EFTERLYSER BÄTTRE UTBILDNING. Jens Nielsen tycker att dansk hockey måste bli mer som den svenska i sättet man utbildar spelare på.
Nyheter

Flera NHL-stjärnor men ingen bra utveckling i Danmark: ”För dålig utbildning”

Danmark har i dag fler framträdande spelare i NHL än man någonsin haft tidigare. Men trots det har man problem med att hitta nya talanger underifrån. Leksandsikonen Jens Nielsen efterlyser bättre utbildning av landets tränare för att få ett bättre resultat på sikt.
– Jag tror faktiskt att det är en för dålig utbildning på dom danska ungdomsledarna. Då blir det istället att man bara kör en enkel och rak hockey som inte jag tycker är så utbildande för killarna, säger Nielsen till hockeysverige.se.

Att dansk hockey växer och blir starkare råder det inga tvivel om. Det är bara att titta i NHL där spelare som Frans NielsenJannik Hansen, Frederik Andersen, Nikolaj Ehlers, Lars Eller och Mikkel Bödker har nått framgångar. Men hur står sig egentligen den danska ligan i dag jämfört med SHL och Hockeyallsvenskan? En som har stor erfarenhet av båda ligorna är Aalborgs tränare Jens Nielsen. Mest känd är Nielsen som Leksandsikon. Hans son William Nielsen spelar dessutom i Leksands J18-lag men även i det danska U18-landslaget.
– Det är en jättestor skillnad på dansk och svensk hockey i dag. Framför allt på den taktiska biten. Det finns ingen riktig struktur i spelet utan här i Danmark är det mer att bara köra på. Man dumpar puck och kör helt enkelt och det taktiska är absolut inte lika bra som i Sverige, säger Jens Nielsen till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det här upplever jag framför allt när jag ser på matcher från våra motståndare, när jag ska kartlägga deras spel. Då är det ganska svårt att hitta några linjer i deras spel. Överhuvudtaget tycker jag att det är svårt att hitta linjer i dansk hockey.

Om du blickar nedåt i åldrarna, hur mycket pratar danska ungdomar idag om att bli hockeystjärnor jämfört med att bli fotbollsstjärnor?
– Det är nog inte jättemycket. Nu finns det bara tolv ställen och 24 ishallar i Danmark. Det är främst i dom städerna som det spelas hockey. Jag skulle nog säga att hockeyn fortfarande är ganska liten här.

Tittar dansk hockey någonting på den svenska utbildningsstegen när det gäller ungdomar?
– Förbundet gör nog det. Dom har också egna utbildningar som är uppbyggda efter det svenska systemet och man utbildar tränare utefter det.
– Av det jag har sett av ungdomshockeyn i Danmark är inte det den svenska stilen. Jag försöker själv införa den svenska stilen i Aalborg. Där verkar man i alla fall tycka om den stilen, men jag tror faktiskt att det är en för dålig utbildning på dom danska ungdomsledarna. Då blir det istället att man bara kör en enkel och rak hockey som inte jag tycker är så utbildande för killarna.

Vilken respons får du från andra klubbar och ledare i Danmark när du kör den så kallade svenska stilen?
– Det jag har hört är att man tycker det är bättre med en mer strukturerad hockey. Folket i Aalborg säger att man tycker det är en bättre hockey den här säsongen när man passar pucken till varandra istället för att man passar den till sargen.
– Man tycker det här är utvecklande och kan vi bygga vidare utifrån det och med det unga laget som vi har så kan det här blir riktigt bra inom några år.

MAX ÅTTA UTLÄNNINGAR PER LAG I DE DANSKA LAGEN

Senast Jens Nielsen var aktiv inom danska hockey på nationell nivå var säsongen 2007/08 då han själv spelade för just Aalborg. Utvecklingen på ligan har klart gått framåt sedan berättar Nielsen.
– Det har blivit en bättre bredd, kan jag tycka, både på och i lagen. Det är inte ett lika stort hopp mellan toppen och botten längre samtidigt som det är jämnare lag. I dag är det inte så att förstafemman är jättebra och fjärdefemman jättedålig.
– Allt har tryckts ihop kan man väl säga, jämnare överlag och bättre spelare som kommer fram. En del av den utvecklingen ligger nog i att man gick ner till max åtta utlänningar i varje lag. Danska spelarna måste ju också få spela på en ganska hög nivå och det här har utvecklat många.

Hur hög nivå håller den danska ligan i dag?
– Topp fyra håller allsvensk klass i alla fall. Sönderjyske spelade i alla fall en jämn match med HV71 (förlust 1-2) och det är också ett lag som håller en jättehög klass. Så pass bra att man skulle klara sig bra i Hockeyallsvenskan.
– Sedan är det ett litet hopp till dom andra lagen men som en bra dag också spelar bra hockey. Jag skulle säga att från topp fyra och nedåt håller lagen samma klass som toppen på division 1.

Måste danska hockeyspelare söka sig utomlands för att ta klivet till NHL och KHL eller finns det spelare som är bra nog att gå direkt från danska ligan till dom här ligorna?
– Vissa spelare klarar nog det, men oftast ska man nog ut någonstans. Till exempel till Sverige och hockeygymnasiet. Många danskar har nu också åkt till USA för att spela där borta i juniorligor och så vidare i stället för att åka till Sverige.
– Jag tror ändå att du måste komma tillbaka till Europa och vända. Sedan kan du åka tillbaka dit om du varit bra i exempelvis danska ligan. I dag är det också många utländska lag som tittar lite extra på spelarna i den danska ligan.

Vad är nyckeln till att danska hockey ska närma sig exempelvis svensk hockey ytterligare?
– Av det jag har sett av landslaget här i Danmark så spelar man en jättebra och rolig hockey. Nu har landslaget Janne Karlsson och Tomas Jonsson som förbundskaptener.
– Jag vet att man inte riktigt kör samma filosofi i juniorlandslagen i Danmark och absolut inte i klubblagen. På något vis borde man där hitta ett sätt där man jobbar ihop och kör samma spel rakt igenom, avslutar Jens Nielsen.

Sönderjyske leder den danska ligan före Fredrikshavn. I botten ligger Aalborg och Herlev. I dag är det bara två verksamma svenska tränare i danska ligan. Det är Peter Johansson som coachar Fredrikshavn och Linus Fagemo i Herlev.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten