Jens Bergenström.
Nyheter

Från rinken till golfbanan: ”Älskar den mentala utmaningen”

ANNONS

I slutet av januari släppte Dalsjö Golfklubb, som ligger mellan Falun och Borlänge, en något oväntad nyhet: hockeyprofilen Jens Bergenström hade värvats till marknadssidan. Vi ringde upp Leksands-ikonen och tog tempen på hans golfintresse – som i likhet med många andra framstående hockeyspelare visade sig vara hög:
– Golf är den ultimata mentala utmaningen. Jag älskar den, säger han till Golfing.se.

FÅ DE SENASTE GOLFNYHETERNA FRÅN GOLFING.SE!

Fler än 7 400 åskådare sökte sig till Tegera Arena lördagen den 6 februari för att hylla Jens Bergenström, som avslutat elitkarriären. 35-åringen från Borlänge representerade Leksands IF från och med säsongen 2003/04 och blev en ikon för fansen. Han kom bland annat att symbolisera glädjen i lagets återkomst till SHL våren 2013 när han med tårar i ögonen försökte sätta ord på känslorna i en klassisk intervju med Viasat.

Vid sidan om hockeyn har golfen alltid varit ett stort intresse.
– Jag har alltid varit intresserad av mental träning, och golfen är den ultimata utmaningen. Du har enbart dig själv att skylla om det går dåligt. Inom en lagidrott som hockey finns det alltid något eller någon annan att skylla på. Det kan vara en domare, en motståndare, en medspelare eller vad som helst, säger Bergenström till Golfing.se.

Forwarden är knappast ensam inom hockeyvärlden om att söka sig till golfbanan. Sporten är stor bland hockeyspelare. Det arrangeras årliga tävlingar för SHL-lagen (Leksand, dock utan Bergenström, vann 2014) och i NHL pratar man ofta om att ”åka till golfbanan” som en metafor till att slås ut ur slutspelet i ett tidigt skede. Legendarer som Bobby Orr, Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Aleksandr Ovetjkin och Sidney Crosby är alla golfspelare – men även i SHL är intresset stort.
– Jag är ganska säker på att hälften av spelarna i Leksand har spelat någon gång i alla fall. Kanske inte regelbundet under karriären, då har träningen tagit bort lite av tiden. Så var det för mig. Jag var nere på runt tre i handicap när jag spelade som mest i slutet av 90-talet men kunde inte hålla det. Nu har jag 6,3 någonting… tror jag.
– Jag tror att hockeyspelare fastnar för golfen av olika anledningar. Det har ju en tjusning i tävlingsmomentet också. Många trivs med att du bara har dig själv att skylla, och sen är det ju en oerhört social grej. Man umgås i fyra timmar utan avbrott.

Hur skulle du generellt beskriva en hockeyspelares golfsving? Rätt kraftfull, antar jag…
– Ja, så är det. Om jag går till mig själv slår jag väldigt långt, men det kan också bli ganska snett, haha. Jag har drivit green på hål som mäter 300 meter, men jag har också slicat ut den över tre andra hål…

Bergenström är uppväxt i Dalsjö by och kan banan utan och innan efter en uppsjö av sällskapsrundor, främst som ung. Han beskriver den som ganska varierad, med några öppna hål kombinerat med mer stängda i skogsmiljö. Svårighetsgraden varierar.

Följer du med i proffsgolfen?
– Ja, så mycket jag kan. Jag ser alla majors, men det är inte så att jag sitter och följer en vanlig tävling på Europatouren. British Open tycker jag är roligast. Den är mest klassisk. Men det intressanta med den är att ingen svensk lyckas vinna, trots att man sitter där och hoppas varje gång. Enda sedan Jesper Parnevik misslyckades 1997 på Turnberry verkar det vila en liten förbannelse över svenskt deltagande i majors, men det känns som att Henrik Stenson skulle kunna vinna på rätt tävling med lite flyt. Och vinner bara någon kommer nog fler att följa efter.

Vilken bana spelar du helst?
– Augusta National eller Pebble Beach.

Favoritklubba i bagen?
– Drivern.

270-metersdrive eller sänkt tiometersputt?
– Då blir det driven, haha.

Favoritspelare?
– Jordan Spieth.

Varför ska man spela Dalsjö GK?
– Två stora anledningar: den ena att banan är väldigt fin, och den andra att det är väldigt bra stämning bland medlemmarna och runtomkring. Folk känner sig som hemma här.

Av: Johan Wennerström – Golfing.se

FÅ DE SENASTE GOLFNYHETERNA FRÅN GOLFING.SE!

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch