Sakari Salminen (nr23) i Lakers-tröjan 2015-16
Växjö Lakers HC

Stjärnvärvningen gav Växjö en offensiv injektion: ”Hade lite tur några gånger”

ANNONS

Han har vräkt in poäng i Finland och svarat för mer än 50 poäng under en NHL-säsong i Philadelphia I kväll visade finländaren Ville Leino att han kan producera i SHL också. Med fyra poäng förde han Växjö till en säker 4-2-seger mot Brynäs.
– Jag hade lite tur några gånger, säger Leino till C More.

Ville Leino har haft en synnerligen intressant karriär bakom sig. Den nu 32-årige forwarden var föremål för ett av modern tids sämsta NHL-kontrakt när han skrev ett sexårskontrakt med Buffalo Sabres värt 27 miljoner dollar 2011. Det var ett kontrakt han blev utköpt ifrån efter att bara ha skrapat ihop 46 poäng på 137 matcher.

Efter att ha sökt lyckan i både KHL och schweiziska NLA dök han innan transferstoppet upp i Växjö i SHL. Där har han haft en ganska tystlåten inledning på sin svenska sejour med ett mål på sina tio första matcher. Men på onsdagskvällen slog det gnistor om finländaren.

Med ett mål och tre assist var hade han huvudrollen i 4-2-segern över Brynäs.
– Jag hade lite tur några gånger, säger han blygsamt till C More.
– Varje gång man gör några poäng har man gjort något rätt. Det kändes bra redan i första perioden och som om jag kunde ha fått några mål redan där. Det var bara att fortsätta jobba, för förr eller senare kommer pucken att gå in.

Målet han gjorde, ett friläge som gav 2-0 i den andra perioden, var ett av kvällens vackraste ögonblick.
– Jag visste inte att jag var fri först, men sedan blev det fritt fram. Jag letade efter en skottmöjlighet, men sedan öppnade han sig och jag kunde sätta den mellan benen. Ibland funkar det och då kan det se bra ut, säger Leino.

Tränare Sam Hallam gladde sig åt att Leino, och även den andra nya finländaren Sakari Salminen som också blev målskytt, levererade så bra.
– Det är jätteviktigt. Tittar man på vårt lag i dag har vi (Tuomas) Kiiskinen och (Richard) Gynge utanför. Det visar på bredd i produktionen och när vi får tillbaka ett par killar blir vi farliga på bred front.

Calle Rosén och Gustav Rydahl blev också målskyttar för Växjö, som ledde med 4-0 efter två perioder. Ponthus Vesterholm och tidigare Växjöforwarden Nick Johnson svarade för varsin riktigt vacker reducering i den tredje perioden. För Johnson var det 20:e målet för säsongen och han toppar därmed SHL:s målliga efter att ha passerat Joel Lundqvist, Frölunda, i toppen.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 27 maj
13:20 Kanada - Lettland VM
17:20 USA - Tyskland VM
söndag 28 maj
02:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:30 USA - Lettland VM
19:30 Tyskland - Kanada VM
tisdag 30 maj
02:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL