Sök
Robin Rahm och Gustaf Lindvall.
Nyheter

Vänner och konkurrenter — målvakternas samarbete lyfter AIK: ”Finns ingen prestige i vem som spelar”

De konkurrerar om samma speltid med AIK i Hockeyallsvenskan. Det har inte hindrat Gustaf Lindvall och Robin Rahm från att bli goda vänner. Duon har gett topplaget ett stabilt målvaktsspel som kan leda långt i vår.
— Vi är ganska ärliga mot varandra när vi ser grejer på isen och sedan försöker vi tillsammans komma fram till lösningar på det, säger Rahm när hockeysverige.se träffar honom och Lindvall på Hovet.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Är AIK:s Gustaf Lindvall och Robin Rahm Hockeyallsvenskans bästa målvaktsduo? I alla fall är man ett av seriens bästa i tuff konkurrens med Vita Hästens Axel Brage och Linus Söderström samt Tingsryds Johannes Jönsson och Wictor Ragnewall. Lindvall toppar inför kvällens match mot Karlskoga målvaktsligan med en räddningsprocent på 93,31 medan Rahm ligger på nionde plats (91,94). Både Rahm och Lindvall spelade för AIK även förra säsongen, men då var Lindvall mestadels utlånad till Arlanda i Hockeyettan medan Rahm hade förstaspaden i ett AIK som det blåste kallt kring.

Vad ligger bakom den här förvandlingen bakom AIK:s målvaktsduo som gjort att man nu krigar om platsen som ligans bästa målvakter? Hockeysverige.se begav sig till Hovet för att ställa den frågan till firma Rahm/Lindvall.
– Vi har haft ett bra stäm och det handlar om mycket om att man får jobba med Persson (Stefan, målvaktscoach). Nu är jag inne på andra året här och förra säsongen var det ganska mycket nytt för mig Sedan är vi bra som lag och det är alltid lättare att spela i ett topplag jämfört med ett bottenlag, berättar Rahm
Lindvall:
– Jag kan bara instämma. Vi har en bra målvaktstränare och spelar i ett bra och vinnande lag. Då är det ganska tacksamt att stå där bak.

Vad har Stefan Persson betytt för dig, Gustaf?
– För mig är det sjukt mycket. När han tog mig till Arlanda förra säsongen var jag inte direkt på toppen av karriären. Jag hade haft en säsong i Tingsryd där det inte hade gått mer än hyfsat i division 1. Jag kände då att jag måste få ordning på spelet om jag skulle ta sig någonstans någon gång, så jag är jäkligt tacksam att han tog mig till Arlanda.


Robin Rahm. Foto: Ronnie Rönnkvist

”DET FINNS INTE NÅGON PRESTIGE I VEM SOM SPELAR”

Det är andra säsongen Lindvall och Rahm jobbar tillsammans och det talas om en alldeles speciell kemi mellan de båda som en av nycklarna till deras framgång.
Rahm:
– Vi är ganska ärliga mot varandra när vi ser grejer på isen och sedan försöker vi tillsammans komma fram till lösningar på det. Då menar jag allt, positionsspel, förflyttning och så vidare. Egentligen har vi samma tänk på målvaktsspelet. Då blir det ganska enkelt att hjälpa varandra i allting.
– Båda vill ju uppåt och vi vet att det inte är kritik på det viset man ger varandra. Man vill få den andre bättre samtidigt som man vill lära sig något av en andre också.

Vågar ni var tuffa mot varandra i kritiken?
Lindvall:
– Tuffa… Vi är ärliga. Det bästa tycker jag är att det inte finns någon prestige i vem som spelar. Oavsett vem som spelar, låt oss säga att Robin spelar tio matcher på raken, så kommer jag hjälpa honom lika mycket för det. I slutändan handlar det ändå om att utvecklas och bli bättre varje dag.

Hur skulle ni beskriva det driv ni har med och mot varandra på träningarna?
Lindvall:
– Jag tycker mer att vi är noggranna. Vi håller inte bara på att kämpa och kasta oss till höger och vänster. Det kanske man gjorde mer förut. Nu är det mer att vi vill vara så noggranna och göra så rätt som möjligt. Då får också en puck gå in ibland.
Rahm:
– Vi har ganska höga krav på oss själva också samtidigt som jag själv känner att jag har börjat ställa högre krav på allting egentligen. När man har höga krav på sig själv blir det även ett jäkla driv på träningarna och man ställer då också höga krav på medspelarna inställningsmässigt och så vidare.
– Sedan är det som ”Gurra” säger att man är väldigt noggrann med spelet och man vill hjälpa till med allt och få bland annat försvarsspelet att fungera och att egentligen hela laget ska bli bättre, att allt ska lyfta och inte bara vi två målvakter.


Gustaf Lindvall. Foto: Ronnie Rönnkvist

”RINGER VARANDRA FÖR ATT PRATA OM OLIKA SITUATIONER”

Robin Rahm är från Torsby i Värmland och Gustaf Lindvall från Skellefteå, men dom båda målvakterna har också byggt upp en vänskap med varandra vid sidan av isen i huvudstaden.
Lindvall:
– Nog umgås vi vid sidan av, snackar och käkar lunch ihop men även snackar mycket på telefon. Jag har barn hemma så jag är rätt mycket hemma efter träningarna. Vi ser ofta ganska mycket hockeymatcher och ser vi någon speciell situation som uppstår så händer det att vi ringer varandra för att prata om den.

Är inte den här kommunikationen mellan två målvakter ganska viktig, ni är ju ett lag i laget kan man väl säga?
Rahm:
– Jo, så är det. Det är alltid bra när det fungerar och jag tycker att det fungerade bra även med (Alexander) Hamberg förra säsongen. Även om han inte spelade mycket så var han en väldigt bra person att diskutera med. Kanske är det så att jag och ”Gurra” diskuterar lite mer hockey och målvaktsspel eftersom vi är lite mer lika i hur vi vill jobba.

AIK hade en ganska tuff säsong både på och vid sidan av isen i fjol. Trots det valde både Robin Rahm och Gustaf Lindvall att stanna kvar i klubben.
– Den största anledningen till att jag blev kvar var att även Persson skulle bli kvar. Jag ville ha ett år där och jag klickade bra med honom. Även jag och Persson har samma tänk om hur man ska spela, säger Robin Rahm och fortsätter:
– En annan anledning till att jag blev kvar var att Roger (Melin) skulle komma in. Det kändes då att allt skulle bli bättre samtidigt som det inte kunde bli värre än vad det var i fjol. Förra säsongen var det allt från styrelse, coacher och så vidare. Kunde jag klara av den säsongen och ändå utveckla spelet så kände jag att jag kunde göra det den här säsongen också.
Lindvall:
– Jag kände att det var kul att få chansen att spela hockey på heltid igen. När jag skulle få chansen att jobba med Stefan ett år till var det ingenting att fundera på. Det var bara att ta chansen.

Vad har Roger Melin och Anders Gozzi tillfört den här gruppen?
Lindvall:
– Ett lugn och en stabilitet. Nu var jag inte här så mycket förra säsongen. Det stormade ganska mycket då men både Melin och Gozzi är väldigt lugna och stabila. Det tror jag har hjälpt gruppen mycket.
Rahm:
– Nu har vi en helt annan tabellposition mot förra säsongen. Då är det också mycket lättare att hålla ett lugn. Förra säsongen var det mer eller mindre kris från omgång ett. Det lugnade aldrig ner sig utan det ett jäkla tryck hela tiden. Det så mycket saker som hände och som aldrig varit med om i hockeykarriären tidigare både på och utanför isen. Det blev som en ond cirkel som mer eller mindre höll i sig hela säsongen.
– Sedan tycker jag ändå att vi som grupp höll ihop det bra hela tiden. Det var en ganska bra stämning även om vi visste att det var stressat utanför.

Om jag hade sagt innan säsongen att AIK skulle ligga tvåa i tabellen efter 37 matcher, vad hade ni svarat då?
– Det hade jag tagit direkt, säger Gustaf Lindvall med ett leende varpå Robin Rahm fyller i:
– Jag trodde faktiskt inte att vi skulle vara med på det här sättet. Vi har ju varit med i toppen från början egentligen.

Fanns känslan i gruppen redan innan säsongen att AIK hade något bra på gång?
Rahm:
– Som jag kände var det svårt att veta. Det kändes jäkligt bra på försäsongen även inför förra säsongen och vi vann nästan allt. Sedan blev det som det blev. Nu hade jag mest fokus på att det skulle bli bättre än förra säsongen, få ordning på spelet, rutiner och allting egentligen.
– Jag tänkte nog aldrig på att vi skulle vara med och slåss om att vinna serien, den känslan hade jag inte.

Är det här laget moget redan idag för att ta klivet upp i SHL?
Rahm:
– Man vet aldrig, men större under har skett när man ser vilka lag som gått upp.

Skulle även AIK kunna hålla sig kvar med det här laget om ni skulle gå upp?
Rahm:
– Det vet jag inte, men det organisationen har sagt till oss är att AIK vill bygga mer långsiktigt. Det är mycket som måste rustas upp för att bli ett stabilt SHL-lag. Det tror jag klubben känner också, men jag tror att allting är på rätt väg med nya vd:n och allting runt omkring. Tidigare tror jag att man velat upp i toppen direkt och det är sällan en sådan satsning lyckas. Då hamnar man oftast i skiten i ställen.
Lindvall:
– Jag håller med Robin. Precis som organisationen sa innan säsongen så finns det en långsiktig plan på att etablera sig, avslutar målvaktsduon.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten