Den förre finske förbundskaptenen Alpo Suhonen tror att bra off ice-träning är en av faktorerna som gör att Finland får fram många talanger.
Nyheter

Vältränade spelare – nyckeln till finska framgångarna?: ”Jag tror att vi kanske är lite starkare”

ANNONS

Två JVM-guld på tre år för Finland är lika många som Sverige har tagit sedan 1981. Den finländska modellen har dessutom under de senaste åren tagit fram jättetalanger som Jesse Puljujärvi, Patrik Laine, Aleksander Barkov och Mikael Granlund. Så vad är det då man gör rätt inom den finska ishockeyn? Den förre förbundskaptenen Alpo Suhonen tror det finns några viktiga faktorer – bland annat träningen utanför isen.
– Jag tror det handlar om att finska spelare idag inte bara är talangfulla, utan även väldigt vältränade idrottsmän, säger han till hockeysverige.se.

Varför är finsk juniorhockey bäst i världen just nu? Onekligen har våra vänner i öst lyckats hitta ett recept där deras unga talanger presterar som bäst när det gäller som mest. Vinsterna, först över Sverige och sedan Ryssland, var så pass övertygande att ingen kan säga emot när någon säger att Finland helt enkelt var det bästa laget i JVM.

Alpo Suhonen var landslagscoach i Finland, först på juniorsidan och sedan för A-landslaget, mellan 1976 och 1986. Idag jobbar han som Team Manager för det österrikiska landslaget. Hockeysverige.se bad honom plocka fram vad som är nyckeln till de finska framgångarna på juniorsidan.
– Självklart är det inte någon kort historia utan en ganska lång sådan. Jag tror det handlar om att finska spelare idag inte bara är talangfulla, utan även väldigt vältränade idrottsmän.
– Vi har alltid varit bra på individuella sporter, så som friidrott, skidor och så vidare. På så vis har vi alltid haft en bra bakgrund på coachingsidan även vid sidan av isen. Om du ser till exempel Kanada så har dom först de senaste tio åren förstått att man måste träna off ice varje dag. Där ligger våra spelare i framkant, alltså med att vara väldigt bra tränade.

Är finska spelare bättre utbildade än svenska i dag?
– Jag tror att vi kanske är lite starkare. Svenska spelare har kanske lite mer skicklighet samtidigt som man är lite mer taktiska, medan finska spelare och lag är mer fysiska i sitt spel. Många i hockeyvärlden säger att också Finland är det lag som spelar mest likt den kanadensiska hockeyn, med hård checking och så vidare.
– En annan stor anledning till Finlands framgångar är att vi de senaste 10-15 åren fått fram många bra skillscoacher. Finska Ishockeyförbundet gjorde väldigt mycket pengar i vinst från VM-turneringarna som spelades i Finland och Sverige. Man investerade en stor del av det i att få fram 25 skillscoacher som jobbar runt om i sina respektive distrikt i Finland.
– En annan viktig anledning är att vi överallt har professionella målvaktstränare. Jag vet inte om vi är bättre än de andra nationerna, men jag vet att det här är tre saker, off ice, skillscoacher och målvaktstränare, som gör skillnad.

Är finska coacher i dag bättre på att bygga lag jämfört med tidigare?
– När jag började som coach var det väldigt svårt att vara det i Finland eftersom ledarskapet byggde på en väldigt ålderdomlig stil. Dagens coacher, Erkka Westerlund, Jukka Jalonen eller oavsett vem du tar fram så är de väldigt bra på den sociala biten.
– När jag coachade landslaget, vilket var många, många år sedan nu (ha ha), hade vi inga målvakts- eller videocoacher. Vi var två coacher och det var allt. Nu är alla coacher specialister på sitt område. Idag är coachingjobbet mer ett lagarbete. Man kan säga att det finns ett coachlag och ett spelarlag.

”VÅRA SPELARE BLIR STÖRRE”

Alpo Suhonen är givetvis mycket imponerad över den prestation Finland gjorde under junior-VM.
– Vi har alltid haft en del bra spelare i våra junior-VM lag. När jag coachade finska laget i junior-VM 1982 i Winnipeg och Minneapolis hade vi en första kedja med (Petri) Skriko, (Risto) Jalo och (Raimo) Summanen. Tillsammans gjorde de 46 poäng och vi slutade på en tredje plats. I år gjorde kedjan med (Jesse) Puljujärvi, (Sebastian) Aho och (Patrik) Laine 44 poäng. Men senaste säsongerna har vi i Finland även haft en bra tredje- och fjärdekedja.
– En annan sak jag tänkte på under turneringen är att våra spelare blir större, alltså är längre och väger mer. Om du tittar på exempelvis (Aleksander) Barkov, som nu spelar i Florida, eller Puljujärvi så är dom över 1.90 och väger över 90 kilo. Spelarna blir större, skickligare individuellt, fysiskt väldigt vältränade samtidigt som laget spelar en väldigt bra hockey, speciellt under Jalonen som är en väldigt skicklig coach. Dessutom var powerplayspelet väldigt bra.

Är det du nämner anledningen till att Finland vann guldet?
– Antagligen. Jag tycker att, om du tittar på hur coacherna utnyttjade spelarna individuellt och hur laget spelade, så tycker jag att Finland hade den bästa kombinationen av det i den här turneringen. Sedan hade vi ett väldigt offensivt lag också och gjorde många mål samtidigt som vi spelade en bra hockey över hela isen, avslutar Alpo Suhonen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL