Schweiziska ligan

Målvakten är tillbaka efter cancerbeskedet: ”Idag mår jag riktigt bra”

ANNONS

I januari fick han cancerbeskedet. I juli berättade han om vägen tillbaka. Nu har Luganos svenske målvakt Viktor Östlund återhämtat sig så pass bra att han nästan är tillbaka på samma nivå på isen som innan sjukdomsbeskedet.
– Jag är nog i samma form nu. Det enda är att jag vill få igång den fysiska formen lite till, säger Viktor Östlund till hockeysverige.se.

I slutet av juli besökte hockeysverige.se Viktor Östlund i hans hem norr om Stockholm. Då hade han sakta men säkert återhämtat sig efter den cancerdiagnos han hade fått i januari. Nu är det snart ett år sedan beskedet men när vi sågs i somras berättade Östlund:
– Jag tror att jag nästan såg det som en dödsdom. Inte helt kanske eftersom jag visste att cancer var botbart. Då visste jag inte heller riktigt vad cancer är. Om man inte har haft någon i sin närhet som haft det så är man inte alltid så insatt i det. Det är inte något roligt område direkt och inte så att man läser in sig på det.
– Det blev en chock och sedan var det ganska svårt första dagarna eftersom läkarna inte säger om det lutar åt något av hållen eftersom man inte vill ge någon felaktig information. Då visste man inte hur det var och jag var nog i lite chock, vilket gjorde att man inte tog in det helt. Det kändes som att allt ändå var bra medan alla omkring grät och tyckte det var jättejobbigt… Viktor Östlund tystnade lite innan han fortsatte:
– Efter fyra eller fem dagar visste vi att det var en bra diagnos. Då kändes det ganska lugnt faktiskt. Man pratade mycket om att jag var ung och vältränad vilket kunde göra att man kunde spruta på med mer gifter. Därifrån kände jag att det kommer att gå bra. Man var mer orolig för att man inte visste vad som skulle hända under den här resan och inte vad cellgifter innebar och så vidare.

Idag skriver vi den 17:e december och Viktor Östlund befinner sig i Lugano efter att ha varit hemma i Sverige för provtagningar.
– Idag mår jag riktigt bra. Det känns precis som innan det här med cancern och allt är jättekul just nu, säger Viktor Östlund till hockeysverige.se och fortsätter med att berätta att hösten varit bra och det inte har varit några direkta efterbehandlingar.
– Jag har faktiskt inte gjort några alls tills för några dagar sedan då jag tog ett blodprov och pratade lite med läkaren. Allting såg bra ut och jag mår bättre och bättre hela tiden. Allt går i rätt riktning.

Familjelivet hade fullt naturligt varit omskakat när vi sågs i somras, har det återgått till det mer normala?
– Ja, verkligen. Allt är precis som vanligt igen. Alla jobbar som vanligt igen och sedan ses vi på kvällarna. Nu har man istället sina vanliga vardagsproblem precis som alla andra har, skrattar Östlund.

När du ser tillbaka på den här resan du varit med om, hur har du påverkats som person?
– Jag tror att jag mentalt blivit lite äldre, men jag kan inte riktigt säga själv på vilket sätt. Det har hänt en hel del sedan jag blev sjuk, men så här i efterhand känns det som hela resan gått väldigt fort. Det var verkligen ett jävla helvete när man var i det.

Känns det rent av lite overkligt att du varit med om det nu när du ser tillbaka på den?
– Ja, nästan. Jag vet ju exakt vad som hänt och kan sätta mig in i situationerna när jag tog cellgifter, smaken i munnen, hur jag mådde och så vidare.
– Det är ändå svårt att ta in det eftersom det är så långt ifrån just nu, alltså livet från man tog gifterna och gick hemma tills nu när man hittar på grejer och mår bra.

zx111

Redan under hösten fick Viktor Östlund resa ner till Lugano där hans målvaktstränare Micce Andreasson huserar. Där fick han för första gången efter cancerbeskedet träffa sina kompisar från laget som under förra säsongen spelat med ett speciellt framtaget klistermärke på hjälmarna där det stod ”Nu kör vi Osten Forza”
– Grabbarna där blev jätteglada. Alla visste inte att jag skulle komma ner. Många blev helt chockade och samtidigt skitglada. Dom kramade om mig, frågade hur jag mådde och undrade om allt var klart nu. Dom har inte kunna följa mig nära utan mer bara på håll.

DSC_0025

Viktor Östlund.

Även om inte Viktor Östlund är helt tillbaka i den fysiska status som han var för ett drygt år sedan så tycker han själv att det ändå känns bra fysiskt.
– Jag kan belasta, köra på och allt sådant, men jag går inte in och kör tunga ben-böj innan isträningen. Det gäller att planera lite mer när jag ska göra den tunga fysiska biten.
– Idag har jag inte alla muskler som jag hade innan, men man tror ju att man har det och då är det lätt att man bara kör på. Jag känner ändå att jag orkar göra mycket under ett fys-pass, men jag är inte van att belasta på samma sätt som innan. Ismässigt fungerar det däremot hur bra som helst. Det känns också bra spelmässigt, men jag blir idag trött på ett annat sätt. Det fungerar ändå mycket bättre än förväntat.

Viktor Östlund tycker inte att han tappat speciellt mycket spelmässigt trots det ganska långa uppehållet från hockeyn.
– Jag tror faktiskt inte att jag har gjort det. Man trodde att det skulle ta en lång tid att komma in i allting, men det har känts ganska bra. Spelet är ändå något som man kan och som sitter där, men det är klart att jag behöver färska upp det lite.

Innan Viktor Östlund reste ner till Lugano för träning och matcher fick han chansen att spela åtta matcher med Arlanda i Division 1.
– Det var skitkul! Det gick ganska tungt men första matcherna var mest att jag ville ta mig igenom eftersom dom låg ganska tätt inpå allting. Det är trots allt väldigt roligt att spela match och så kommer det alltid att vara.

Varför blir du nu kvar i Lugano resten av säsongen?
– Exakt varför vet jag inte. Den frågan kanske är bättre att ställa till Micce och ledningen. Det här var något jag skulle göra förra säsongen också. Precis innan transferfönstret stängde var tanken att jag skulle komma ner dit, men det gick ju inte.
– Det är ungefär som förra säsongen, men nu kommer jag ner lite tidigare eftersom målvakten, (Daniel) Manzato, skulle bli utlånad.

Hur har tiden varit sedan du kom ner till Lugano?
– Främst av allt är allt bara superkul. Det är mycket nya intryck. Jag har varit här nere några gånger innan men det är lite annorlunda nu eftersom jag varit hemma ett år och mamma har tagit hand om mig när jag varit sjuk, säger 21-åringen och fortsätter:
– Nu är jag i ett annat land och sköter mig själv. Det funkar superbra och jag trivs verkligen.

DSC_0032

Viktor Östlund är inte ensam svensk i laget. Där finns även Fredrik Pettersson, Linus Klasen och Tony Mårtensson. Tre killar som har betytt en del för Östlund att ha på plats.
– Det har känts bra faktiskt. Det är skönt att ha några att snacka med och så vidare. Vi alla bor på samma område och vi har nära till varandra och kan också då åka tillsammans till träningar och matcher.

Viktor, är det samma sug efter hockeyn idag med tanke på vad du gått igenom senaste året?
– Det har verkligen inte blivit sämre. Snarare bättre i så fall när jag insett hur mycket hockeyn betyder för mig. Klart att när man är i en bra miljö, som jag är, så blir man ännu mera sugen att köra på.
– Jag tänker mer på hockey idag mot vad jag gjorde innan eftersom jag vill ta mig tillbaka och bli så bra som möjligt.

Har du långt kvar till formen och kvalitén i målvaktsspelet som du hade innan cancern?
– Nej, jag tycker inte det. Jag är nog i samma form nu. Det enda är att jag vill få igång den fysiska formen lite till, avslutar Viktor Östlund.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan