Får Luleå fira SM-guld i år igen?
SDHL

Glädjeexplosion efter guldet i Norrbotten: ”Har inte lyckats smälta det ännu”

Luleå Hockey lyckades med konststycket att vända underläget i finalserien mot Linköping till seger med 2-1 i matcher. I natt firade spelarna klubbens första damguld.
– Det var helt otroligt och det känns som att man behöver ett tag för att ta in det på riktigt, säger målvakten Maria Omberg till hockeysverige.se.

Klubbens första damguld är i hamn. I går blev Luleå Hockey/Munksund Skuthamn SK svenska mästarinnor efter att ha slagit fjolårsmästarna Linköping med 4-1 i den avgörande finalen hemma i Coop Norrbotten Arena. En av de stora hjältinnorna var målvakten Maria Omberg, 21, för övrigt född och uppvuxen i Luleå även om hon har varit ute på hockeyäventyr ibland annat HV71 och Sundsvall.
– Om jag kan klä ord på känslan när slutsignalen gick? Knappt. Det var helt otroligt och det känns som att man behöver ett tag för att ta in det på riktigt, säger Omberg till hockeysverige.se på morgonen efter finalen och den efterföljande guldfesten.
– Jag har inte lyckats smälta det ännu, men om jag ska säga något så är det att jag kände ren glädje bara.

Trots att just hennes position som målvakt är extremt utsatt i just en final kände hon sig aldrig direkt nervös före och under matchen.
– Faktiskt så var det rätt lugnt. Jag kände mig trygg och harmonisk matchen igenom och jag gick in för att fokusera på min grej men även vad laget gjorde. Vi spelade riktigt bra och höll också undan Linköping väldigt bra. Det gjorde allt ännu enklare för mig och jag kunde släppa ner axlarna och bara njuta. Det var verkligen en helt otrolig match att få chansen att spela och få förunnat.

Luleå fick 2-0 tidigt i matchen och givetvis ser Maria Omberg det som något som fick eventuella nerver att släppa hos laget.
– Klart att det betydde jättemycket att få det målet så pass tidigt in i matchen. Det som gör att vi vinner sedan, tror jag, är att vi kommer ihop så väldigt bra som lag. Vi spelar precis som vi ska, följer vår gameplan och håller oss till det vi ska göra. När vi gör så blir vi jäkligt bra, säger Omberg med ett skratt.


Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

”JAG HAR BLIVIT EN TRYGGARE MÅLVAKT I MIG SJÄLV”

Efter onsdagens final tycktes inte allt vara lika bra som idag eftersom Luleå då förlorade till Linköping med 2-0. Trots att Luleå hade det resultatet med sig i ryggsäcken hem till Norrbotten kände aldrig Omberg någon direkt oro för att man inte skulle klara av att vända matchserien.
– Man vet egentligen inte vad man ska säga till varandra efter en match då nästa match är så tajt inpå. Det gäller bara att släppa den matchen och inte fundera så mycket på den.
– Det känns konstigt att säga, men vi kändes oss ändå rätt lugna. Nu skulle vi få åka hem till vår hemmaborg och ta emot Linköping där. Alla i laget vet att vi är svåra att slå med det stödet vi har hemma så det kändes bara kul och förväntansfullt.

Inför årets säsong fanns det experter som ifrågasatte just Maria Ombergs kapacitet. Skulle hon verkligen räcka till om Luleå skulle kunna gå hela vägen? Men som säsongen har utvecklat sig har hon klivit fram och visat att hon är en av Riksseriens absolut bästa målvakter.
– Jag tycker att jag har haft en bra säsong. Jag har lärt mig jättemycket under säsongens gång och jag är en helt annan målvakt nu jämfört med vad jag var i första seriematchen.
– När jag blickar tillbaka så har jag haft en lärorik säsong och den har såklart varit superrolig. Det är också jättekul att vara en del av det Luleå Hockey har gjort. När man dessutom spelar i en grupp med så många bra spelare som vi har så är det lätt att växa själv både på och utanför isen.

En helt annan målvakt säger du, kan du utveckla det?
– Mitt spel har utvecklats successivt hela säsongen igenom. Jag har blivit en tryggare målvakt i mig själv och tagit kliv framåt på olika plan. Man kan se det om man kollar på video första matchen och sedan kollar på mina senaste matcher.


Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

”JAG VET VILKA MÅLVAKTER BOORK VILL SATSA PÅ”

I dag reser tre målvakter – Sara Grahn, Minatsu Murase och Sarah Berglind – till VM i Kanada. Djurgårdens Lovisa Berndtsson är reserv på hemmaplan. Men landslags- eller VM-spel är inget som Maria Omberg funderat speciellt mycket på under säsongen.
– Jag har haft en väldigt bra dialog med (Leif) Boork. Jag vet väldigt klart och tydligt vilka målvakter han vill satsa på. Det får jag helt enkelt bara respektera.
– Under den här säsongen har jag bara tyckt att det varit kul att få vara en del av Luleå Hockey och det här laget som vi har haft. Det är också det enda jag har fokuserat på under hela säsongen. Det där med landslagsspel är så lite i mina egna händer. Allt handlar om en person som måste välja det som han tror på. Det är inte så mycket jag kan säga om det.

Du är uppe tidigt, men hur har timmarna varit sedan slutsignalen gick?
– Dom har varit jätte-, jätteroliga. Det har varit mycket glädje och känts overkligt. Det är en otrolig känsla att få göra det här i Luleå som är min hemstad.
– Sedan blev vi hyllade på torget här i Luleå. Det var verkligen superkul och det var jättemycket folk som var där, riktigt häftig.

Vad väntar närmast för dig nu?
– Närmast väntar lite semester så man får landa i det här och vila upp kroppen. Sedan är det tillbaka till sommarträningen med ny energi.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten