SHL

Tre klubbar på en och en halv månad – sedan fann han sitt hem i LHC: ”Som att göra en U-sväng”

ANNONS

Tre klubbar på en och en halv månad – mitt i sommaren. Det var flera märkliga turer innan Garrett Roe slutligen hamnade i och gjorde succé i Linköping. Nu är amerikanen i Östergötland för att stanna.
– Gräset är inte alltid grönare på andra sidan, säger Roe till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var en typ av sommar som Garrett Roe helst inte vill uppleva igen. Efter en succéartad säsong med EHC München i tyska ligan hade han förlängt sitt kontrakt med klubben, bara för att utnyttja en ut-klausul när schweiziska Genève-Servette visade intresse för den 28-årige amerikanen.

När han väl hade brutit kontraktet med München i juni dröjde det bara en månad innan han hade skrivit kontrakt med NLA-klubben – och ytterligare bara några veckor innan han hade brutit även det kontraktet och blivit klar för Linköping i SHL.
– Allt gick så fort, det var som att göra en U-sväng, skrattar Roe när hockeysverige.se påminner honom om den tumultartade sommaren 2015.
– Det var tre klubbar på en och en halv månad, men i slutändan är jag glad att det blev så här. Vi har funnit ett bra hem och vi är glada där vi är, fortsätter forwarden och syftar på sig själv och sin hustru Brittany.

Innan han fann ”a good home” i Linköping hann Garrett Roe bli bekant med den schweiziska ligan och de begränsningar som finns för importer i NLA. Genève-Servette, där bland annat Johan Fransson spelar, hade redan en rad icke-schweiziska spelare i sin trupp och eftersom klubbarna bara får ställa upp med fyra utlänningar per match fanns det inga garantier för att Roe skulle vara ombytt i varje match.
– När man skriver på för ett nytt lag förväntar man sig att man ska få chansen att spela varje match. Om man hamnar utanför laget, de vinner och tränaren väljer att fortsätta med samma lag, då kan det bli tufft. Jag ville känna att jag hade bra möjligheter att få speltid, men när de inte kunde ge mig de möjligheterna lät de mig leta efter en ny klubb, berättar han.

Flytten till Sverige visade sig falla honom rakt i smaken, både socialt och hockeymässigt. Under grundserien svarade det 173 centimeter långa energiknippet för 41 poäng på 41 matcher och slutade på nionde plats i SHL:s poängliga, trots att han missade elva matcher på grund av skador.


Foto: Bildbyrån/Peter Holgersson

BRA UTDELNING PÅ SINA IMPORTER: ”BRA PÅ ATT TA HAND OM SINA SPELARE”

LHC har till skillnad från många andra SHL-klubbar haft väldigt bra utdelning på sina nordamerikanska importer de senaste åren. Den här säsongen har Roe, Andrew Gordon, Chad BillinsBroc Little, och Rhett Rakhshani alla levererat i poängprotokollet. I fjol gjorde Jeff Taffe och Jacob Micflikier detsamma och tidigare har även Chad Kolarik varit en lyckad värvning. Garrett Roe tror sig ha en teori om varför det är enkelt för så många att lyckas i ”Cluben”.
– De är bra på att ta hand om sina spelare här, säger han.
– När man inte behöver oroa sig för var man ska bo eller den där typen av praktiska bestyr kan man fokusera på hockeyn i stället. Det gör att det blir bekvämt för dig och din familj.

Det var också en av de främsta orsakerna till att han i januari valde att förlänga kontraktet med Linköping till och med säsongen 2017/18.
– Gräset är inte alltid grönare på andra sidan. Jag är nöjd med var jag befinner mig. Vissa killar vill naturligtvis sticka till Ryssland och tjäna storkovan, men andra föredrar den högre levnadsstandarden i Sverige. Det finns alltid olika faktorer, säger Garrett Roe.
– Min fru gillar verkligen Sverige och det är viktigt för mig att hon är tillfreds. Samtidigt trivs jag väldigt bra i omklädningsrummet och med killarna här. När de hörde av sig och ville förlänga var jag inte svårflirtad. Varför ska jag leta efter något annat när jag är nöjd med var jag befinner mig?

Linköping har haft en stark grundserie i SHL och slutade trea i tabellen efter dominanterna Skellefteå och Frölunda. Inför slutspelet, där LHC ställs emot de regerande mästarna Växjö i kvartsfinalspelet, har Garrett Roe en positiv känsla.
– Vi har ett lag som är svåra att spela emot och ett lag som ger oss själva chansen att vinna varje match. Vi har bra självförtroende, har gjort framsteg hela säsongen och det gör att det känns lovande.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL