Christian Sandberg.
Nyheter

AIK håller Västerås på avstånd – har nio poängs försprång: ”Jäkligt viktigt för oss”

Det höll på att bli en otäck déja vu-upplevelse för AIK. Men det blev inget nytt ras i toppmötet med Västerås. Man tappade visserligen 2-0 till 2-2 i tredje perioden, men lyckades vinna med 3-2 efter straffar. Nu har man nio poängs försprång på just Västerås.
– Det var jäkligt viktigt för oss, säger tränaren Roger Melin till C More.

Den 21 september möttes Västerås och AIK för första gången i ABB Nord Arena den här säsongen. Då gick AIK in i tredje perioden med en 2-0-ledning och lämnade densamma med en 2-5-förlust.

När lagen möttes i en högintensiv match i Västerås i kväll igen fanns det tendenser på att det kunde bli en repris. AIK hade med sig 2-0 från första perioden efter två snabba mål av Marcus Jonsson och Jesper Bratt. I den tredje höjde Västerås tempot och fick snabb utdelning när Fredrik Johansson hittade Jeremy Williams med en riktig smörpassning. Efter det trodde Jan Urbas att han hade kvitterat till 2-2 när han slog in pucken på volley. Domaren Peter Lyth dubbelkollade målet och kunde fastslå att Urbas slagit in pucken med hög klubba. Kvitteringen kom i stället från Stefan Gråhns klubba ett par minuter senare. Slitvargen kämpade in 2-2-pucken efter hård kamp med Oscar Steen.

Någon helomvändning blev det nu inte den här gången. AIK lyckades hålla 2-2 perioden ut och det var i slutändan straffar som fick avgöra. Det blev en udda straffläggning som innehöll två målvaktsbyten. Marcus Dahlbom ersatte Jonas Fransson i Västerås kasse inför straffläggningen och Robin Rahm tog över efter Gustaf Lindvall i AIK-kassen efter att Lindvall släppt in de två första straffar. Den kampen gick Rahm slutligen vinnande ur. Han stoppade fyra raka straffslag och banade väg för att lagkaptenen Christian Sandberg kunde bli matchvinnare i den sjunde straffrundan.
– Jag kan inte så mycket annat så det var bara att gå in och skjuta, säger Sandberg till C More om straffen som distinkt satt mellan benen på Dahlbom.

”VI GÖR DET FÖR ENKELT FÖR AIK”

Sandberg tyckte inte att hans lag kände någon stress på grund av minnen från det förra mötet i Västerås.
– Nej, det tycker jag inte. Vi känner oss trygga i vårt spel. Vi har varit starka i tredje perioden hela säsongen och det kändes stabilt i dag också. Vi tog timeout och fick ordning på grejerna, säger han.

AIK-tränaren Roger Melin var också nöjd.
– En helt okej match ändå. Bra att vi redde ut det den här gången med tanke på att vi förlorade här sist. Det var jäkligt viktigt för oss.

För Västerås var det fjärde förlusten i rad, även om poängen kändes bra med tanke på förutsättningarna inför tredje perioden.
– Vi gör det för enkelt för AIK att göra mål i första perioden. Då är det uppförsbacke. Vi bränner åt helsicke för mycket chanser och startar matcherna alldeles för dåligt. Vi måste börja spela 60 minuter och det är något vi jobbar på internt, säger tränaren Martin Filander.

Tabelltvåan AIK är nu nio poäng före Västerås efter 30 avverkade omgångar.