Stefan Öhman
Nyheter

Tuff säsong för favoriterna – men kaptenen har inte gett upp ännu: ”För tidigt att börja gräma sig”

ANNONS

Inför säsongen var man topptippade. Men med sex matcher kvar att spela ser Björklövens säsong ut att gå mot ett ordentligt misslyckande. Lagets kapten, Stefan Öhman, har dock inte gett upp ännu.
– Jag ser det ändå som en fördel att vi möter Hästen och Mora, som är indragna i det. Kan vi ta tre poäng i de matcherna ger det extra, att vi äter in, säger Öhman till hockeysverige.se.

Med sex matcher kvar att spela av Hockeyallsvenskan ligger Björklöven pyrt till. På sin tolfte plats har man visserligen i praktiken säkrat kontraktet inför nästa år, men förhoppningarna inför säsongen var betydligt större än så.

Stefan Öhman. Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

Tillsammans med Västerås var Björklöven topptippat i Hockeyallsvenskan. Nu behöver man ta in sju poäng på Vita Hästen, och dessutom ta sig förbi ytterligare tre lag, för att över huvud taget ta sig till slutspelsserien. Umeålagets kapten Stefan Öhman håller med om att säsongen så här långt inte blivit vad man hoppades på.
– Absolut, inget snack om det. Vi fick ju en rätt så bra start, sen vet jag inte vad det var som hände. Det är svårt att sätta fingret på. Vi fick ett par förluster och det börjar knyta sig, det blir lätt så om man räknat med att det ska gå bättre, så kommer det några förluster till, och vi känner pressen både utifrån och från oss själva. Vi vill vinna mer än så, men det är tufft, precis som det blir för andra lag som hamnar i en sån spiral, säger den 39-årige centern till hockeysverige.se.

Målsättningen internt i laget var blygsammare än vad många experter tippade, men som tabellplaceringen ser ut just nu är säsongen ändå ett misslyckande.
– Målsättningen var att ta oss till slutspelet. Det där med topp två var väl mest folk omkring som skrev det, vi sa att vi skulle vara topp åtta. Det är en jämn serie, det fanns ingen anledning att göra det riktigt.

När det gick som tyngst för Björklöven under hösten förlorade man åtta raka matcher, och lyckades bara ta hem en poäng av 24 möjliga. Det är lätt att titta tillbaka på den trenden i efterhand och peka på när Björklövens säsong gick åt skogen, men Stefan Öhman tycker inte att det är dags att vara bitter över förlustsviten ännu.
– Jag tycker att det är för tidigt att börja gräma sig över det ena eller det andra, det är sex matcher kvar att spela innan vi gör bokslut över säsongen. Men det är klart att förlustsviten har ju satt oss i en tuff sits. Efter julen framför allt har vi plockat poäng i de flesta matcherna, men det är som du säger, åtta matcher är 24 poäng som vi inte tog, så att säga. Normalt sett borde vi ha tagit några poäng under den perioden och då ser det annorlunda ut nu, men det är bara om och men, situationen ser ut som den gör. Vi får reda upp den tuffa perioden i höstas genom att göra en bra avslutning, det är det vi koncentrerar oss på just nu.

Påverkades ni negativt när det gick tungt av att vara så topptippade, även om det inte var där er egen målsättning låg?
– Både och. Det är klart, man påverkas kanske till viss del av det där. När förlustraden växer så skrivs det ju ännu mer av de som tippat oss högt upp, och det sprider sig ju. Samtidigt så försöker vi skärma av oss lite, oavsett om folk tippar oss i toppen eller botten. Personligen tycker jag att det är bäst att de som tycker får tycka, vi har egna mål och en egen plan för hur vi vill att det ska fungera.

MÖTER HÄSTEN PÅ TORSDAG

På torsdag, i lagets första match efter uppehållet, möter man just Vita Hästen som för närvarande har den sista platsen till slutspelsserien. Björklöven ligger sju poäng bakom med en match mindre spelad än Norrköpingslaget.
– Som det ser ut just nu så är allt vi gör att koncentrera oss på nästa match, och att ta tre poäng. Jag ser det ändå som en fördel att vi möter Hästen och Mora, som är indragna i det. Kan vi ta tre poäng i de matcherna ger det extra, att vi äter in. Hade vi bara mött topplagen så kanske det inte hade räckt även om vi hade vunnit, nu är det större chans att klara det av egen kraft.

Landslagsuppehållet, med en möjlighet till både träning och vila, kom lägligt efter 2-7-förlusten mot Tingsryd i sista matchen före.
– Dels har vi ju nött på detaljer i grundspelet lite grann, finslipat. Sen, framför allt förra veckan, så tränade vi lite hårdare för att kunna vila över helgen och få en topp inför slutet. Nu är ju de sista sex matcherna på tolv dagar eller något sånt, så det är varannandagshockey och slutspelskaraktär. Det känns ju roligt också att kunna äta, sova och spela ishockey de sista veckorna som är kvar, och förhoppningsvis förlänga säsongen.

Tre poäng mot Vita Hästen ser ju ut som ett måste för att ni ska ha någon rimlig chans. Har ni pratat något extra om någon strategi, till exempel om ni ska ta ut målvakten om det är oavgjort i slutet av matchen?
– Nej, det är inget vi har pratat om. Vi förbereder oss på samma sätt som för alla matcher, som vi känner ger bäst chans att ta tre poäng. Börjar man hitta på massa annat är det lätt att bara röra till det. Vi startar matchen och spelar, och skulle det vara oavgjort i slutet får man se vad man gör då. Man kan inte sätta sig och säga det flera dagar innan, det måste växa fram under matchens gång.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch