PÅLÄGGSKALV. Gereon Dahlgren, 29, får huvudansvaret i Leksand när ”Perra” Johnson åker till Kanada.
Nyheter

Möt unge tränaren som tar över Leksand i ”Perras” frånvaro: ”Har gått den långa vägen”

ANNONS

I skuggan av ”Perra” Johnson har en ung tränare tagit klivet in i Leksands bås. 29-årige Gereon Dahlgren från Sunne är en intressant tränartalang som via många års coachande i Leksands juniorlag klättrat upp i A-lagsverksamheten. Nu ska han leda laget under ”Perras” NHL-semester.
– Jag har jobbat som tränare under tio år och brinner för det här. Jag har gått den långa vägen och kämpat mig uppåt, säger Dahlgren till hockeysverige.se.

När Per-Erik ”Perra” Johnsson åker till Vancouver för hockeysemester blir det en man från Sunne, en från Tranås och en från Tierp som ska lotsa Leksand genom Hockeyallsvenskan i fyra matcher. Det handlar om Gereon Dahlgren, Magnus ”Sigge” Svensson och Jonas Levén.

Av de tre är Gereon Dahlgren den som är minst känd för den stora allmänheten. ”Sigge” känner vi till från Leksand, Tre Kronor och NHL medan Jonas Levén under ett antal säsonger vaktade kassen i Leksand. Han har även funnits med i båset som assisterande tränare i Leksand under tidigare säsonger. Däremot har vi mest sett den 29-åriga värmlänningen som coach på juniornivå och även som videocoach för Leksand i SHL.

Den här säsongen har allt gått väldigt fort för Dahlgren. Han inledde säsongen som coach i Leksands J18-lag. När Mikael Karlberg lämnade tränarjobbet för J20-laget fick Dahlgren kliva in där som ny coach och nu är han alltså uppgraderad som tränare i Hockeyallsvenskan då Sjur Robert Nilsen och Dahlgrens tidigare tränarkollega, Johan Rosén, fått lämna jobbet.
– Jag har väl inte riktigt hunnit känna efter vad som hänt senaste veckorna. Vi jobbar ändå så pass tajt i föreningen och hjälper varandra hela tiden där det behövs. Det jag har tänkt lite kring är att man inte hinner lämna det ena innan man tar klivet upp på nästa grej. Då måste man lämna över en del saker också, säger Gereon Dahlgren till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det har ju varit en hektisk tid så jag får väl ta mig tid att tänka och andas lite i april, maj när säsongen är slut. Fasiken, det är ju det här jag lever och brinner för så det bara väldigt kul.

Hur och när ställdes frågan till dig om du ville vara en av coacherna under resten av säsongen i Leksand?
– Frågan kom i och med att Sjur lämnade och man var i kontakt med ”Perra” samtidigt som klubben tittade på vilken lösning man ville ha. Laget hade haft match på söndagen. Sedan ringde man mig dagen efter och frågade om jag kunde ta A-lagsträningen den dagen. Absolut, svarade jag.
– På måndagen ställde sportrådet sedan frågan om jag var intresserad av att ta det här jobbet. Det fanns ingenting att fundera på, utan jag sa ja på en gång.

Fanns det ingen som helst tveksamhet innan du svarade ja?
– Nej, absolut inte. Jag är ju ung och kanske inte varit med i hetluften på den här nivån riktigt tidigare. Trots allt har jag ändå jobbat under tio år som tränare och brinner för det här. Jag har gått den långa vägen och kämpat mig uppåt. När man då får frågan samtidigt som det är ett så pass bra stöd i föreningen, vilket jag känner från sportrådet, styrelsen, ”Perra” och ”Sigge”, att dom vill ha med mig, då finns det ingenting att tvivla på.


Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

HADE ”PERRA” SOM TRÄNARE SJÄLV

Både Per-Erik Johnsson och Magnus Svensson är bekanta namn till Gereon Dahlgren sedan många år tillbaka.
– ”Perra” var min A-lagstränare i Sunne. Det var nog där han började sin resa. Sedan stack han vidare. Efter det har vi träffats lite på somrarna. Vi brukar samla ihop ett litet gäng, alltså hockeytränare, på sommaren och ha lite skoj i Värmland. Det blir lite fotbollstennis och så vidare. ”Sigge” har jag ju träffat en hel del här i Leksand.

Var ”Perra” involverad i att du flyttades upp som A-lagstränare?
– Det antar jag i alla fall, att han ville ha med mig där. Däremot visste jag inte att han var på ”g” innan tränarbytet samtidigt som allt gick väldigt fort i och med att Sjur lämnade.

Under årets säsong har det klivit fram många unga spelare i Leksand, spelare som Gereon Dahlgren har haft som juniortränare. Givetvis ser han en del fördelar med att han känner till dom här killarna ganska väl.
– Definitivt har jag bra koll på dom här killarna både på och utanför isen samtidigt som jag vet deras egenskaper. Jag kan då fortsätta vara ett stöd. Det är ett tufft steg att gå från juniorerna till ett lag på en allsvensk nivå. Man måste vara väl förberedd på den resan.

Finns det idag en röd tråd i Leksand där juniorlagen spelar samma hockey som A-laget så det här steget blir mer naturligt att ta för dom unga killarna?
– Vi har ett system som vi på juniordelen har byggt upp sedan tidigare med hur vi jobbar både på och utanför isen via vårt hockeygymnasium.
– Vår vision är att vi ska spela på det sättet både på A-lag och juniorsidan. Sedan har det varit svårt i och med att A-laget varit i SHL senaste två säsongerna. Hockeyn där speglar inte riktigt juniorhockeyn, men lite av grunderna har vi ändå haft gemensamt.
– Sedan har vi ett arbetssätt som vi jobbar efter där juniorerna ska känna igen sig när vi lyfter upp dom i A-laget.

Ni tre nya tränare har haft laget ett par veckor nu, men vilka skruvar har ni skruvat på så här långt, trots allt är ni obesegrade efter 60 minuters spel efter ert intåg?
– Framförallt glädjen. När man kliver in så här är det givetvis ett stukat gäng. Jag tycker ändå att killarna har visat upp ett jäkla mod och lyft sig i saker och ting.
– Killarna är väldigt tillmötesgående och det är också grymma grabbar. Vi försöker se grabbarna, lyfta upp dom, pusha ”Fan, du är ju grym” och så vidare. Vi ska bara skruva upp allt ett lite snäpp till så kan det här bli väldigt bra.


Juuso Rajala. Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

NYFÖRVÄRV SOM HAR GETT ENERGI

Leksand har plockat in tre nya spelare under senaste veckorna, Johan Porsberger, Anton Karlsson och Juuso Rajala. Tre spelare som har tillfört gruppen mycket energi enligt Gereon Dahlgren.
– Dom har tillfört fart, fläkt och ny energi kan man väl säga.

Känner man även av det i gruppen?
– Det är svårt att säga eftersom jag inte vet riktigt hur det har varit innan. Alla tre har gjort det bra och driver på ett väldigt bra sätt. Senast kom Anton in och har gjort det jättebra. Det är tre sköna profiler som kommit in vilket är viktigt för ett lag.

Hur delaktiga var ni tränare i att tidigare första rundan draften Patrick White inte blev kvar i Leksand?
– Vi har en ständig dialog med sportrådet och vi jobbar väldigt tajt. Vi hjälps åt med saker och ting.

Varför blev inte White kvar?
– Han höll helt enkelt inte spelmässigt i vår grupp. Annars hade han givetvis varit kvar.

Nu åker ”Perra” Johnsson på semester till Vancouver och blir borta under fyra av Leksands matcher, hur tänker du kring det?
– Det visste vi sedan tidigare. Det här var också något som gjorde att det stod och vägde om ”Perra” skulle ta jobbet eller inte. Vi kände att det var rätt ändå att ta in ”Perra” i det här läget.
– Han kan ju inte sitta och vänta på att en klubb ska ringa. Sedan går allt fort, pang, pang, så smäller det när ett beslut ska tas. Speciellt när det blev som det blev här i Leksand.
– Personligen ser jag fram emot dom här matcherna. Det ska bli kul men samtidigt är det synd att ”Perra” inte är med eftersom jag gillar att ha honom runtomkring mig. Han ska ju till Vancouver, se på lite NHL och titta lite på deras verksamhet så han kanske lär sig lite saker där borta som han kan ta med sig hem också.

Nu kliver Jonas Levén, målvaktstränaren, in i båset, vad hoppas ni att han tillför?
– ”Levvan” har varit med i båset tidigare under flera säsonger. Han är en glad och skön prick samtidigt som han har rutin. Dessutom ser han hockey på ett bra sätt.
– Den här säsongen har han suttit uppe på läktaren och haft kontakt med mig via headset så jag fått en liten överblick eftersom han kan se vissa saker i repris på video. Det känns alltid bra att ha ”Levvan” med sig. I kvällens match kommer Patrik Andersson, som jag jobbat ihop med på J18, ha den rollen. Han vet hur min hjärna fungerar så det blir perfekt, avslutar Gereon Dahlgren som har det övergripande ansvaret för taktiska bitarna under matcherna.   

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL