Sök
Hans Wallson.
Skellefteå AIK

Årets tränare – men hur tas han emot i Schweiz?: ”Kan inte komma in och göra om allting på en vecka”

För tre och ett halvt år sedan kastades Hans Wallson plötsligt in som tränare i Skellefteå AIK. Nu lämnar Årets tränare klubben för att testa på tränarlivet i Schweiz, men hur väl hans idéer kommer tas emot där och vilket tålamod han får vet han inte riktigt.
– Jag kan inte komma in som jag vet inte vad och göra om allting på en vecka. Det fungerar inte riktigt så, säger Wallson till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Kiruna-sonen Hans Wallson fick nästan avsluta den här sejouren som tränare i Skellefteå på bästa tänkbara sätt. Han utsågs för andra året i rad till Sveriges bästa coach på C Mores SHL Awards, och han tog sitt Skellefteå till SM-final för fjärde säsongen i rad. Dock saknades pricken över i:et den här säsongen, det vill säga ett SM-guld.
– Priset är ett tecken på att jag kanske har gjort något bra. Sedan är det som det är när man jobbar i ett lag, att det inte finns någon tränare på toppnivå som kan göra allting själv. Priset går till hela föreningen, tränarkollegor både på junior och seniornivå. Alla vi driver det här tillsammans. Priset är Skellefteå AIK:s, säger Hans Wallson när hockeysverige.se får en intervju med honom strax efter galans slut, ni vet då minglet bakom kulisserna tagit vid.

Vem skulle du själv välja som årets coach?
– Det är många väldigt bra coacher i SHL. Båda de två andra som var nominerade (Dan) Tangnes och (Roger) Rönnberg har gjort ett jättejobb. Jag tycker även att (Anders) Eldebrink gör ett kanonjobb med Rögle som han har hållit laget kvar i SHL. Dessutom spelar de en positiv ishockey. Jag röstade faktiskt på just Eldebrink.
– Sedan tycket jag (Joakim) Fagervall är en underbar människa och en härlig kille. Han hade det jättejobbigt första delen i Luleå, men sedan tog han laget hela vägen till semifinal. Som du förstår kan jag nämna många, säger Wallson med ett leende innan vi går in på den svåra frågan där han själv ska bena ut vad som är styrkan i hans eget ledarskap.
– Det där är alltid svårt att svara på och även att prata om sig själv. Jag försöker jobba på att vara ganska integrerande, att få med spelarna så dom känner att man ser dom och har en delaktighet. Ska du vinna någonting måste du ha alla med dig så långt som möjligt.

Utveckla det?
– Jobbet är att få ut maximalt av varje spelare. Då måste du lära känna spelarna, skaffa ett förtroende men även värna om det här förtroendet. Helt enkelt att jobba mycket med ärlighet. Det är något som jag sätter en stor stolthet i. Men även att jag är plats varje dag, jobbar hårt och skickar signalerna att man är där. Gör man det så känner spelarna också att dom är beredda att göra sitt jobb.

Vad är du mest stolt över från din tid i Skellefteå?
– Just att styrelsen gav mig chansen att komma till Skellefteå, lät mig ta över J18-laget och växa som ledare men även som människa. Det har verkligen  varit en underbar resa.
– Jag har fått testa många saker på juniornivå. Sedan blev det A-laget, men det jag är mest stolt över är att jag har fått vara del av en fantastisk organisation, vara med och vinna SM-guld och mötena med alla fantastiska människor. Det finns många saker att nämna egentligen, men den största stoltheten känner jag över att ha fått åtta år i (Skellefteå) AIK.

”VÄLJER HELLRE ATT PRATA OM POSITIVA DELAR”

Men samtidigt som det finns mycket att vara stolt över för Hans Wallson finns det också saker att vara mindre nöjd med under sejouren som tränare. De senaste två årens finaler sticker givetvis ut, men inte alldeles för mycket.
– Klart att när vi har förlorat två raka SM-finaler så svider det samtidigt som det känns tufft. Samtidigt är jag inte missnöjd eftersom vi gjort så många fantastiska saker så jag väljer hellre att prata om positiva delar.

Finns det saker du personligen kunde ha gjort annorlunda med facit i hand?
– Jag är så jäkla dålig på att reflektera och det är kanske något som jag måste utveckla för att ta nästa steg som människa och ledare.
Jag har inte heller haft riktigt den tiden att reflektera eftersom jag kom in på ett speciellt sätt och sedan har det bara rullat på. Jag känner att jag nu behöver få lite egen tid för att tänka på just de här sakerna som du pratar om.

Många hockeykillar från Kiruna säger att du är en typisk Kirunaledare, vad personifierar en sådan?
– Kiruna är en hockeystad i grunden och är fundamentet i hela staden förutom gruvan naturligtvis. Det är genuina hockeymänniskor som brinner för sporten. Samtidigt har det kommit så många underbara spelare från Kiruna.
– Är man hockeyspelare och ledare från Kiruna så är man uppvuxen med sporten. På den tiden jag växte upp i Kiruna var det många av dom här blivande storspelarna som tog han om mig ute på isarna. Jag fick veta att jag definitivt inte var äldst i alla fall (skratt), men de lärde mig jättemycket. Jag har fått gå en hård men utvecklande och bra väg.

Nu ska du plantera in ditt sätt att se på hockey i Zürich, hur går dina tankar kring det?
– Jag kan inte komma in som jag vet inte vad och göra om allting på en vecka. Det fungerar inte riktigt så. Först och främst är Zürich en av Europas största klubbar och jag måste sätta mig in i kulturen och historien men även olika kynnen, hur allt och alla fungerar helt enkelt.
– Sedan vet jag att de vill utveckla sin organisation. Zürich har en väldigt bra ungdomsverksamhet där de också vill ta nästa kliv. Där känner de att jag och Lasse (Johansson) kan bidra med väldigt mycket från det vi har gjort i Skellefteå.
– Vi har pratat ihop oss men vi kommer fortsätta diskutera hur vi ska sjösätta alltihop. Självklart vet jag att det är en professionell värld vi lever i och vi får se vad som händer efter en förlust, säger Wallson med ett leende.

I Schweiz har man inte samma tålamod…
– Nej, så är det. Det vet vi om. Jag tycker att vi visade i Skellefteå att vinna kontra att utveckla inte behöver ta ut varandra. Tittar vi på finalmatch fem så dressade vi fem juniorer som spelade fullt ut.
– Det är inte så att jag känner att vi får lägga utbildningen och individen åt sidan för att vinna några enskilda matcher. Någonstans har jag lärt mig att se hela bilden och den är viktig för slutresultatet. Förhoppningsvis ger dom oss chansen att fullfölja det jobbet.

Du och Lasse Johansson är medvetna om det här. Samma sak gäller dom allra flesta idrottsledarna i Sverige, men finns det samma medvetenhet i Schweiz?
– Dehar i alla fall uttryckt det så. General managern Edgar Salis är en hockeymänniska men sedan får vi se om han backar upp det. Jag säger det igen att det handlar om att vinna på elitnivå, men en del av själva utmaningen är att hitta en nivå där du kan utveckla och samtidigt vinna i slutändan.
– Utmaningen ligger annars i att få dem att förstå att vi behöver lite tid. Tiden ska vi köpa genom att vinna lite matcher samtidigt som vi får utveckla spelare i smyg lite vid sidan av, skrattar Wallson innan han återgår till ett rundabordet samtal med Patrick Thoresen och Jonas Junland.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten