Jeremy Colliton.
Nyheter

Från JVM-spel med Crosby och Getzlaf till livet i Mora: ”Tror verkligen på vad vi gör här”

Som tonåring spelade han JVM med Sidney Crosby och Ryan Getzlaf. Som 27-åring tvingades han lägga av med ishockeyn. Som 31-åring är han en av hockeysveriges mest spännande tränare.
– Jag tror verkligen på vad vi gör här, säger kanadensaren till hockeysverige.se.

MORA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Kanadensaren Jeremy Colliton är en av Hockeyallsvenskans mest spännande tränare. Den tidigare NHL-spelaren (New York Islanders) kom till Mora som spelare inför säsongen 2013/14, men det blev bara tre matcher innan problem med hjärnskakningar stoppade honom från vidare spel. Men i januari 2014 meddelade klubben att dåvarande tränaren Patric Wener lämnar uppdraget och att Colliton tar över. Sedan dess har han varit en mycket uppskattad tränare i klubben.

16

Sidney Crosby.

Hockeysverige.se reste till Mora dagen efter att laget förlorat med 6-0 mot Leksand för att ta reda på vem den 31-åriga centern från Blackie är. Efter diverse P-automatskrångel, man har inte kortautomater i centrala Mora, slår vi oss ner på ett fik längs gågatan i stan. Givetvis går det inte att undgå att fråga honom om hur han upplevde tiden i Kanadas Junior-VM lag där han bland annat med Sidney Crosby och Ryan Getzlaf.
– Vårt lag var verkligen bra och även om Crosby var två år yngre än oss andra så var han en del av gruppen. Första Junior-VM turneringen, 2004, spelade vi i Helsingfors. Där hade vi tolv spelare med som var underåriga. Vi gjorde en bra turnering fram till sista perioden i finalen. Vi ledde med 3-1 inför tredje perioden mot USA men det hände lite grejer där och vi fick bara silver. Det var jobbigt eftersom Kanada inte hade vunnit guld på sju år och nu var vi så nära. Året efter kom vi tillbaka och slutförde uppdraget, säger Colliton med ett leende och fortsätter:
– Vi hade självklart ett bra lag då med. Lockouten som var gjorde inte ont eftersom vi antagligen annars hade tappat några av våra spelare till NHL. Nu gjorde vi inte det och dessutom fick vi med (Patrice) Bergeron som spelade i NHL redan säsongen innan. Själv skadade jag mig redan i en träningsmatch inför turneringen.

Det blev bara en match för Jeremy Colliton under Junior-VM 2005.
– Det som hände var att jag skadade mig i vår första träningsmatch. Sedan kom jag tillbaka och försökte spela fast jag inte var redo för det. Det var faktiskt mot Sverige som jag spelade emot och blev skadad igen. Efter det missade jag resten av turneringen.
– Givetvis var det jobbigt. Jag är stolt över att vara en del av laget, men eftersom jag inte kunde spela så kände jag mig inte lika delaktig som jag hade gjort i turneringen innan. Jag missade mina möjligheter tack vare skadan. Innan turneringen spelade jag tillsammans med Bergeron och Crosby, vilket var en bra chans för hela min karriär.
– Det här har varit ett problem under hela min karriär, att hålla mig hel och frisk. Det var ändå en kul upplevelse och jag är stolt över att vara en del av det lag som vann guld.

Hur upplevde du Sidney Crosby vid den här tiden?
– Jag tror att han första året satte en stor press på sig själv för att bevisa att han hörde hemma i laget. Givetvis var det aldrig någon fråga om han skulle platsa i laget. Han gjorde en bra turnering redan då, men året efter var han mycket mer bekväm och han blev en av lagets ledare, inte vid sidan av isen men på isen. Han jobbade hårt som alltid och han gjorde en väldigt bra turnering.

Efter sin andra Junior-VM turnering fick Jeremy Colliton chansen att spela i NHL för New York Islanders. Det blev totalt 57 NHL-matcher under fem säsonger. Att det inte har blivit fler är en besvikelse för Mora-tränaren.
– Absolut! Jag kände att jag hade kapacitet att spela fler, men jag kunde inte hålla mig skadefri. Varje säsong som jag kunde hålla mig hel spelade jag runt 20 matcher. När man är borta så mycket som jag var på grund av skador är det svårt att etablera sig som hockeyspelare i NHL och självklart känner jag mig besviken över det.

Var det hjärnskakningar som ställde till det då?
– Det var en del av det. Fösta säsongen som proffs spelade jag 19 matcher, men andra säsongen var jag skadad och borta halva säsongen. Säsongen efter spelade jag nästan 20 matcher, men säsongen efter var jag skadad under större delen av säsongen igen.
– Sedan kom jag till Sverige (Rögle) och då var jag hel hela den säsongen. Efter det återvände jag och hade en bra säsong där jag spelade 15 NHL-matcher och gjorde en hel del poäng i AHL. Men säsongen efter skadade jag mig på trainingcampen, jag fick två hjärnskakningar.

BB150124ZE040

Efter en säsong med några matcher i Chinook HL och för Bentley Generals kom sedan Colliton till Mora.
– Att spela för Bentley var för mig ett sätt att försöka komma tillbaka. Den ligan håller en bättre klass än vad många tror. Jag skulle säga att nivå på ligan ligger någonstans mellan Hockeyallsvenskan och Division 1. Bland annat spelade (Dan) Bakala med mig där. Sedan var det en hel del ex-proffs och juniorspelare. Det fungerade inte speciellt bra och jag var nog inte riktigt redo ännu för att spela igen.
– Jag ville ändå fortsätta spela och jag och min familj gillade Sverige från redan första gången vi kom hit. Om jag inte fick spela i NHL var SHL den ligan jag ville spela i. Jag hade varit borta från hockeyn en hel säsong innan och det fanns några lag som ville ge mig en tryout, men Mora ville ge mig ett kontrakt och var villiga att ge mig en chans.

Visste Mora om problemen med dna hjärnskakningar?
– Ja, det visste dom. Självklart är jag tacksam för att dom var villiga att ge mig chansen och visade en lojalitet mot mig. Sedan blev det tre matcher, två egentligen. Det var allt och jag var extremt besviken över att jag inte kunde spela mer. Jag kände att jag hade mycket mer hockey i mig och nu fick jag inte spela mer hockey efter att jag fyllt 27 år, vilket för många hockeyspelare är deras bästa år.

BB150912ZT017

I januari 2014 meddelar Mora att Jeremy Colliton tar över som tränare i klubben.
– När jag inte spelade på ett år blev jag involverad i ett U20-lag i Calgary eftersom jag tänkte att jag kunde vara med och åka skridskor med dom här grabbarna. Jag hoppades på att jag skulle bli bättre, men jag blev aldrig det, säger Colliton med ett lätt skratt och fortsätter:
– Jag var väldigt bra kompis med coachen i laget och han sa åt mig att komma till träningarna, matcherna och hjälpa till på bänken. Jag fick möjligheten att hjälpa forwards upp till en bra nivå och det här var en bra upplevelse för mig.
– Jag minns när jag kom hem efter att ha coachat forwards första gången att jag sa till min fru att jag tror att jag gillade det och det här är något som jag skulle klara av. Samtidigt var det så att jag då fortfarande räknade med att jag skulle kunna spela igen.
– Efter det som sedan hände i Mora var jag beredd på att åka hem eftersom det kändes mest naturligt eftersom jag inte kunde hjälpa klubben. Sedan gjorde Mora en förändring på ledarsidan och man frågade mig om jag vill ta över. För mig var det en ”no brainer”. Jag såg det som en möjlighet och jag tyckte att vi hade mer att få ut av gruppen än vad vi hade visat så långt. Jag tror vi hade förlorat elva av 13 matcher när jag kom in och vi var utanför playoff. Två år senare är jag fortfarande här.

Det är inte bara en spelare i Mora som har tvingats till att sluta spela på grund av hjärnskakningar, men nu jobbar Jeremy Colliton och klubben för att förebygga det.
– Det viktiga nu är att alla i laget är ärliga när man får dom här symptomen, vilket ibland kan vara svårt eftersom alla alltid vill spela. Det är tufft för spelarna att inte kunna spela på grund av skador.Jag vet själv hur det är eftersom jag varit i samma situation. ”Jag mår bra, jag har bara lite huvudvärk”.
– Vi måste utbilda spelarna så vi är säkra på att dom förstår hur viktigt det är och varför man inte får vara med i laget när man har dom här problemen. Får du en smäll ytterligare så vet man aldrig hur lång tid det kan ta innan du är tillbaka. Det handlar med andra ord mycket om att utbilda.

Pratar ni mycket om det här i Mora?
– Ja, absolut. Det är viktig både för spelaren och laget. Att ha en skadad spelare är givetvis aldrig bra. Det kommer alltid bli skador och hjärnskakningar. Du kan aldrig riktigt undvika det, men nyckeln är att du så snabbt och framförallt säkert som möjligt kan få tillbaka killarna i spel och inte får några problem på vägen dit.

Du valde att stanna i Mora trots intresse från andra klubbar, varför?
– För det första gillar vi staden Mora. Det är ett bra ställe för våra barn att bo på. Både jag och min fru är från mindre städer så att Mora inte är så stort är inget problem.
– Sedan är jag extremt lojal mot klubben eftersom dom gav mig den här chansen. Trots att vi har gått igenom en del tuffa tider med laget har vi alltid fått en bra support av klubben. Om du ska göra ett bra jobb så behöver du att klubben tror på dig. Vi jobbar med att spelarna oavsett hur det går ska fortsätt jobba på det man tror på. Jag är även väldigt lojal till Peter (Hermodsson, klubbdirektör) och jag älskar att jobba med honom.
– En annan sak är att jag verkligen tror på det vi gör här. Vi har en bra stab med Örjan Lindmark, Anders Sundbye och så vidare. Det är också en bra grupp av spelare som det verkligen är roligt att jobba tillsammans med. Det är beredda att jobba hårt och kommer till jobbet varje dag och vill bli bättre. Vi vill deras bästa och det är dom medvetna om. Jag känner inte att jag är beredd att lämna allt det här eftersom jag har ett större ansvar för klubben och spelarna än vad som är vanligt för en coach. Det här gillar jag och jag tycker om möjligheten att bygga laget på det sättet som jag tror att vi kan vinna på.

Har du fått frågan från andra klubbar?
– Jag har pratat med några klubbar i SHL, men jag tycker inte att det vore schysst av mig att prata om det.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten