SHL

Modolegendaren kritisk mot lagbygget: ”Dom har ju inte lyckats hittills, vilket man måste vara ärlig och säga”

ANNONS

I kväll drar den så omtalade kvalserien mellan Modo och Leksand igång. Örnsköldsvik är en stad fylld av ångest inför den stundande serien. Legendaren Magnus Wernblom riktar viss kritik mot Per Svartvadets och Peter Forsbergs lagbygge.
– Jag vet inte vad folk säger här uppe om deras jobb, men dom har ju inte lyckats hittills vilket man måste vara ärlig och säga, säger han till hockeysverige.se.

Örnsköldsvik och i stort sett hela Ångermanland går just nu i ovisshetens tecken. Modo ska ånyo upp i en kvalserie om lagets överlevnad i SHL kommande säsong. Nu var Modo i samma situation förra säsongen och klarade ganska enkelt av att utmanövrera Vita Hästen, men den här säsongen ställsman mot ett formtoppat Leksand.

Hur stark är ångesten i Örnsköldsvik just nu och hur hög är hockeypulsen på stan? Hockeysverige.se bad Modolegendaren Magnus Wernblom klä ord på hans och till viss mån även folket i Örnsköldsvikskänslor just nu.
– Lite ångest har man nog här uppe. Det känner man nog och lite oroligt ska det vara, säger Wernblom när vi når honom under lunchen två dagar innan direktkvalet till SHL inleds.
– Jag tror inte att det går att mäta hur viktig hockeyn är för ”Ö-vik”, men skulle Modo försvinna ur SHL så skulle det betyda oerhört mycket, inget snack om den saken. Med tanke på att vi har legat där vi legat nu under två, tre år så tycker jag att folket här har ganska bra tålamod ändå.

Nu blir det kvalspel igen för Modo, hur har snacket gått på stan om lagets prestation senaste säsongerna?
– Som det var inför den här säsongen så trodde man mycket på det här laget. Nu var det en spekulation eftersom vi vanligt folk inte hade någon koll på vad det var för amerikanare som skulle komma hit och det ena med det andra.
– På pappret såg det bra ut, men det blev inte så jäkla bra om man ska vara ärlig. Förhoppningen var stor före säsongen. Det är oftast så i hela Sverige att blir det något nytt och dom kommer från andra sidan så blir dom så väldigt bra helt plötsligt. Jag skulle säga att det är mer åt andra hållet, att man blir positivt överraskad om det kommer bra spelare därifrån.

Hur känner du själv kring det lagbygge som Modo har visat upp den här säsongen?
– Man får tänka på två sidor här eftersom det är lite skatteregler och grejer som spelar in där utländska spelare är billigare än svenska spelare och så vidare.
– Jag förstår personerna som bestämmer och sitter och värvar. Dom har pengar som dom ska hantera och det ena med det andra. Sedan kan jag tycka att det är väldigt dumt att vi svenskar måste fara ut ur landet för att tjäna pengar och istället måste vi ta hit spelare som kan tjäna pengar här, om man säger så. Det är ett fel tänk på det hela.

Per_Svartvadet_ny_GM_02

Det är två ikoner och uppskattade personligheter i Per Svartvadet och Peter Forsberg som driver klubben och ligger till stor del bakom årets lagbygge. Magnus Wernblom förstår deras svårigheter med jobbet med tanke på skatteregler och så vidare, men samtidigt kan han konstatera fakta att resultaten uteblivit.
– Jag vet inte vad folk säger här uppe om deras jobb, men dom har ju inte lyckats hittills vilket man måste vara ärlig och säga. Båda vill klubben väl och försöker hela tiden göra det bästa. Sedan handlar det om att få ihop det hela. Det har vi inte fått till senaste åren, så enkelt är det.

Ishockey, Hockeyallsvenskan, Mora - Leksand

Leksand har kvalvanan inne.

Är det en ångest på stan eller är det som i Leksand där man nu mera är ganska luttrade då det gäller kvalspel?
– Luttrade tror jag inte att vi är. Jag tror inte att man blir luttrad redan efter ett par säsonger. Leksand är mer luttrade då det gäller kval eftersom man har kvalat lite upp och ner under många herrans år. Jag tror inte att vi har samma rutin då det gäller den delen. Eller rättare sagt folket här har inte det.
– Men ångest? Nej, så är det inte, men det är klart att det är oroligt. Det är hockey och ska man se upplägget så är det egentligen gjort för SHL-lagen. Alltså att dom ska ha fördelarna.
– Sedan är matcherna i sig tuffa och inte det samma som lunken i SHL. Det är mycket smågrejer som kommer att avgöra. Det handlar om att vinna kampen och alla duellerna där ute. Det spelar ingen roll att du är bättre på pappret. I slutändan gäller det ändå att ha mest vilja och få rätt flyt i en sådan här matchserie för då går det fort.

Givetvis kommer Magnus Wernblom matchserien och han känner sig inte alls bekväm med att hans Modo spelar kval för att hålla sig kvar i SHL.
– Jag kommer såklart följa allt. Det är inte roligt när Modo hamnar i en sådan situation. Klart att man inte tycker det är roligt för någon part. Eftersom jag vet hur viktig hockeyn är ”Ö-vik” så vill man inget annat än att Modo ska vara kvar i SHL. Det är en jobbig tid som kommer nu och är några veckor framåt.

Nu blir det Leksand och inte Tingsryd som Modo kommer att ställas mot och det motståndet oroar Modo-ikonen en del.
– Skulle jag få välja så hade jag inte valt Leksand. Så här är det nu och det spelar heller ingen roll vad jag vill och tycker. Det är ändå killarna i laget om är det viktigaste, säger Wernblom med ett lätt skratt.
– Sedan är det en viss skillnad mellan SHL-lagen och dom i Hockeyallsvenskan, men det är inte alltid det som avgör i den här typen av matcher.

Vad är det som oroar dig med att just få möta Leksand?
– Leksand har det här hemmatrycket. Sedan är vi svenskar som bäst när vi har allt att vinna och ingenting att förlora. Idag sitter Leksand i den båten. Vi svenskar ska helst slå ur underläge.

Spelar Modo i SHL nästa säsong?
– JA!

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch