PÅ HEMMAPLAN IGEN. Niclas Bergfors är tillbaka i svensk hockey för första gången på elva år.
SHL

Efter elva år utomlands – nu vill Bergfors leverera i SHL: ”Jag ska producera”

ANNONS

Han lämnade Sverige som 18-åring 2005. Elva år senare och massor med erfarenheter rikare har den före detta supertalangen Niclas Bergfors nu bestämt sig för att flytta hem och representera Linköping i SHL.
– Jag vill komma hem och försöka leverera, säger han i en lång intervju med hockeysverige.se.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Niclas Bergfors, 29, lämnade Södertälje och Sverige 2005 för att ta plats i New Jersey Devils organisation. Sedan dess har han befunnit sig i utlandet för att spela hockey. Först i Nordamerika men sedan säsongen 2011/12 i KHL. Men nu är utlandsäventyret slut för den här gången för Bergfors eftersom han under de närmaste två säsongerna kommer spela för Linköping.

Hockeysverige.se reste till Bergfors hemstad, Södertälje, för en intervju med den tidigare NHL- och KHL-forwarden. När vi slår oss ned med en kopp kaffe på ett kafé alldeles intill Södertälje kanal börjar vi samtalet med att prata om tiden i USA och Ryssland och om det inte har lockat att komma hem till SHL tidigare.
– Sedan jag lämnade Sverige har jag alltid varit inställd på att det kan komma att bli en lång tid utomlands. Sedan handlar det alltid om när du skriver ett kontrakt, hur långt det blir och så vidare. Nu har det blivit många ettårskontrakt och då också att jag tagit det lite år för år.
– Jag sa tidigare att när jag är runt 30 år kommer tankarna gå mer kring att flytta hem. När vi nu får barn och blir en familj blir det också en helt annan situation. Så länge vi inte hade barn var jag och frugan inställda på att vi kunde vara utomlands.

Är det för att ni ska få barn i augusti som du väljer att flytta hem till Sverige?
– Både och. Jag har ännu inte riktigt spelat i elitserien eller SHL och vill inte göra det för sent i min karriär. Jag vill ge det en ärlig chans, komma hem och försöka leverera men även vinna något. Jag är i en bra ålder och nu är det ett bra tillfälle för mig i min karriär att ta det steget.

Senaste säsongen var lite upp och ned för Niclas Bergfors i KHL. Han inledde den i Admiral Vladivostok, blev nedflyttad till Sokol Krasnojarsk i andraligan för att sedan avluta den i Amur Chabarovsk. Det blev 48 matcher, nio mål och totalt 24 poäng för honom i KHL säsongen 2015/16.
– Säsongen var rörig. Jag fick en trög start och producerade inte som klubben ville. Det gjorde att jag hamnade i en tajt sits borta i Ryssland, men det blev faktiskt bättre och bättre och jag fick en ny chans i Chabarovsk. Jag tycker ändå att jag avslutade säsongen på en bra nivå.

Som coach i Admiral Vladivostok hade Bergfors bland andra tidigare HV71-spelaren Fredrik Stillman, en coach som han uppskattade.
– Så länge jag var där så gjorde han ett grymt bra jobb på den defensiva sidan. Han jobbade även mycket med bland annat det här med att döda utvisningar och hela den biten. Dessutom gillar killarna honom mycket och han har betytt mycket för Vladivostok.


Foto: All Over Press

”JAG VALDE BORT RYSSLAND”

Efter nedflyttningen till farmarlaget Sokol Krasnojarsk spelade han enligt statistiken två matcher. Fast två matcher blev det aldrig riktigt.
– Jag kom väl inte dit med den gladaste minen direkt, men det var en del av processen med waivers, dra ner på lön och sådana grejer. Jag var där i tre dagar och spelade en och en halv match. Andra matchen spelade jag bara en period eftersom jag skulle sticka till flyget för att åka tillbaka till Vladivostok, säger Bergfors med ett lätt skratt.
– Krasnojarsk är ändå ett av de bättre ställena att spela på i den ligan och inte så pjåkigt, men inställningen kanske inte var den bästa.

Hade du chansen att bli kvar ytterligare en säsong i KHL?
– Ja, det hade jag, men jag valde bort Ryssland. Det var i Sverige eller Schweiz som jag var inställd på att spela. I Schweiz var det lite segt på marknaden, i alla fall då det gällde mig. Jag kunde ha väntat längre, men jag kände att det inte var värt det och det också var mycket som pekade mot Sverige.
– Jag tycker det är en bättre hockeyliga i Sverige än den i Schweiz. Då kändes det mer naturligt och rätt att spela här när det gäller vad jag strävar efter. Jag vill fortfarande utvecklas och bli bättre. Då är Sverige ett bättre alternativ.

Varför blev det just Linköping?
– Jag såg Linköping lite i slutspelet och jag vet att de hade en framgångsrik grundserie samtidigt som man har många intressanta spelare. Det känns som deras syn på att driva verksamheten och utveckla spelare verkar väldigt intressant. Plus då att vi har ett väldigt bra lag som jag tror kan vara med och konkurrera.

Vilken nivå tror du det här laget håller?
– Forwardssidan ser ganska bra ut. Sedan har Linköping tappat tre tunga pjäser i Daniel Rahimi, Jonas Junland och Chad Billins på backsidan. Men (Gustav) Forsling är på ”g” samtidigt som det är många unga spelare som vill visa framfötterna.
– Jag tror att det är en bra mix av importer med en bra inställning samt unga och lite äldre spelare.

Vad hoppas du tillföra och vilka krav ställer du på dig själv inför återkomsten i svensk hockey?
– Jag vill tillföra offensiv och rutin till laget. Sedan är det alltid krav utifrån och det är jag van med och jag har ofta spelat med kniven mot strupen då jag, som sagt var, ofta skrivit ettårskontrakt.
– Personligen går jag in med den inställningen att jag ska vara 100 procent i min förberedelse för att sedan gå ut och göra mitt på isen. Det vill säga att jag ska producera och skapa chanser. Sedan vet man aldrig hur det går men jag kommer göra allt för att bli framgångsrik och hjälpa laget.

Nu ska du bli Linköpingsbo, men vad kommer du sakna från KHL och Ryssland?
– Det är många bra spelare i den ligan och det spelas en väldigt rolig hockey där. Sedan kommer jag nog sakna charmen med alla kontraster. Åker man på en bortaresa med fyra matcher så kanske du kommer ena dagen till ett femstjärnigt hotell och andra dagen till ett tvåstjärnigt. Samma sak är det med arenorna och omklädningsrummen. Det kan var ”top notch” ena matchen för att vara raka motsatsen i andra matchen.
– Man blir ändå van med det där och man tar det för vad det är. Det jag kan jämföra med är USA och NHL och då är det en stor skillnad.

Har du stängt dörren för spel i KHL i framtiden?
– Nej, det skulle jag inte säga. Nu vill jag först utvecklas som spelare under dom här två åren i Linköping. Sedan är det svårt att säga vart framtiden tar dig, men stängt dörren för KHL-spel har jag inte gjort.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch