LEDER LAGET. Filip Cruseman har lett Karlskrona under lagets uppryckning.
SHL

Petades i början av säsongen – nu är han en av SHL:s främsta målskyttar

Han har haft problem att ta plats i Karlskrona under säsongen. Nu är Filip Cruseman en av hela SHL:s hetaste målskyttar, sett till spelminuter.
– Oj, det hade jag ingen aning om. Men det har ju gått väldigt bra, det måste jag säga, berättar KHK-stjärnan för hockeysverige.se.

Filip Cruseman har tagit den långa vägen till SHL. Efter att ha spelat i Djurgården som junior tog han steget ner till Enköping i division 1, innan klivet till det då allsvenska KHK togs. Nu, vid 25 års ålder, har han fått chansen i Sveriges högstadivision. En chans han minst sagt tagit väl tillvara på.

För efter att ha varit en av de verkliga nyckelspelarna i fjolårets Karlskrona fick han sparsamt med speltid under inledningen av säsongen. En frustrerande situation för Cruseman, som hade hoppats på att få en bärande roll i nykomlingen.
– Jag ville spela, såklart. Det fanns en liten frustration, men det var och är samtidigt bra konkurrens i laget. Där och då tyckte coacherna att det fanns andra spelare som gjorde det bättre än jag, säger stockholmaren till hockeysverige.se.

Men när chansen väl kom tog han tillvara på den direkt.
– Jag försökte hålla humöret uppe hela tiden, och fokusera på att verkligen ta chansen när jag fick den i stället. Jag gjorde två mål direkt mot Malmö, och det flöt på bra där ett tag.
– Men jag blev lite bekväm och åkte ur laget igen. Jag fick lite av en tankeställare att det inte går att slappna av någonting, och det är såklart bra. Vi har en bra konkurrens, och det höjer dig som spelare.

BB150308ZN009

Alexander Bergström.

Men nu ska det krävas mycket för att peta undan Filip Cruseman från Karlskronas laguppställning. Innan han gick mållös av isen mot Brynäs i torsdags hade han gjort fem mål på tre matcher, och kedjan med Alexander Bergström och Joel Kellman var under perioden en av de hetaste i hela ligan.
– Vi har spelat en del ihop tidigare, i allsvenskan, och vi funkade bra ihop då. Men de här matcherna på slutet är de första vi spelat ihop i SHL, och det kändes direkt att vi fick ett bra flyt tillsammans.
– Jag har fått en bra roll i powerplay också, med att få stå framför mål och försöka peta in puckarna. Det är liksom dit pucken kommer till slut, säger han med ett lätt skratt.

Filip Cruseman är inte bara en av seriens mer formstarka målskyttar, utan också en av seriens främsta sett till speltid. Inför matchen mot Brynäs var han seriens mest effektive målskytt, med 1,9 fullträffar per spelad timme.
– Oj, det hade jag faktiskt ingen aning om. Men samtidigt har det gått väldigt bra, och jag har fått stort förtroende på senare tid. Jag har fått möjligheten att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt.
– Sen är det faktiskt så att jag har ändrat spelstil litegrann. Nu står jag som sagt mycket runt kassen och försöker pilla in puckarna därifrån.

Hur är det möjligt att ändra spelstil som 25-åring?
– Jag pratar mycket med målvakterna och målvaktstränaren om hur man ska agera framför mål för att störa dem så mycket som möjligt. Det har hjälpt en hel del.

BB160123ZD082

”TAGIT TID ATT VÄXA IN I SHL-KOSTYMEN”

Det har blivit 13 mål för SHL-debutanten, som varit det främsta offensiva hotet i det pånyttfödda Karlskrona de senaste matcherna. Lagets fem matcher långa poängsvit bröts i den nyss nämnda matchen mot Brynäs, men det var nära ännu en match med poäng för Blekinge-laget.
– Vi fick onekligen chansen, eftersom vi spelade powerplay i sju minuter i sträck i den tredje perioden.
– Det har tagit tid för oss att växa in i SHL-kostymen, det går inte att komma ifrån. Men vi har spelat bra under stora delar av säsongen. Problemet är att vi inte har spelat bra i 60 minuter, utan dippat någon period här och där hela tiden och släppt in tre, fyra mål på kort tid.

BB150916BB271

Pelle Hånberg.

Har det varit påfrestande mentalt att åka på förlust på förlust?
– Jag måste säga att jag tycker tränarna gjort det bra där. De har varit positiva och sagt att det gått och rätt håll, och att vändningen kommer komma. Det får man ändå säga att den gjort nu. Men det är klart att självförtroendet fick sig en liten törn.
– Det var viktigt för oss att få den där segern hemma mot Modo. Efter den har vi fått självförtroende och vågat spela ut på ett annat sätt. Nu blir vi lite lika stressade om vi åker på ett mål i baken heller, som vi kunde bli förut. Nu fortsätter vi bara spela vidare på samma sätt, i stället för att satsa allt på att kvittera direkt och åka på ett mål till.

Vad har ni gjort annorlunda den senaste tiden, jämfört med när det såg som allra sämst ut?
– Vi tog fram några punkter som behövde bli bättre. Vi har fokuserat mer på styrspel och få ett bra försvarsspel, och att få pucken på mål snabbare. Spela mer i djupled.

Karlskrona har elva poäng upp till nästjumbon Modo, efter att Ö-vikslaget skrällt mot Linköping under torsdagen. Ett svårt läge för KHK, som nu ser ut att trots allt hamna klart sist i serien trots uppryckningen.
– Vi är där vi är, det är inget att blunda för. Nu handlar det om att ta det match för match och försöka skapa en sorts ”vinnarkontinuitet”. Vi kan inte fokusera på vad som händer i mars, utan nu handlar det om att vinna matcher och bygga upp ett så bra självförtroende vi bara kan.

Linköping hemma väntar. De är säkert revanschsugna efter att ha förlorat mot Modo.
– Men du, det är vi också, avslutar Cruseman med ett skratt.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten