Robin Rahm och Gustaf Lindvall.
Nyheter

Vänner och konkurrenter — målvakternas samarbete lyfter AIK: ”Finns ingen prestige i vem som spelar”

ANNONS

De konkurrerar om samma speltid med AIK i Hockeyallsvenskan. Det har inte hindrat Gustaf Lindvall och Robin Rahm från att bli goda vänner. Duon har gett topplaget ett stabilt målvaktsspel som kan leda långt i vår.
— Vi är ganska ärliga mot varandra när vi ser grejer på isen och sedan försöker vi tillsammans komma fram till lösningar på det, säger Rahm när hockeysverige.se träffar honom och Lindvall på Hovet.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Är AIK:s Gustaf Lindvall och Robin Rahm Hockeyallsvenskans bästa målvaktsduo? I alla fall är man ett av seriens bästa i tuff konkurrens med Vita Hästens Axel Brage och Linus Söderström samt Tingsryds Johannes Jönsson och Wictor Ragnewall. Lindvall toppar inför kvällens match mot Karlskoga målvaktsligan med en räddningsprocent på 93,31 medan Rahm ligger på nionde plats (91,94). Både Rahm och Lindvall spelade för AIK även förra säsongen, men då var Lindvall mestadels utlånad till Arlanda i Hockeyettan medan Rahm hade förstaspaden i ett AIK som det blåste kallt kring.

Vad ligger bakom den här förvandlingen bakom AIK:s målvaktsduo som gjort att man nu krigar om platsen som ligans bästa målvakter? Hockeysverige.se begav sig till Hovet för att ställa den frågan till firma Rahm/Lindvall.
– Vi har haft ett bra stäm och det handlar om mycket om att man får jobba med Persson (Stefan, målvaktscoach). Nu är jag inne på andra året här och förra säsongen var det ganska mycket nytt för mig Sedan är vi bra som lag och det är alltid lättare att spela i ett topplag jämfört med ett bottenlag, berättar Rahm
Lindvall:
– Jag kan bara instämma. Vi har en bra målvaktstränare och spelar i ett bra och vinnande lag. Då är det ganska tacksamt att stå där bak.

Vad har Stefan Persson betytt för dig, Gustaf?
– För mig är det sjukt mycket. När han tog mig till Arlanda förra säsongen var jag inte direkt på toppen av karriären. Jag hade haft en säsong i Tingsryd där det inte hade gått mer än hyfsat i division 1. Jag kände då att jag måste få ordning på spelet om jag skulle ta sig någonstans någon gång, så jag är jäkligt tacksam att han tog mig till Arlanda.


Robin Rahm. Foto: Ronnie Rönnkvist

”DET FINNS INTE NÅGON PRESTIGE I VEM SOM SPELAR”

Det är andra säsongen Lindvall och Rahm jobbar tillsammans och det talas om en alldeles speciell kemi mellan de båda som en av nycklarna till deras framgång.
Rahm:
– Vi är ganska ärliga mot varandra när vi ser grejer på isen och sedan försöker vi tillsammans komma fram till lösningar på det. Då menar jag allt, positionsspel, förflyttning och så vidare. Egentligen har vi samma tänk på målvaktsspelet. Då blir det ganska enkelt att hjälpa varandra i allting.
– Båda vill ju uppåt och vi vet att det inte är kritik på det viset man ger varandra. Man vill få den andre bättre samtidigt som man vill lära sig något av en andre också.

Vågar ni var tuffa mot varandra i kritiken?
Lindvall:
– Tuffa… Vi är ärliga. Det bästa tycker jag är att det inte finns någon prestige i vem som spelar. Oavsett vem som spelar, låt oss säga att Robin spelar tio matcher på raken, så kommer jag hjälpa honom lika mycket för det. I slutändan handlar det ändå om att utvecklas och bli bättre varje dag.

Hur skulle ni beskriva det driv ni har med och mot varandra på träningarna?
Lindvall:
– Jag tycker mer att vi är noggranna. Vi håller inte bara på att kämpa och kasta oss till höger och vänster. Det kanske man gjorde mer förut. Nu är det mer att vi vill vara så noggranna och göra så rätt som möjligt. Då får också en puck gå in ibland.
Rahm:
– Vi har ganska höga krav på oss själva också samtidigt som jag själv känner att jag har börjat ställa högre krav på allting egentligen. När man har höga krav på sig själv blir det även ett jäkla driv på träningarna och man ställer då också höga krav på medspelarna inställningsmässigt och så vidare.
– Sedan är det som ”Gurra” säger att man är väldigt noggrann med spelet och man vill hjälpa till med allt och få bland annat försvarsspelet att fungera och att egentligen hela laget ska bli bättre, att allt ska lyfta och inte bara vi två målvakter.


Gustaf Lindvall. Foto: Ronnie Rönnkvist

”RINGER VARANDRA FÖR ATT PRATA OM OLIKA SITUATIONER”

Robin Rahm är från Torsby i Värmland och Gustaf Lindvall från Skellefteå, men dom båda målvakterna har också byggt upp en vänskap med varandra vid sidan av isen i huvudstaden.
Lindvall:
– Nog umgås vi vid sidan av, snackar och käkar lunch ihop men även snackar mycket på telefon. Jag har barn hemma så jag är rätt mycket hemma efter träningarna. Vi ser ofta ganska mycket hockeymatcher och ser vi någon speciell situation som uppstår så händer det att vi ringer varandra för att prata om den.

Är inte den här kommunikationen mellan två målvakter ganska viktig, ni är ju ett lag i laget kan man väl säga?
Rahm:
– Jo, så är det. Det är alltid bra när det fungerar och jag tycker att det fungerade bra även med (Alexander) Hamberg förra säsongen. Även om han inte spelade mycket så var han en väldigt bra person att diskutera med. Kanske är det så att jag och ”Gurra” diskuterar lite mer hockey och målvaktsspel eftersom vi är lite mer lika i hur vi vill jobba.

AIK hade en ganska tuff säsong både på och vid sidan av isen i fjol. Trots det valde både Robin Rahm och Gustaf Lindvall att stanna kvar i klubben.
– Den största anledningen till att jag blev kvar var att även Persson skulle bli kvar. Jag ville ha ett år där och jag klickade bra med honom. Även jag och Persson har samma tänk om hur man ska spela, säger Robin Rahm och fortsätter:
– En annan anledning till att jag blev kvar var att Roger (Melin) skulle komma in. Det kändes då att allt skulle bli bättre samtidigt som det inte kunde bli värre än vad det var i fjol. Förra säsongen var det allt från styrelse, coacher och så vidare. Kunde jag klara av den säsongen och ändå utveckla spelet så kände jag att jag kunde göra det den här säsongen också.
Lindvall:
– Jag kände att det var kul att få chansen att spela hockey på heltid igen. När jag skulle få chansen att jobba med Stefan ett år till var det ingenting att fundera på. Det var bara att ta chansen.

Vad har Roger Melin och Anders Gozzi tillfört den här gruppen?
Lindvall:
– Ett lugn och en stabilitet. Nu var jag inte här så mycket förra säsongen. Det stormade ganska mycket då men både Melin och Gozzi är väldigt lugna och stabila. Det tror jag har hjälpt gruppen mycket.
Rahm:
– Nu har vi en helt annan tabellposition mot förra säsongen. Då är det också mycket lättare att hålla ett lugn. Förra säsongen var det mer eller mindre kris från omgång ett. Det lugnade aldrig ner sig utan det ett jäkla tryck hela tiden. Det så mycket saker som hände och som aldrig varit med om i hockeykarriären tidigare både på och utanför isen. Det blev som en ond cirkel som mer eller mindre höll i sig hela säsongen.
– Sedan tycker jag ändå att vi som grupp höll ihop det bra hela tiden. Det var en ganska bra stämning även om vi visste att det var stressat utanför.

Om jag hade sagt innan säsongen att AIK skulle ligga tvåa i tabellen efter 37 matcher, vad hade ni svarat då?
– Det hade jag tagit direkt, säger Gustaf Lindvall med ett leende varpå Robin Rahm fyller i:
– Jag trodde faktiskt inte att vi skulle vara med på det här sättet. Vi har ju varit med i toppen från början egentligen.

Fanns känslan i gruppen redan innan säsongen att AIK hade något bra på gång?
Rahm:
– Som jag kände var det svårt att veta. Det kändes jäkligt bra på försäsongen även inför förra säsongen och vi vann nästan allt. Sedan blev det som det blev. Nu hade jag mest fokus på att det skulle bli bättre än förra säsongen, få ordning på spelet, rutiner och allting egentligen.
– Jag tänkte nog aldrig på att vi skulle vara med och slåss om att vinna serien, den känslan hade jag inte.

Är det här laget moget redan idag för att ta klivet upp i SHL?
Rahm:
– Man vet aldrig, men större under har skett när man ser vilka lag som gått upp.

Skulle även AIK kunna hålla sig kvar med det här laget om ni skulle gå upp?
Rahm:
– Det vet jag inte, men det organisationen har sagt till oss är att AIK vill bygga mer långsiktigt. Det är mycket som måste rustas upp för att bli ett stabilt SHL-lag. Det tror jag klubben känner också, men jag tror att allting är på rätt väg med nya vd:n och allting runt omkring. Tidigare tror jag att man velat upp i toppen direkt och det är sällan en sådan satsning lyckas. Då hamnar man oftast i skiten i ställen.
Lindvall:
– Jag håller med Robin. Precis som organisationen sa innan säsongen så finns det en långsiktig plan på att etablera sig, avslutar målvaktsduon.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL