LEDER LAGET. Filip Cruseman har lett Karlskrona under lagets uppryckning.
SHL

Petades i början av säsongen – nu är han en av SHL:s främsta målskyttar

ANNONS

Han har haft problem att ta plats i Karlskrona under säsongen. Nu är Filip Cruseman en av hela SHL:s hetaste målskyttar, sett till spelminuter.
– Oj, det hade jag ingen aning om. Men det har ju gått väldigt bra, det måste jag säga, berättar KHK-stjärnan för hockeysverige.se.

Filip Cruseman har tagit den långa vägen till SHL. Efter att ha spelat i Djurgården som junior tog han steget ner till Enköping i division 1, innan klivet till det då allsvenska KHK togs. Nu, vid 25 års ålder, har han fått chansen i Sveriges högstadivision. En chans han minst sagt tagit väl tillvara på.

För efter att ha varit en av de verkliga nyckelspelarna i fjolårets Karlskrona fick han sparsamt med speltid under inledningen av säsongen. En frustrerande situation för Cruseman, som hade hoppats på att få en bärande roll i nykomlingen.
– Jag ville spela, såklart. Det fanns en liten frustration, men det var och är samtidigt bra konkurrens i laget. Där och då tyckte coacherna att det fanns andra spelare som gjorde det bättre än jag, säger stockholmaren till hockeysverige.se.

Men när chansen väl kom tog han tillvara på den direkt.
– Jag försökte hålla humöret uppe hela tiden, och fokusera på att verkligen ta chansen när jag fick den i stället. Jag gjorde två mål direkt mot Malmö, och det flöt på bra där ett tag.
– Men jag blev lite bekväm och åkte ur laget igen. Jag fick lite av en tankeställare att det inte går att slappna av någonting, och det är såklart bra. Vi har en bra konkurrens, och det höjer dig som spelare.

BB150308ZN009

Alexander Bergström.

Men nu ska det krävas mycket för att peta undan Filip Cruseman från Karlskronas laguppställning. Innan han gick mållös av isen mot Brynäs i torsdags hade han gjort fem mål på tre matcher, och kedjan med Alexander Bergström och Joel Kellman var under perioden en av de hetaste i hela ligan.
– Vi har spelat en del ihop tidigare, i allsvenskan, och vi funkade bra ihop då. Men de här matcherna på slutet är de första vi spelat ihop i SHL, och det kändes direkt att vi fick ett bra flyt tillsammans.
– Jag har fått en bra roll i powerplay också, med att få stå framför mål och försöka peta in puckarna. Det är liksom dit pucken kommer till slut, säger han med ett lätt skratt.

Filip Cruseman är inte bara en av seriens mer formstarka målskyttar, utan också en av seriens främsta sett till speltid. Inför matchen mot Brynäs var han seriens mest effektive målskytt, med 1,9 fullträffar per spelad timme.
– Oj, det hade jag faktiskt ingen aning om. Men samtidigt har det gått väldigt bra, och jag har fått stort förtroende på senare tid. Jag har fått möjligheten att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt.
– Sen är det faktiskt så att jag har ändrat spelstil litegrann. Nu står jag som sagt mycket runt kassen och försöker pilla in puckarna därifrån.

Hur är det möjligt att ändra spelstil som 25-åring?
– Jag pratar mycket med målvakterna och målvaktstränaren om hur man ska agera framför mål för att störa dem så mycket som möjligt. Det har hjälpt en hel del.

BB160123ZD082

”TAGIT TID ATT VÄXA IN I SHL-KOSTYMEN”

Det har blivit 13 mål för SHL-debutanten, som varit det främsta offensiva hotet i det pånyttfödda Karlskrona de senaste matcherna. Lagets fem matcher långa poängsvit bröts i den nyss nämnda matchen mot Brynäs, men det var nära ännu en match med poäng för Blekinge-laget.
– Vi fick onekligen chansen, eftersom vi spelade powerplay i sju minuter i sträck i den tredje perioden.
– Det har tagit tid för oss att växa in i SHL-kostymen, det går inte att komma ifrån. Men vi har spelat bra under stora delar av säsongen. Problemet är att vi inte har spelat bra i 60 minuter, utan dippat någon period här och där hela tiden och släppt in tre, fyra mål på kort tid.

BB150916BB271

Pelle Hånberg.

Har det varit påfrestande mentalt att åka på förlust på förlust?
– Jag måste säga att jag tycker tränarna gjort det bra där. De har varit positiva och sagt att det gått och rätt håll, och att vändningen kommer komma. Det får man ändå säga att den gjort nu. Men det är klart att självförtroendet fick sig en liten törn.
– Det var viktigt för oss att få den där segern hemma mot Modo. Efter den har vi fått självförtroende och vågat spela ut på ett annat sätt. Nu blir vi lite lika stressade om vi åker på ett mål i baken heller, som vi kunde bli förut. Nu fortsätter vi bara spela vidare på samma sätt, i stället för att satsa allt på att kvittera direkt och åka på ett mål till.

Vad har ni gjort annorlunda den senaste tiden, jämfört med när det såg som allra sämst ut?
– Vi tog fram några punkter som behövde bli bättre. Vi har fokuserat mer på styrspel och få ett bra försvarsspel, och att få pucken på mål snabbare. Spela mer i djupled.

Karlskrona har elva poäng upp till nästjumbon Modo, efter att Ö-vikslaget skrällt mot Linköping under torsdagen. Ett svårt läge för KHK, som nu ser ut att trots allt hamna klart sist i serien trots uppryckningen.
– Vi är där vi är, det är inget att blunda för. Nu handlar det om att ta det match för match och försöka skapa en sorts ”vinnarkontinuitet”. Vi kan inte fokusera på vad som händer i mars, utan nu handlar det om att vinna matcher och bygga upp ett så bra självförtroende vi bara kan.

Linköping hemma väntar. De är säkert revanschsugna efter att ha förlorat mot Modo.
– Men du, det är vi också, avslutar Cruseman med ett skratt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch