Janne Karlsson.
VM 2016

Här sätter NHL-spelarna stolthet i att spela VM: ”Vi kallar oss den lilla hockeyfamiljen”

ANNONS

Medan svenska NHL-spelare blir allt mer svårflirtade missar danskarna sällan möjligheten att representera sitt land i VM. Förbundskapten Janne Karlsson förklarar hur det kommer sig.
– Vi kallar oss den lilla hockeyfamiljen i Danmark. Killarna håller kontakt med varandra och det finns definitivt en ära att spela för landslaget, de håller det här med VM jättehögt, säger Janne Karlsson till hockeysverige.se..

MOSKVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
”En perfekt start på VM”, tyckte flera av de danska spelarna efter gårdagens premiär mot Norge där det blev seger med 3–0. Detta trots att de vita och de röda tvingades döda av 16 utvisningsminuter och förlorade skotten med 25–44. Ett bra boxplay och framför allt ett mycket förtroendeingivande spel av målvakten Sebastian Dahm gjorde att danskarna ändå tog hem den ack så viktiga trepoängaren.

Förbundskapten Janne Karlsson mönstrade en NHL-kedja med Jannik Hansen, Lars Eller och Nikolaj Ehlers, men det var inte dessa som stod för offensiven mot Norge. I stället klev förre AIK-forwarden Nicklas Jensen fram och sköt två av målen.
– De andra kedjorna vet jag var jag har, säger Janne Karlsson till hockeysverige.se efter vinsten.
– Min känsla är att NHL-killarna behöver tid för att komma upp i toppnivå. Lars har inte spelat på över en månad. Träna är en sak, men så fort man får närkampsmomenten är det tvärnit. Det är inte kroppen van vid. Jannik och Nikolaj har varit med några matcher nu, men för Lars är det här en omstart och det kanske syntes lite när han hamnade i utvisningsbåset så pass ofta. Där finns det uppsida och mer att hämta.

Medan Pär Mårts har haft svårt att locka NHL-spelare till VM har Janne Karlsson haft det desto enklare. Av de sju danskar som spelade NHL-matcher den här säsongen är de tre ovan nämnda på plats. Då saknas Frans Nielsen (New York Islanders) och Oliver Bjorkstrand (Lake Erie Monsters, AHL) eftersom de fortfarande spelar slutspelshockey i Nordamerika medan Mikkel Bödker och Frederik Andersen uteblivit eftersom de sitter på utgående kontrakt och inte vill riskera något inför sommarens förhandlingar. Om det inte vore för det här hade alla sju mycket väl kunnat vara på plats i Moskva.
– Vi kallar oss den lilla hockeyfamiljen i Danmark. Killarna håller kontakt med varandra och det finns definitivt en ära att spela för landslaget, de håller det här med VM jättehögt, säger Janne Karlsson.
– Första säsongen när jag tillträdde skickade jag en julhälsning till alla NHL-gubbarna. Jag skrev att ”jag vet att ni har mycket att stå i, men skicka gärna en dag och ett klockslag så ringer jag upp”. Jag hann inte mer än skicka i väg meddelandet så ringde två av dem och sa ”För fan Janne, vi kommer på en gång bara det finns möjlighet”.

”DE HAR INFÖRT EN SPELGLÄDJE, ETT FÖRSTÅND”

Det är svårt att föreställa sig att svenska NHL-spelare skulle göra detsamma om Pär Mårts hörde av sig på det viset.
– Nej, nej. nej, säger Janne Karlsson och skakar på huvudet.
– Men sedan kan man vända på det… Den uppsjö NHL-spelare som Sverige har att välja på, det är en ofantlig mängd. Plus KHL och plus Schweiz. Det är inte en dimension till, utan det är tjugo dimensioner till.

Den svenska tränartraditionen har vuxit sig stark i dansk landslagshockey. Under 2000-talet är det bara vid VM-turneringarna 2007 och 2008, när kanadensaren Mike Sirant ledde danskarna, som det inte stått en svensk huvudtränare i båset. Att Janne Karlsson och hans blågula föregångare betytt mycket för den danska hockeyns utveckling skriver Frölundas guldback Oliver Lauridsen under på.
– Vi har haft lite olika svenska tränare som Jim Brithén, Pelle Bäckman och nu Janne. De har infört en spelglädje, ett förstånd och har med sig erfarenhet från internationell nivå och högsta klubbnivå. Det smittar av sig på spelarna, även unga spelare som kanske kommer från en mindre liga som den i Danmark och får känna på hur det är och vad det är som krävs ute i stora världen. Det betyder jättemycket för oss, säger Lauridsen.

Att besegra Tre Kronor i ett världsmästerskap är fortfarande något danskarna inte lyckats göra. Inför kvällens drabbning har Sverige 15 raka vinster mot Danmark i VM-sammanhang. Janne Karlsson ser ändå fram emot matchen med tillförsikt.
– Det är andra gången jag möter Sverige. Vi gjorde det i Minsk för två år sedan (förlust 0–3) och gjorde en alldeles kanonlysande förstaperiod där, så jag ser fram emot att möta Sverige igen.

Och som Karlsson säger till de danska reportrarna innan han spatserar vidare:
– Det kanske är dags nu.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch