SHL

HV-talangen som inspireras av pappans spjutkarriär: ”Han har blivit en stor förebild för mig”

ANNONS

Hans pappa var en spjutkastare på världsnivå. Nu ska Max Wennlund, inspirerad av pappans spjutkarriär, slå sig in I HV71.
– Han har hjälpt mig mycket med tips och träning. Trots allt vet han vad som krävs för att komma långt, säger Max till hockeysverige.se.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Friidrott, Finnkampen 1992

Pappa Dag i Finnkampen 1992. Foto: Bildbyrån.

Många av oss minns spjutkastaren Dag Wennlund som tillhörde världseliten under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Bland annat deltog han i tre OS, 1988, 1992 och 1996. Nu är det istället hans 17-åriga son, Max Wennlund, som börjar synas i elitidrottssammanhang. Men inte inom friidrott utan som blivande centerstjärna i HV71:s hockeygäng.
– Jag och min syster har alltid fått göra det vi tycker är roligt. Pappa och mamma (Mia), som också har en friidrottsbakgrund, har aldrig tvingat på oss att börja med friidrott eller någonting annat, säger Max Wennlund när hockeysverige.se får en intervju med honom inför fyranationersturneringen för U17-landslag i Södertälje.
– Jag har provat på friidrott och tycker också att det är kul, men det blev hockey till slut eftersom det är vad jag hela tiden har tyckt var roligast.

Numera spelar inte Max Wennlunds syster, Tea, inte hockey
– Hon är 01:a, alltså 14 år. Hon har spelat hockey, men nu är spelar hon mest innebandy och fotboll.

Har pappa spelat hockey?
– Nej, det tror jag inte. Bara på skoj kanske, men han höll på med ganska många olika sporter upp till det att han började enbart satsa på spjut. Då var han runt 16 eller 17 år.
– Pappa var ingen rå-talang direkt utan han jobbade hårt hela vägen och han har hjälpt mig mycket med tips och träning. Trots allt vet han vad som krävs för att komma långt.

Pappa kastade drygt 85 meter med det ”nya” spjutet. Hur långt kastar du?
– 35 meter eller något, säger Max Wennlund med ett leende.

DSC_0733

Max Wennlund är fostrad som hockeyspelare i Mariestad. En klubb som har fostrat stjärnor som Tommy Samuelsson, Harald Lückner och Per Lundell.
– När jag gick på dagis spelade vi landhockey ute på gården där. Då var det några killar som jag var med men som var ett år äldre och som skulle börja i hockeyskola. Jag ville också prova på hockey samtidigt som morsan och farsan hade varit med mig upp och åkte friåkning på fredagar. Så jag hade testat på att åka skridskor lite redan då. Efter det så fastnade jag väl antagligen för hockey.

BB131103BB196

Albin Sethsson.

Inför årets säsong lämnade Max Wennlund Mariestad, där han redan fått chansen till spel i juniorlandslaget. Ny klubbadress blev HV71 där han spelat både J18 och J20 Superelit.
– HV71 kontaktade mig efter någon turnering nere i Jönköping med västgötalaget. Runt TV-puckspelet med 98:orna var jag nere och provtränade lite och fick se anläggningarna och allt sådant.
Albin Sethsson är också från Mariestad och ett år äldre än jag. Han hade varit runt lite till HV 71, Linköping och Frölunda, som han gick till sedan samtidigt som han och min farsa jobbar tillsammans. Albin berättade lite för mig hur det var i dom klubbarna han hade besökt. Jag tyckte det lät bra med förutsättningarna som är i HV 71, med anläggningarna och att man hade ett bra tänk från juniorlaget upp till A-laget. Hur man vill slussa upp spelare och så vidare.

HV 71 var inte den enda klubben som visade intresse för centern från Mariestad.
– Just då var det bara HV 71 som aktuellt. Jag bestämde mig egentligen jättetidigt för att spela där. Sedan kom det några andra klubbar som hörde av sig, men då hade jag redan gjort klart med HV 71.
– Jag har inte ångrat någonting så här i efterhand ”fan att jag inte väntade med att skriva på” och så vidare. Jag trivs verkligen jättebra.

Max Wennlund har haft en mycket fin utvecklingskurva i HV 71. Själv tror han att det är den miljö som han kommit till som är en del av förklaringen till det.
– Jag tror att det handlar om kvalitén på träningarna. Om jag jämför med Mariestad så har vi i Jönköping fyra isytor och anställda fys-tränare som verkligen jobbar stenhårt för att vi ska utvecklas.
– Samtidigt är det så att i slutändan är det ändå upp till mig själv. Jag har haft ganska lätt att driva mig själv. När jag dessutom får den här hjälpen i HV 71 så känns det som allt sådant blir lättare också.

Vilka personliga mål sätter du inför nästa säsong?
– Jag vill framförallt etablera mig i J20-laget, att ta mycket ansvar och jobba mig uppåt där. Sedan vill jag såklart få komma med landslagssamlingar och sådant.

Hur ska du nå dit?
– Genom att jobba stenhårt. Det är en gammal klyscha, men det är ju faktiskt vad som allt handlar om. Nu väntar tio till 15 veckors hårt jobb. Det blir att jobba på detaljer och fråga runt vad jag kan bli bättre på och hur.

Har du drivet för att lägga ner det jobb som behövs?
– Ja, absolut. Det är inte så att jag tappar suget någon gång utan det känns bara som att jag vill utvecklas hela tiden.

Max Wennlund fick alltså chansen att spela i HV 71:s J20-lag redan säsongen som gått, men några tankar på att få chansen i A-laget redan nästan säsong har han inte, eller…?
– Det är inte så att jag hade tackat nej till det direkt, skrattar Wennlund.
– Det hade varit kul såklart men vi får se. Om jag jobbar hårt och gör bra ifrån mig i J20 så får A- lagstränarna besluta om dom tycker jag är mogen och tillräckligt bra för att spela där.

För du blir väl kvar i HV 71 nästa säsong?
– Jag trivs jättebra i HV 71. Jag har skrivit på tre år och har inga planer på att sticka någonstans.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch