Däremot var min morfar väldigt sportig. Å andra sidan var det på Kainulasjärvi-nivå (En by i närheten av Tärendö). Det var en typ byaklubb, säger Fällman med ett leende och fortsätter:
– Jag kommer ihåg att jag tyckte det var en väldigt häftig utrustning. Mamma och pappa har sagt att jag alltid stod i sportaffären och tog på mig axelskydd och så vidare och tyckte att jag var jättecool. Sedan hade vi en förskolelärare som hette Björn Jonsson som alltid spolade is på sandlådan på förskolan. Jag åkte alltid skridskor där. Jag tyckte det var så häftigt eftersom han kunde göra översteg. Jag såg honom som någon slags gud när han åkte runt och gjorde översteg.
– Det var någonting med känslan i sporten som kändes rätt, vilket också gjorde att jag ville spela hockey.

”PUBLIKINTRESSET GÅR INTE ATT JÄMFÖRA MED ÖVRIGA SVERIGE”

När Johanna Fällman växte upp i Luleå fanns det damhockey i stan, men om man jämför den tiden med idag så är det en enorm skillnad då det gäller intresset.
– Damhockeyn i Luleå är jättestor nu. När jag flyttade från Luleå sålde man fortfarande Bingolotter och harvade på, sålde kaffe på läktaren och så vidare. Vi fick inte mycket utrymme direkt och ska man vara ärlig så var kulturen inom Luleå hockey ganska gubbig.
– Därför känns det nu som en riktig helomvändning. Publikmässigt är det ganska uppenbart att det inte går att jämföra med någon annanstans i Sverige. Folk kommer fram på gymmet, ställer frågor och är intresserade. Dessutom är sponsorer angelägna om att synas tillsammans med oss och det finns ett genuint intresse som jag kanske inte hade räknat med.
– Jag tror att Luleås baskettjejer har banat lite väg för oss med deras succé. Sedan tror jag inte att det hade blivit samma sak om man redan hade ett lag som man nu valde att satsa på. Nu fanns det inget elitlag och det blev då något helt nytt. Det hade inte blivit samma effekt om man hade lagt gjort samma satsning på ett befintligt lag inom föreningen.

Emma Eliasson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Ni får också en press på er att leverera eftersom ni får ihop ett lag som på pappret är ett av dom starkaste i Sverige. När själva slutsignalen går efter den tredje finalen mot Linköping och ni hade lyckats med uppdraget att vinna SM-guld, hur var känslan hos dig då?
– Jag var med och vann SM-guld 2012 med Modo. Det var så oväntat och vi hade många yngre spelare. Det gjorde att vi nästan vart lite tagna på sängen och vi hade absolut inte räknat med att vi skulle vinna den säsongen. Jag minns att vi stod där och tänkte ”hur gör man när vi vinner?” Vi var helt värdelösa på att vinna. Jag har tänkt efteråt att om jag någonsin skulle få vinna igen då ska jag veta hur man gör i alla fall. När det var fem, sex sekunder kvar tänkte jag bara att nu går jag lös (skratt). Det var helt fantastiskt.
– Vår back Mira Jalosuo gjorde något riktigt stort. Emma Eliasson ville byta. Mira ställde sig i båsdörren och sa bara ”nej, du ska vara på isen, du har varit här hela säsongen och jag vill att du och ”Fällis” ska vara på isen när slutsignalen går”. Det kändes verkligen stort och en grej som jag vet att Emma är väldigt tacksam för, avslutar Johanna Fällström innan det är dags att förbereda sig för dagens andra fys-pass.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten