Sara Grahn vet nu vilket motstånd hon komer ställas mot i OS nästa år.
Nyheter

Tredje raka för Damkronorna – nu väntar Ryssland i kvarten

2-1 mot Schweiz – efter många om och men. I natt väntar Ryssland för Damkronorna i nattens kvartsfinal, en repris på fjolårets drabbning i Malmö.

Effektiviteten var inte den bästa, men seger blev det ändå för Damkronorna i den tredje och sista gruppspelsmatchen i VM i Kamloops. Schweiz besegrades med 2-1 efter straffar sedan Brynäs forward Anna Borgqvist fått hål på storspelande målvakten Florence Schelling, till vardags i Linköping, i den andra straffomgången.

Svenskorna vann skottstatistiken med 39-22, men det var först när AIK:s Lisa Johansson kvitterade till 1-1 i powerplay sent i den andra perioden som man fick utdelning.
– Vi började matchen lite obestämt och det kan bero på att vi hade träningsfri dag i går och var trögstartade. Sen tog vi oss in i matchen bättre och bättre och i kraft av att vi fick power play ett flertal gånger fick vi ett tryck på dem vilket gav oss fler målchanser i matchen och till slut fick vi utdelning på vårt power play med målet som betydde 1-1, säger förbundskapten Leif Boork.

I det svenska målet släppte Brynäs Sara Grahn in ett mål på 22 skott. Hon höll sedan tätt i straffläggningen.
– Sista halvan på sista perioden spelade vi på att ta hem den sista poängen vi behövde för att vinna gruppen. När Anna fick göra avgörande målet så frälste Sara oss genom att rädda alla deras tre straffar, säger Boork.
– Ett extra plus till Sara Grahn, Emilia Ramboldt och Lisa Johansson.

SVT 1 sänder Sveriges match mot Ryssland med start 00.30 i natt. Ryskorna, som föll med 0-8 mot USA, i natt har förlorat samtliga tre gruppspelsmatcher. I den andra kvartsfinalen ställs Finland mot Tjeckien medan Schweiz och Japan möts i nedflyttningsmatcher.

USA och Kanada är sedan tidigare klara för semifinal eftersom de slutade etta respektive tvåa i A-gruppen. USA vann gruppen och har förstaseeden eftersom de slog Kanada med 3-1 i den första gruppspelsmatchen.

Sverige-Schweiz 2-1 (0-1, 1-0, 0-0, 0-0, 1-0) efter Overtime och straffar
Period ett: 04.21 0-1 Evelina Raselli assist Phoebe Stanz, 05.59 utv 2 min Sabrina Zollinger, holding, 14.37 utv 2 min Emma Eliasson, interference, 18.27 utv 2 min Schweiz lagstraff, för många spelare på banan. Skott: 6-8.
Period två: 02.20 utv 2 min Laura Benz, tripping, 06.34 utv 2 min Dominique Ruegg, illegal hit, 11.03 utv 2 min Phoebe Stanz, hooking, 16.07 utv 2 min Annie Svedin, interference, 17.36 utv 2 min Schweiz lagstraff, för många spelare på banan, 19.34 1-1 Lisa Johansson assist Emma Eliasson och Pernilla Winberg i power play spel fem mot fyra. Skott: 19-8.
Period tre: 04.14 utv 2 min Sverige lagstraff, för många spelare på banan, 08.06 utv 2 min Livia Altmann, tripping. Skott: 7-6.
Overtime: 01.23 utv 2 min Isabel Waidacher, interference. Skott: 6-0.
Straffar: 1-0 Anna Borgqvist
Skott: 1-0. Totalt: 39-22.
Utvisningar: Sverige 3×2 min. Schweiz 8×2 min.
Domare: Melaine Bordeleau, Kanada, Miyuki Nakayama, Japan.